Plusfamilies: relatie-expert tipt hoe je het doet slagen

Of je nu verliefd wordt op iemand met kinderen of je hebt zelf kinderen uit een vorige relatie, plusfamilies zijn anno 2020 niet meer weg te denken. Terwijl het in de ene familie prima lijkt te lukken, loopt het in andere plusfamilies soms minder van een leien dakje. Wij vroegen relatietherapeute Kris De Groof om enkele tips.

Na een scheiding willen veel mensen graag een nieuwe relatie. Heel normaal, we zijn allemaal op zoek naar verbinding en affectie. Een nieuw gezin met kinderen kan een verrijking zijn voor je eigen gezin, maar het is belangrijk om rekening te houden met ieders noden”, aldus Kris De Groof. “De belangrijkste tip die ik kan meegeven is dat jullie het best traag aanpakken en heel veel praten. Net zoals in alle relaties is praten essentieel. Dat kan dankzij deze stappen.”

“Scheiden is in de eerste plaats op een bewuste manier afscheid nemen van iemand die je graag hebt gezien. Gun jezelf en de kinderen de tijd die jullie nodig hebben”

1. Beëindig het partnerschap, ga door met het ouderschap

“Eerst en vooral is het belangrijk om het ouderschap en partnerschap als twee verschillende taken te zien. Een relatie die stukloopt, betekent dat jullie niet meer als koppel verdergaan, maar het ouderschap blijft. Om frustraties en pijnlijke situaties te vermijden, is het essentieel dat de partnerrelatie op een goede manier beëindigd is. Dat klinkt natuurlijk logisch, maar het is zeker niet altijd evident. Ik krijg soms mensen in mijn praktijk die al jaren de relatie beëindigd hebben, maar die er voor zichzelf nooit echt een punt hebben kunnen achter zetten. Praat er samen over, geef elkaar een uitleg en zoek een manier om de relatie te beëindigen. Doe dit vooraleer je een nieuwe partner voorstelt aan je kinderen. Je hoeft niet per se beste vrienden te zijn met je ex, maar je moet wel een manier vinden om samen die rol van het ouderschap op te nemen. En het is vooral belangrijk dat je nooit slecht praat over je ex-partner, het blijft de vader of moeder van je kind.”

2. Woon alleen

“Misschien is er al een nieuwe partner in het spel en wil je er veel tijd mee doorbrengen. Toch is het belangrijk om de noden van ieder gezinslid in acht te nemen, en iedereen voldoende tijd te geven. Meestal wisselen de kinderen van woonplaats. In uitzonderlijke gevallen zijn het de ouders die hun koffers pakken, wanneer het huis nog niet verkocht is bijvoorbeeld. Cliënten geven dan aan dat ze zich nergens meer volledig thuis voelen of dat ze zich ontworteld voelen. Dat is perfect normaal, maar vergeet niet dat kinderen vaak met hetzelfde gevoel zitten. Geef ze daarom voldoende tijd om te wennen aan de nieuwe context, voer veel gesprekken en geef jezelf ook even de ruimte om alleen gelukkig te zijn.”

3. Stel je nieuwe partner voor

Als je het gevoel hebt dat je nieuwe relatie goed zit, is het tijd om open kaart te spelen. Stel je nieuwe partner voor aan de kinderen en laat ze wennen aan een nieuwe persoon in hun leven. Bespreek dit ook met je ex-partner, de kinderen zijn geen tussenpersoon die de communicatie tussen exen moeten voeren.”

4. Ga samen op vakantie

Iedere familie heeft zijn eigen gewoontes en rituelen. Wat je eet bij het ontbijt, wanneer je kinderen mogen gamen of hoe je straft... Het zijn allemaal dingen die kinderen van jongs af aan op een bepaalde manier aangeleerd krijgen. Nu moeten die twee verschillende gezinsculturen gecombineerd worden. “Ik zie een reis met de nieuwe familie als een perfecte stap om te wennen aan elkaar. Je leert elkaar gewoontes en gebruiken kennen, en het is alweer een volgende stap in het proces.”

5. Trek niet meteen in, start met weekends

Meteen samenwonen kan voor kinderen beangstigend zijn. “Weekends zijn een goede manier om tijd samen door te brengen.”

“Zet de kinderen centraal en geef ze tijd om te wennen. Ik hoor vaak van cliënten dat ze zich ontworteld voelen en nergens meer 100% thuis zijn. Wat moet dat dan met kinderen doen?”

6. Trek bij elkaar in of zoek een formule die voor iedereen werkt

“Samenwonen is zeker een optie, maar misschien hoeft dat zelfs niet. Zelf ben ik een grote voorstander van latrelaties. Je kunt genieten van je nieuwe relatie, maar de kinderen hoeven niet meteen terug te verhuizen. We leven in 2020: een samengesteld gezin, een latrelatie, alleenstaand ouderschap... Alles is mogelijk.”

7. Maak goede afspraken over de opvoeding

“Een plusouder heeft hoe dan ook een invloed op de opvoeding van de kinderen. Het is echter belangrijk duidelijke afspraken te maken als koppel en deze ook te communiceren naar de kinderen toe. Welke beslissingen worden genomen onder de ouders, welke beslissingen kunnen ook door de plusouder genomen worden? Hoe gaan jullie om met straffen? Er is geen gouden formule, het is zoeken naar wat voor jullie werkt en waar zowel jullie als de kinderen zich comfortabel bij voelen.”

8. Accepteer dat er conflicten zijn

“Net zoals in ieder gezin zullen er soms conflicten zijn. Dat hoeft geen drama te zijn, zolang jullie maar samen praten.”

Meer over relaties anno 2020:

Dit artikel maak deel uit van ons relatiedossier. Meer lezen? Klik hier

Spread love, not corona! 2020 is op z’n zachtst gezegd een speciaal jaar. Om wat extra liefde de wereld in te sturen, komen wij bij Feeling met een groot relatiedossier. Waarom stappen steeds meer mensen af van klassieke monogamie? Zijn we ook anno 2020 nog steeds te preuts wanneer het op het ontdekken van onze eigen seksuele verlangens aankomt? Hoe maak je van je nieuwe plusfamilie een succes? En hoe goed zijn we eigenlijk nog in échte intimiteit? Je leest het allemaal en nog veel meer in ons relatiedossier.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content