Na de lockdown: zo hou je nog voldoende tijd over voor je passies

De verplichte coronapauze heeft ons laten voelen dat het leven ook rustiger en bewuster kan. Maar hoe blijf je trouw aan je voornemens van de voorbije maanden? We vroegen het aan specialisten ter zake. Vandaag: de Nederlandse psycholoog Thijs Launspach over genoeg tijd maken voor je passies.

 

Plaats voor passies

Wanneer het leven zijn normale ritme aanneemt, hoopt Thijs ruimte te kunnen inbouwen voor zijn (her)ontdekte passies.

“Thuis had ik voor het eerst in maanden weer tijd om piano te spelen tijdens mijn pauzes, maar vanaf ik terug naar kantoor moet, zal ik daar niet snel meer toe komen. Ook voor koken neem ik opnieuw uitgebreid de tijd, al ben ik bang dat ik binnenkort snel weer naar rommel zal grijpen, omdat het minder tijd in beslag neemt.”

“Ik denk dat we de waarde van rust nu noodgedwongen begrijpen”

Volgens de Nederlandse psycholoog Thijs Launspach is dat louter een kwestie van prioriteiten stellen.

“We hebben met z’n allen massaal nieuwe activiteiten ontdekt, soms als middel om een doel te bereiken, maar evengoed omdat ze ons simpelweg een prettig gevoel geven. Van puzzels leggen tot een instrument leren spelen: ook als we postcorona zouden teruggaan naar een gelijkaardig leven als daarvoor, is het mogelijk om vast te houden aan de dingen die ons geluk brengen. Die activiteiten zijn namelijk an sich belonend.”

“Een van de mooiste dingen aan leven in deze tijd, is dat we in principe helemaal zelf in de hand hebben hoe we onze tijd indelen. Mensen hebben vaak het gevoel dat ze van alles ‘moeten’, maar eigenlijk komt het neer op prioriteiten stellen. Als je graag uitgebreid kookt, is het misschien niet zo erg dat je iets later eet en wat minder tijd overhoudt om Netflix te kijken?”

Het moderne leven is wel degelijk te combineren met voldoende rust, maar dan moet je ook je programma daarop aanpassen en toegevingen doen. Grote prestaties leveren op werkvlak kan immers alleen als je dat voldoende compenseert met rust. Ik denk dat we voor deze crisis niet helemaal de waarde van rust inzagen, maar het nu noodgedwongen begrijpen. Dat betekent niet dat iedereen uitgebreid moet mediteren – al kan dat natuurlijk – maar het kan evengoed verwezenlijkt worden door te sporten, lezen of koken.”

“Gelukkig hoef je ook niet altijd drie uur in de keuken te staan om een goede maaltijd te bereiden, en hoef je geen uren per dag een instrument te bespelen om vooruitgang te boeken. Zelf had ik mijn gitaar lange tijd niet aangeraakt, maar pak ik ze nu regelmatig even vast. Als ik dat wil volhouden, zal ik bewust een prioriteit moeten maken van korte oefensessies. Dat zal iets moeilijker worden, maar niet onmogelijk.”

Meer tips en uitleg lees je in Launspachs laatste boek Werk kan ook uit (Spectrum).

 

Meer tips om tijd te maken voor je passies:

Tekst: Jorik Leemans – Beeld: Getty Images

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content