Een Whatsapp-groep om een uitje te regelen met de collega’s, een groepsgesprek met de familie waarin de laatste nieuwtjes worden gepost én een groepje waarin vriendinnen klagen over het (gezins)leven. We zijn lid van heel wat Whatsapp-groepen. Dat al die meldingen soms stressvol zijn, had je waarschijnlijk zelf al gemerkt. Maar nu is er ook wetenschappelijk bewijs.

Professor psychologie Sarah Diefenbach uit München hoorde studenten klagen en voerde daarom onderzoek. “Pushberichtjes – die op het beginscherm van je smartphone verschijnen – kunnen slecht zijn voor je welzijn. Aan de deelnemers werd gevraagd pushmeldingen gedurende twee weken uit te zetten.” Gevolg: een opvallende daling van stress. “Al kwamen er ook reacties van de omgeving omdat er niet snel meer genoeg op berichtjes gereageerd werd.”

Groepchats

Daarnaast werd er ook een onderscheid gemaakt tussen groepchats en chats tussen twee personen. Aan de hand van enquêtes bleek: hoe meer groepchats, hoe meer stress. Bovendien werden die chats vaker als tijdsverlies gezien.

Lees verder op de volgende pagina

1 2
bekijk op één pagina

Meer over stress & welzijn:

(Bron: Knack – Openingsbeeld: Imaxtree)