Dit houdt vrouwen tegen het beste uit hun leven te halen

Lise Milbou
Lise Milbou Lifestylejournalist

Een recente studie van Google en GlobalWebIndex voor Danone Activia geeft aan waarom vrouwen verhinderd worden zichzelf volledig te ontplooien. De verrassende reden en oplossingen op een rijtje...

Sommige uitdagingen en obstakels verhinderen onze ontplooiing op vlak van werk, relaties, welzijn, zelfvertrouwen... Hierdoor worden onze ambities afgeremd, wat frustraties en ontevredenheid met zich meebrengt, maar wat is nu precies die boosdoener?

Me, myself and I

De resultaten van de studie zijn verrassend: 46% van de vrouwen(*) duiden hun ‘innerlijke criticus’ aan als de grootste factor die hen tegenhoudt in de belangrijke facetten van hun leven.

Maar wat is die ‘innerlijke criticus’ precies? Je kent het vast en zeker, een stemmetje in je hoofd dat je doen en laten constant beïnvloedt. Het kan positieve effecten hebben (ons aanmoedigen en ons motiveren) maar het kan ons ook doen twijfelen en ons zelfvertrouwen een flinke deuk geven. Zo geeft 56% van de vrouwen aan dat hun ‘innerlijke criticus’ hen het gevoel geeft dat ze “niet over de vaardigheden beschikken voor een nieuwe hobby/interesse“.

‘Wanneer we onze innerlijke criticus vervangen door de bewuste innerlijke stem, kunnen we alles objectiever benaderen’

Zo werk je eraan!

Ellen Langer, sociaal psycholoog, auteur en expert in mindfulness, legt uit: “Wanneer we onze innerlijke criticus vervangen door de bewuste innerlijke stem, kunnen we alles objectiever benaderen. Door dat besef kunnen we proactiever zijn en beter verantwoordelijkheid nemen voor onze beslissingen en daden.”

Daarom moeten we:

  • de onbewuste ‘innerlijke criticus’ erkennen. Hij maakt deel uit van nagenoeg iedereen;
  • onze ‘criticus’ milder maken zodat hij ons kan helpen. Hij kan ons extra perspectieven geven die we anders misschien niet hadden opgemerkt, m.a.w. we kunnen beter anticiperen op situaties om ons heen;
  • bewuster zijn, opzettelijk letten op veranderingen in ons lichaam en onze omgeving om evenwicht en rust te vinden;
  • begrijpen dat hij een motiverend instrument kan zijn dat ons kan helpen om het beste uit onszelf te halen.

Je moet dus echt samenwerken met jouw ‘innerlijke criticus’ in plaats van het gevoel te hebben dat hij je tegenhoudt. Dit helpt je het beste uit jezelf te halen en het leven met beide armen te omhelzen. Eigenlijk is je ‘innerlijke criticus’ gewoon een verborgen maar sterke bondgenoot!

* De ondervraagde vrouwen zijn tussen 25 en 55 jaar en wonen in Rusland, de VS, Canada, Brazilië, Mexico, Japan, Polen, Roemenië, Italië, Spanje, Groot-Brittannië, Frankrijk, Duitsland, Australië, Japan, België en Zuid-Afrika.

Zo werk je aan je eigen geluk

7 dingen die je écht gelukkiger maken
10 tips om meer als een optimist te denken
Handleiding: zo haal jij het meeste uit jouw ochtend

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content