Zo haal je meer uit je leven en word je gelukkiger

Tijd is luxe: we hebben er steeds te kort van, en dromen ervan. Wil je gelukkiger zijn? Dan is het een kwestie van tijd creëeren voor de dingen die je écht graag doet, en neen te zeggen tegen die je ‘moet’, maar eigenlijk niet wilt. Dat kan dankzij deze tips.

1. Plan je werk

Je vond de job van je dromen en ben ambitieus. Dat is fantastisch. Toch is het belangrijk een goed evenwicht te vinden tussen werk en privé. Laad je batterijen op tijd terug op, want dat voorkomt stress en burn-outs, maakt je productiever op de momenten dat je effectief werkt én zorgt dat je blijft houden je job. Tip: plan aan de start van je dag wat je wenst te doen, neem op tijd verlof én lees je mails niet na het werk.

2. Beperk je tijd online

Ja, het is leuk dat je altijd en overal je mails kunt lezen, Instagram kunt checken en contact te houden via Whatsapp. Toch kun je maar beter af en toe je smartphone wegleggen. Tijdens je werk zorgt het dat je niet wordt afgeleid, na het werk zorgt het dat je jezelf niet telkens vergelijkt met anderen op sociale media.

3. Bewaak je eigen grenzen

Natuurlijk wil je altijd aanwezig zijn voor je collega’s, kunnen je vriendinnen altijd bij je terecht wanneer ze het moeilijk hebben én sta je altijd klaar voor je moeder. Dat is heel mooi, maar het is belangrijk dat je naar jezelf luistert en je grenzen bewaakt.

4. Stel prioriteiten

Zijn sommige berichten of mails niet zo belangrijk? Stel dan even uit. Focus je op één taak tegelijkertijd en werk die volledig af voor je aan een nieuwe begint. Ben jij ’s morgens het productiefst? Werk dan aan de prioriteiten op je lijst. Middagdipje? Dat moment is perfect om mailtjes te beantwoorden of minder urgente taken aan te pakken.

5. Waak over verwachtingen

Beantwoord jij ook na je werk iedere mail onmiddellijk en stuur jij meteen terug wanneer je vriendinnen iets vragen, dan creëer je verwachtingen. Je bent zelf voor een stuk verantwoordelijk voor de verwachtingen die anderen van je hebben. Geef zelf aan wanneer je het even te druk hebt om meteen te reageren.

6. Wees kritisch voor je vrienden

Waardevolle vrienschappen zijn erg belangrijk. Het is belangrijk je af en toe af te vragen wat jij uit je vriendschappen haalt. Wie maakt je écht gelukkig en van wie krijg je tonnen energie? Het is mooi dat je iedere maand afspreekt met de vriendinnen uit je studententijd, maar als jij er meer tegen opziet dan dat je er energie van krijgt, is het tijd om conclusies te trekken.

7. Zorg voor me-time

Wanneer het druk is, schrap je het eerst de me-time. Laat dat nu net een slecht idee zijn! Plan daarom bewust enkele vrije uren in in je agenda. Hoe je die invult, kies je natuurlijk zelf. Misschien lees je graag een boek, kijk je graag een serie of plan je een date met je partner.

Tips om je tijd beter te controleren en gelukkiger te zijn:

  • Maak ’s morgens een planning
  • Laat aan collega’s weten wanneer je niet gestoord wilt worden, respecteer ook de rust of vrije tijd van je collega
  • Een bericht hoeft niet meteen beantwoord te worden, reageer gerust later
  • Zet meldingen van mails uit
  • Leg je smartphone regelmatig weg
  • Zorg voor een goede balans, zo nu en dan overwerken is niet erg, maar neem ook op tijd rust
  • Plan heel bewust tijd voor jezelf in
  • Investeer in waardevolle vriendschappen, steek geen tijd in negatieve mensen
  • Durf neen zeggen

Meer over geluk & welzijn:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content