‘Don’t worry, be happy’, Bobby McFerrin zong het jaren geleden al, en het blijkt nu ook wetenschappelijk bewezen. Positief blijven, is goed voor je.

De studie, gevoerd aan de universiteit van Boston, toonde aan dat de levensverwachting van positieve mannen en vrouwen stijgt met respectievelijk 11 en 15%. Tien jaar lang volgden de onderzoekers 71.000 deelnemers en vonden een relatie tussen positiviteit en levensverwachting.

Met vallen en opstaan

Belangrijk om weten: positieve mensen hebben ook stress en tegenslagen. Het verschil? Als er negatieve dingen gebeuren, straffen ze zichzelf niet af en zien ze het als een tijdelijk obstakel. Ze geloven dat ze controle hebben en dat zelfs tegenslagen opportuniteiten creëren.

Doelen in het leven

Maar waarom leven die optimisten langer? “Optimisten stellen vaker doen en hebben genoeg vertrouwen om die te behalen”, vertelt Lewina Lee, assistent professor aan de afdeling psychiatrie van de universiteit in Boston. “Dat zijn werkdoelen, maar ook gezonde doelen. Zo scoren optimisten beter op het vlak van voedings- en sportdoelen. Ze hebben vaker een gezonder hart, een sterk immuunsysteem, betere longen en een lager vroegtijdig sterfterisico.”

Zelf liever wat optimistischer?

Uit een studie gevoerd onder tweelingen bleek dat slechts 25% van ons positivisme is geprogrammeerd in onze genen. De rest bepalen we zelf en we kunnen ons brein trainen om positiever te zijn. Met eenvoudige oefeningen kom je al een eind. Zo is er de ‘best possible self’-methode. Door jezelf in te beelden wat de beste versie van jezelf is in de toekomst, ben je bezig met levensdoelen. Een groep studenten kreeg als opdracht om iedere week een kwartiertje te nemen om hun toekomstige zelf in te beelden. Na acht weken waren ze positiever én dat gevoel hield aan voor zes maanden.

Daarnaast is het goed om je positieve gedachten dagelijks op te schrijven: waar ben je dankbaar voor? Wat is er mooi aan deze dag? Wat ging er echt goed? Waar ben je trots op? Je voelt je vanzelf meteen een stuk beter.

Niet enkel je gezondheid, ook je bazen zullen je dankbaar zijn als je positiever bent. Je bent een leukere collega én je productiviteit en creativiteit nemen toe. Bovendien ervaar je minder stress, heerlijk toch? 😉

Meer over geluk & welzijn:

(Bron: CNN – Openingsbeeld: Imaxtree)