We hielden een rondvraag bij bekende en minder bekende Vlamingen over wat zij nu precies erotisch vinden. Duik mee onder in de wereld van mysterieuze poëzie, verleidelijke massages en sexy geurtjes.

 

Annick Ruyts, documentairemaker bij de VRT

“Ik hou ervan om met een man die veel weet over kunst, naar een museum te gaan. Samen slenteren en luisteren naar wat hij te vertellen heeft. Nieuwe details opnemen, beelden beter begrijpen dan ik vroeger deed: dat is voor mij erotisch. Verder bleef ik ook niet onberoerd door de vrijscène tussen Donald Sutherland en Julie Christie in Don’t Look Now. Superrealistisch, ik ging er heel erg in mee. Later beweerde een journalist van Variety dat ze het echt deden on screen.”

Erik, 39

“Wat ik absoluut niet sexy vind, is een gezicht dat dichtgeplamuurd is met make-up. Veel te lange wimpers. Opgespoten lippen. Duckfaces. Zulke vrouwen kunnen zich niet laten gaan, ze zijn veel te bezorgd over hun looks. Geef mij maar iemand die vergeten is om haar wenkbrauwen te epileren en zich geen zorgen maakt over hoe ze eruitziet. Met zo’n vrouw is de seks altijd beter.”

Stephen, 34

“Ik zat op restaurant met mijn vrouw en een koppel dat we nog niet zo lang geleden hadden ontmoet. Die man begon ineens uit zijn nek te lullen over de wijn, het sloeg nergens op. Hij deed ook heel arrogant tegen de sommelier. Mijn vrouw, die een opleiding wijnkenner heeft gevolgd, zette hem op subtiele wijze volledig op zijn plaats. Heerlijk om te zien. En zo sexy.”

Tine Van den Wyngaert, actrice

“Ik was al meer dan tien jaar samen met mijn vriend, toen ik hem plots op een festivalweide in de regen zag staan. Alles was nat: zijn haar, zijn T-shirt… Maar hij stond daar gewoon en rookte heel relaxed een sigaret. Het is niet dat hij plots op de Coca-Colaman leek, maar dat was echt een heel sexy beeld. Ik was ineens terug helemaal verliefd en wou hem de hele tijd kussen.”

Anaïs Van Ertvelde, historica

“Het moment dat je merkt dat je een connectie hebt, maar het is nog niet uitgesproken, het is nog niet duidelijk. Er hangt dan echt elektriciteit in de lucht. Op zo’n moment word ik me heel erg bewust van mijn eigen lichaam en dat van die andere. Ik begin die persoon dan ook ineens zeer intens te ruiken.”

Evi, 38

“Helemaal in het begin van het verleidingsproces, als er zogezegd nog niks is, maar je wel al voelt dat het iets kan worden. Je zit in een groot gezelschap te eten op restaurant en ineens is er een blik die iets te lang blijft hangen, waardoor er precies een bubbel ontstaat die alle anderen uitsluit en waarin de tijd even blijft haperen. Een afscheidskus op de wang die langer duurt dan de etiquette voorschrijft. De spanning die gedurende dagen of weken héél traag wordt opgebouwd, van niks naar twijfel naar weten en dan de explosie als je je eindelijk allebei overgeeft aan het verlangen. Hoe langer dit proces duurt, hoe intenser. Soms is die mentale lust zelfs opwindender dan het fysieke aspect dat erop volgt.”

Sven, 46

“Ik weet dat veel mannen fan zijn van erotische lingerie, van ingenieus geweven kanten slipjes en bh’s, maar mij doet dat niet heel erg veel. Mooi om naar te kijken, dat wel, maar het maakt niet meteen iets los. Ik word daar niet echt wild van. Voor mij zit er veel meer erotiek in het onbewaakte moment. Als mijn lief, zonder het in de mot te hebben, rondloopt met een loshangend bh-bandje of als ze ’s ochtends uit bed stapt, warm van de nacht, met een T-shirt en in ondergoed. Daar zit zo’n puurheid in, een moment dat gespeend is van enige seksuele intentie, wat het dan voor mij zeer aantrekkelijk erotisch maakt. Het onbewaakte moment, waarin ze zich niet bewust is van haar uitstraling. Zoals de welving van een borst onder een T-shirt of een diep uitgesneden armgat, waarin een zekere belofte ligt. Een blik op een stukje huid, het al dan niet ontbloten van het verborgene.”

Karolien, 40

“Ik ben al enkele dagen aan het hiken in Laos en besluit mezelf te belonen met een massage. Nadat ik me heb uitgekleed, sluit ik mijn ogen en voel ik me wegzakken in diepe ontspanning. Ik ruik kruidige wierook en voel fijne energie door mijn lijf stromen. Ik voel me licht, ik zweef. Dit mag nog heel lang duren. Mijn gedachten dwalen af, maken plaats voor sensuele sensaties. Enerzijds wil ik dit niet, het is ongepast. Maar het gebeurt en ik hou het niet tegen. Ik wil het niet tegenhouden. Plots voel ik vier handen. De massage wordt steeds intenser. De handen dwingen mij om te draaien en op mijn rug te gaan liggen. Ik krijg een koele, linnen doek over mijn ogen. De handen masseren de binnenkant van mijn benen. Mijn lies. Mijn onderbuik. Ze raken me ‘daar’ nét niet aan. Ik hoop dat een van die handen zich niet kan beheersen. Plots voel ik een hand zijdelings langs mijn gezwollen schaamlippen gaan. Ik hou mijn adem in. Dan raakt ze me nog een keer aan. En nog eens. De vierde keer voel ik dat het geen toevalligheid is. Ik laat het gebeuren. Vingers bewegen zachtjes, maar steeds zelfverzekerder. Ik beweeg mee in hetzelfde ritme. Dan voel ik het opkomen. Een orgasme, diep vanbinnen. Ik kreun gesmoord en voel de handen verdwijnen. Het duurt even voordat ik de doek van mijn ogen durf te lichten. Maar ik ben alleen. Ik kleed me aan, betaal aan de kassa en wandel weer naar mijn hostel. Dit verhaal is slechts deels waar: ik ben gemasseerd, maar er is toen niets sensueels gebeurd. Het is wel een van mijn meest erotische fantasieën.”

Melissa, 32

“Ik vind vaak erotiek in machtsverhoudingen. Heel cliché misschien, maar een man in uniform die me iets opdraagt, daar word ik helemaal week van. Onlangs was er ook die scène met de ‘hot priest’ in Fleabag. Man, zo geil! Ik vind onderdanigheid heel sexy. Ik had het ook met Eyes Wide Shut, dat is voor mij pure porno.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Mark, 42

“Wat ik enorm sexy vind, is als een vrouw ‘beneden’ niet helemaal proper gewassen is. Ik wil haar opwinding kunnen ruiken.”

Luc Coorevits, directeur van Behoud De Begeerte

“Of erotiek een onderdeel is van verliefdheid of omgekeerd, ik weet het niet. Maar de liefdeswerkzaamheden zijn in elk geval veel aangenamer in tijden van verliefdheid. Je voelt je een held, de kleuren zijn feller, schilderijen krijgen andere dimensies en de drang naar kunst wordt bijna een dwang. Je wilt drie tentoonstellingen per dag bezoeken en vier boeken lezen en intussen de tuin op orde brengen. Maar alras krijgt die zoete koorts een giftig kantje. Twijfel slaat toe: was dat wel oogcontact of keek ze gewoon naar je neus? De verliefde mens loopt meer te piekeren dan te ademen. Daarover gaat o.a. ook Woody Allens film Hannah and her Sisters. De hoofdrolspeler wordt straalverliefd en verandert van een heer van stand in een kluns. Waar hij vroeger vlot sprak, stottert hij. Hij raakt betoverd door het slotvers van Somewhere I have never travelled, een gedicht van E.E. Cummings. Dat vers is voor mij sindsdien een icoon van erotiek: ‘ Nobody, not even the rain, has such small hands’.”

Rob, 29

“Mijn vrouw was onlangs in een Zoom-vergadering met haar werk, aan de keukentafel. Terwijl ik haar bezig zag, kroop ik langs de andere kant onder tafel. Onzichtbaar begon ik haar te strelen tussen haar benen en zij liet het toe. Ze had een jurk aan, dus ik kon overal makkelijk bij. Ik vond het ongelooflijk sexy om haar in een professionele context te zien, ze beheerste zichzelf perfect. Toen ze klaarkwam, bleef ze stil en probeerde ze haar gezicht zo goed mogelijk in de plooi te houden. Voor mij was dat ongelooflijk erotisch.”

Fleur van Groningen, auteur

“Ik ben heel gevoelig voor intelligentie, zeker in combinatie met emotionele intelligentie. Slimme mannen dus, met een goed ontwikkelde vrouwelijke kant, een mooie stem, een goede geur én een geweldig gevoel voor humor. Uiterlijk is voor mij ondergeschikt. Ik denk dat ze dat ‘sapioseksueel’ noemen? Die persoon moet zichzelf wel kunnen relativeren, hij mag geen dikke nek hebben, want daar knap ik meteen op af.”

Patricia Jozef, auteur

“Call Me By Your Name vind ik een sensuele, zinderende film. Was ik maar een man, dacht ik even. Of nee: was ik maar twee mannen. Maar het maakt niet uit over wie het gaat, mannen of vrouwen. Het gaat over twee mensen, twee lichamen die naar elkaar worden toegezogen. Als kijker word je helemaal meegetrokken in dat verlangen en die onafwendbaarheid. Een langzaam, intens proces en voor één keer niet het gepolijste scenario waarbij twee acteurs na wat blikken over en weer elkaar trefzeker en hard beginnen kussen. Hupsakee, klaar. De aarzeling, de eerste kus als een verschrikkelijke bekentenis en bevestiging van wat er in de lucht hing en wat misschien nog komen gaat. De verwarring – het kan niet, het mag niet – en het verlangen dat ondanks alles toch zijn eigen weg gaat. Naar een ontploffing, een tedere apotheose en gulzige seks. Ik gun het iedereen van harte dit ooit een keer meegemaakt te hebben. En anders is er altijd nog de film.”

 

Meer over seks & body positivity:

Tekst: Evelien Rutten – Beeld: Fleabag