Liefde op de werkvloer: 5 tips om het te doen slagen

Dat de werkvloer de ideale plaats is om te flirten, weten we allemaal. Sterker: een op de vier Vlamingen heeft al eens een relatie gehad met een collega. En bij sommigen onder hen hield de liefde stand...

“Een bedrijf is de ideale context om verliefd te worden”

“Als je kijkt hoeveel tijd we gemiddeld op het werk doorbrengen, is het helemaal niet verwonderlijk dat we daar een partner tegenkomen”, aldus loopbaancoach Tania Vandingenen. “Een bedrijf is de ideale context om verliefd te worden. Relaties zijn gebaseerd op gemeenschappelijkheden, en collega’s binnen dezelfde sector hebben sowieso vaak gelijkaardige interesses en vaardigheden. En hoe meer je werkt, hoe minder tijd je hebt om daarnaast nog nieuwe mensen te leren kennen. Zeker in sectoren als de horeca, de media, etc. is het heel vanzelfsprekend om bevriend te raken met collega’s. Je werkt zo nauw samen dat je elkaar door en door kent, en die vriendschappen groeien al eens uit tot een relatie.

 

Maar ook in meer traditionele werkomgevingen zijn er lunch- en koffiepauzes waar mensen elkaar op een heel natuurlijke manier kunnen leren kennen. Van zodra het serieus wordt, zou ik wel aanraden om leidinggevenden op de hoogte te brengen. Zo kun je roddels vermijden en meteen goede afspraken maken. Helderheid is goed voor alle partijen.”

“Een gesprek over jullie relatie is eigenlijk al een mooie relatietest. Jullie moeten écht communiceren: hoe reageren jullie en kunnen jullie elkaar geruststellen?”

Tips voor een geslaagde relatie op de werkvloer

Hoe zorg je dat een relatie op de werkvloer kans heeft op slagen? Wij vroegen relatietherapeut Kris De Groof enkele tips.

“Net als scholen zijn werkplaatsen eigenlijk kleine huwelijksmarkten: je werkt samen aan een doel en je spendeert veel tijd. Logisch dat er dan verliefdheden kunnen ontstaan. Dat kan prima werken: veel hangt af van jullie persoonlijke situatie. Zijn jullie allebei ongebonden of zijn er nog partners in het spel? Gaat het hier om een hiërarchische werkrelatie of zitten jullie samen in een team? En wat zegt de bedrijfspolicy? Want hoe mooi de liefde ook is, een werkrelatie kan gecompliceerd zijn.”

Willen jullie het samen een kans geven? Hou dan rekening met deze tips.

1. Sta stil bij de consequenties

“Hoewel ik dol ben op romantiek, denk ik dat je even stil moet staan bij de gevolgen van je relatie. Een romance op het werk brengt vaak consequenties met zich mee. En dan gaat het niet alleen over de invloed op jezelf en je partner, maar ook over de invloed die jullie hebben op collega’s. Zo is een relatie tussen baas en werknemer vaak nog moeilijker, en als een van jullie of beiden nog een partner heeft, moet ik je niet vertellen dat het de zaken compliceert. Eigenlijk is het gesprek op voorhand al bijna een mooie relatietest: hoe reageren jullie beiden en hoe stellen jullie elkaar gerust? Het is een goede manier om écht te praten met elkaar, en dat moeten we allemaal vaker doen.”

2. Praat er samen over

“Het is belangrijk dat jullie die mogelijke gevolgen goed doorspreken. Wat staat er in de bedrijfspolicy? Wie moet er op de hoogte gebracht worden? Om je job veilig te stellen, is het belangrijk deze minder romantische punten door te nemen. Anticipeer daarnaast ook op reacties van collega’s. Wie vertelt het tegen welke collega en hoe zullen die reageren? Wat zeg je wanneer er flauwe of zelfs gemene reacties komen? Allemaal dingen waar je best op voorhand even over nadenkt. Ten slotte bespreek je best ook hoe jullie zelf dingen aanpakken: hoe zorg je bijvoorbeeld dat je werk en privé gescheiden kunt houden en dat jullie niet enkel over het werk bezig zijn?”

“Het is romantisch om jullie relatie geheim te houden en even in jullie roze bubbel te blijven. Toch doe je dat liever niet”

3. Licht leidinggevende en collega’s in

“Het is spannend om jullie relatie geheim te houden en even in jullie roze bubbel te blijven. Toch raad ik dit af. Als jullie samen voor deze relatie willen gaan, kun je beter open kaart spelen. Breng je leidinggevende en – indien nodig – je personeelsverantwoordelijke op de hoogte. Maar vergeet ook zeker je collega’s niet. Verzwijg je het voor hen, dan zullen zij later de relatie terugspoelen en analyses maken. Door open kaart te spelen, heb je minder kans op speculaties. Vergeet ook niet dat je relatie ook invloed heeft op je collega’s. Het is daarom belangrijk ook voor hen een veilig klimaat creëert: als een collega je in vertrouwen dingen vertelt, moet je die belofte ook kunnen waarmaken en bepaalde dingen niet met je partner bespreken.”

4. Blijf professioneel

“Af en toe bespreken wat je ’s avonds zult eten of wie de kinderen van school oppikt, hoeft geen probleem te vormen. Gebruik echter je gezond verstand en blijf professioneel op de werkvloer. Een uur naar een vergaderlokaal gaan om een ruzie uit te praten, zal waarschijnlijk niet goed onthaald worden bij collega’s. Ook hier maak je best duidelijke afspraken over als koppel. Is een van je twee de baas, dan is het belangrijk dat je niet aan favoritisme doet. Dat is trouwens niet gemakkelijk, feedback geven aan de persoon waar je van houdt. Omgekeerd is dat net zo: geëvalueerd worden door degene waar je ’s avonds bij in de zetel kruipt, is geen evidentie. Het is daarbij vooral belangrijk te onthouden dat oprechte feedback nooit persoonlijk is, maar net een manier om te kunnen groeien.”

5. Behoud je autonomie

“Net als in elke relatie is het belangrijk elkaars grenzen te respecteren. In sommige gevallen zijn daar eenvoudige oplossingen voor: werken in verschillende shiften bijvoorbeeld. Maar ook als dat niet het geval is, moet je elkaars autonomie garanderen. Enerzijds moet het perfect mogelijk zijn om je lunch of werkafspraken gescheiden te houden, anderzijds is het ook belangrijk dat jullie je eigen pad van ambitie volgen. En dat is niet altijd gemakkelijk: want als je partner een promotie maakt die je eigenlijk zelf ook zou willen, is het belangrijk dat je elkaar die dingen gunt.

Op zo’n sleutelmoment zie je vaak dat koppels beslissen om hun eigen weg te kiezen op carrièrevlak. En ook dat hoeft helemaal geen probleem te zijn. Het wil trouwens niet zeggen dat je meteen je ontslag moet geven: een overplaatsing naar een andere dienst kan voldoende zijn. In ieder geval is het goed om te blijven praten en om elkaar de ruimte te gunnen om toch voor een andere werkgever te kiezen.”

   

Meer over liefde & relaties:

Dit artikel maak deel uit van ons relatiedossier. Meer lezen? Klik hier

Spread love, not corona! 2020 is op z’n zachtst gezegd een speciaal jaar. Om wat extra liefde de wereld in te sturen, komen wij bij Feeling met een groot relatiedossier. Waarom stappen steeds meer mensen af van klassieke monogamie? Zijn we ook anno 2020 nog steeds te preuts wanneer het op het ontdekken van onze eigen seksuele verlangens aankomt? Hoe maak je van je nieuwe plusfamilie een succes? En hoe goed zijn we eigenlijk nog in échte intimiteit? Je leest het allemaal en nog veel meer in ons relatiedossier. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content