Home Psycho & Relatie Onderzoek: de belangrijkste redenen waarom Belgen seks hebben

Onderzoek: de belangrijkste redenen waarom Belgen seks hebben

Onderzoek: de belangrijkste redenen waarom Belgen seks hebben

De belangrijkste reden om een potje te vrijen? Omdat het leuk is. Dat blijkt uit een seksuologisch onderzoek van UGent en het UZ Gent bij 4.655 Belgen. Zowel mannen als vrouwen hechten belang aan die reden, ook al wordt er nog steeds gedacht dat vrouwen intimiteit belangrijker vinden dan lust.

‘Hoewel mannen geneigd zijn om vaker fysieke redenen aan te halen (zoals lust) en vrouwen geneigd zijn om vaker emotionele redenen aan te halen (zoals verlangen naar intimiteit), zijn deze verschillen erg klein. In de jongste leeftijdsgroep (geboren tussen 1997 en 2001) is er zelfs geen significant verschil’, zegt klinisch psycholoog-seksuoloog Elia Wyverkens.

Redenen om seks te hebben:

  • ‘Voor het plezier, omdat het leuk is’
  • ‘Omdat het goed voelt’
  • ‘Omdat ik lichamelijk genot wilde ervaren’
  • ‘Omdat ik opgewonden was’
  • ‘Omdat het opwindend en avontuurlijk is’

Op welke leeftijd het beste seksleven?

De jongste respondenten (-18 jaar) gevne hun seksleven gemiddeld een score van 8.4/10. 55-plussers geven het slechts een 6.2/10. Nochtans is seks voor hen een stuk belangrijker: ze geven het belang van seks een 8.2/10, terwijl de jongeren er 6.7/10 aan geven.  ‘We denken dat dit komt door de lagere frequentie bij ouderen. Hoe minder evident de seks, hoe belangrijker het wordt’, zegt Elia Wyverkens.

Meer over seks & relaties: