Katrin Swartenbroux (36) over de maan: “Millennials hebben behoefte aan zingeving. Astrologie geeft hen die”
De voorbije decennia raakte ze wat uit de mode, maar de laatste jaren liepen we er gradueel weer vol van: de maan. Ook journalist Katrin Swartenbroux is gefascineerd. Samen met coauteur Wided Bouchrika schreef ze er een paar jaar geleden een boek over: ‘Lunatic’.
Ze heeft dé droomjob: door een krant betaald worden om amusante, maar ook diepgaande stukken te schrijven over alles wat haar interesseert. Vorig jaar verscheen ‘OK dan niet. Over mijlpalen, maakbaarheid en de millennial mindfuck’, een boek waarin Katrin Swartenbroux de discrepantie beschrijft tussen de tijdsgeest waarin Millennials groot werden, en die waarin ze hun volwassen leven moeten zien vorm te geven. Maar dat is niet haar eerste boek. Een paar jaar geleden al mocht ze samen met coauteur Wided Bouchrika een boek schrijven over een buitenaards onderwerp dat haar ook al jaren fascineert: de maan. Lunatic werd een praktische inspiratiegids die een antwoord zoekt op alle maanvragen die je zou kunnen hebben.
This is Major Tom to Ground Control
I’m stepping through the door
And I’m floating in a most peculiar way
And the stars look very different today
Space Oddity, David Bowie
Katrin Swartenbroux: “In 2017 bracht ik veel tijd door in Londen. Ik ontmoette coole mensen die plots geïnteresseerd waren in astrologie: een app stuurde hen dagelijks hapklare updates over hoe hun dag ging verlopen. Blijkbaar heeft mijn generatie behoefte aan zingeving. Millennials zijn opgegroeid met technologie, met de notie dat alles opgelost kan worden en dat we alles kunnen worden wat we willen. Maar als je eenmaal volwassen bent, volgt de desillusie. Heel je leven krijg je te horen dat je macht hebt, maar plots is er ook verantwoordelijkheid. Als je de job van je dromen niet kunt vinden, is dat je eigen schuld. Het probleem én de oplossing liggen bij jezelf, want alles ligt zogezegd voor het grijpen. Met dat gevoel worstelen veel jonge mensen vandaag.”
Millennials zijn opgegroeid met de notie dat we alles kunnen worden wat we willen. Maar als je eenmaal volwassen bent, volgt de desillusie
Katrin Swartenbroux
auteur en journalist
“Bij generatiegenoten merkte ik dus een interesse in astrologie en de maan: vrouwen die zich geconnecteerd voelen met het magnetisch veld van de maan, het inzicht dat je het best aan nieuwe projecten begint bij nieuwe maan of iets afsluit bij het laatste kwartier. En de biodynamische moestuinen! Daar bestaat dus ook een hele cult over. Vroeger waren dat de weirdo’s van de maatschappij, maar nu zijn het jonge, gewone mensen die dat soort levensstijl omarmen. Er is blijkbaar een verlangen om terug te keren naar de basis. Je ziet dat ook in de voeding en de opkomst van de orthomoleculaire geneeskunde.”
Maancycli en rituelen
“Nadat ik er een artikel over schreef voor De Morgen, werd ik gecontacteerd door Lannoo. Ze wilden dat ik een boek schreef over de maan, al denk ik dat zij het zich veel praktischer voorstelden: met kristallen en tarotkaarten en tuintips. Maar dat zag ik niet zitten. Die boeken bestaan al. Uiteindelijk schreef ik met Wided het boek dat we zelf niet vonden, met onderwerpen die nu bij veel mensen resoneren.”
“Het esoterische aspect boeit me minder, maar door zoveel onderzoek te doen, zijn er wel wat zweverige dingen blijven hangen die ik verrassend vond. Met elke nieuwe maan doe ik bijvoorbeeld aan smudging: het branden van gedroogde salieblaadjes. Het is mijn maandelijks momentje waarbij ik in elke kamer van mijn huis even stilsta bij mijn leven. Het is misschien niet ‘waar’, maar voor mij is het wel waardevol.”
Millennials hebben behoefte aan rituelen. Wij kunnen onze sociale status niet uit bezit halen, dus zoeken we naar andere dingen die houvast geven
Katrin Swartenbroux
auteur en journalist
“Millennials hebben behoefte aan rituelen. Instagrammers doen bijvoorbeeld massaal aan ‘the wake up project’, wat in feite niets meer of minder is dan elke ochtend een glas water drinken met citroensap. Al die lifestyles, al die diëten… Alles willen we benoemen. In tegenstelling tot vorige generaties, kunnen wij onze sociale status niet uit bezit halen. Zelf een huis kopen? Onmogelijk. Daarom halen we prestige uit andere dingen: verre reizen, een droomjob, een goede status op social media. Die hele astrologiehype past daar natuurlijk perfect in: we willen een reden hebben waarom iets niet lukt of waarom we ons vandaag wat minder voelen. Deze hele generatie voelt zich soms zo verloren. En we zijn ook een tikkeltje dramatisch. ” (lacht)
“De fascinatie voor de maan staat symbool voor het streven van millennials. De aarde is niet genoeg, we kijken altijd verder. Als mensen ons boek lezen, zeggen ze dat het zo moeilijk is om er één sticker op te plakken. Eerst gaat het over kunst, dan over muziek, wetenschap, astrologie… Maar dat is wie we zijn. Master of none. Interesse in alles en niks.”