Home Psycho & Relatie Tips van een expert: wanneer alles dreigt vast te lopen

Tips van een expert: wanneer alles dreigt vast te lopen

Tips van een expert: wanneer alles dreigt vast te lopen

Wanneer het niet meer klopt, wat doe je dan? Laat je jezelf bepalen door wat er gebeurt, kijk je weg of kies je ervoor om je leven ‘te keren’? KEERKRACHT gaat over kiezen, veerkracht en herstel. Expert Olga Matheusen legt uit hoe je kan ‘keren’ wanneer je jezelf hebt vastgeklampt aan gedachten of emoties die het voor jou niet meer werkbaar of waardevol maken.

1. Alles start bij opmerken wat er gebeurt

Wie behoort er tot de situatie waarop jij bent vastgelopen? Waar gebeurt dat en hoe voelt dat voor je? Soms piekeren we over situaties waar we niet eens écht heel intens bij betrokken zijn. Anderzijds kan je ook jouw impact op een gebeurtenis onderschatten. Zicht krijgen op jouw verhaal vraagt moed en lef en is zo de moeite waard.

2. Hoe reageer jij op moeilijke situaties?

Ga je meer eten of een glaasje meer drinken? Ga je roepen, stil worden, veel praten, afreageren, raad, advies of bevestiging vragen, (weg)lopen, met de deuren smijten, piekeren, eindeloos analyseren…? De moed grijpen om dit te bekijken en uit te spreken of te schrijven is verre van evident. Je kan veel doen in je hoofd, maar pas als je er woorden aan geeft zal je dichtbij de kern komen. Benoemen om te helen. Aan de slag gaan met je gewoontepatronen door ze op te merken en te keren, is hard werken en boeiend.

3. Zorg voor jezelf

Het klassieke vliegtuig verhaal: “Wie geef je eerst zuurstof in noodsituaties? Eerst jezelf, dan de anderen.” Om voor anderen te kunnen zorgen in alle verschillende rollen (ouder, kind, zus/broer, vriend(in), werknemer, zaakvoerder, collega, zorger…) die je opneemt is het belangrijk regelmatig bij te tanken. Dat is dan niet liggen rusten (lees:piekeren) onder een dekentje in de zetel, maar wel dingen doen die jou écht deugd doen en dus energie geven. Mild zijn voor je zelf.

4. Keerkracht gaat om ‘doen’

Wanneer situaties of mensen veranderen, veranderen daarmee ook je waarden. Waarden zijn de basis om aan de slag te gaan met de doelen in ons leven. Belangrijk is dus om te weten welke jouw waarden zijn, als een soort kompas. De hoofdbrok van het harde werk van vele mensen in Ofose. Onderzoeken die handel!

Meer tips van experten

Tips van een expert: heb jij een flamingobaas?
Tips van een expert: zo blijf je in touch met je lichaam
Tips van een expert: eet 21 dagen zoals je grootmoeder