Vraag van vandaag: zijn we anno 2021 nog altijd te preuts als het op seksualiteit aankomt?

De toegang tot informatie over seks is eindeloos, media geven steeds meer aandacht aan intimiteit en jongeren lijken geen blad voor de mond te nemen. Maar is het voldoende? Of zijn we anno 2021 nog steeds te preuts als het op seks aankomt? Ons panel van experten licht toe.

Kris De Groof: “We moeten durven communiceren over seks”

Relatie-expert Kris De Groof: “We hebben nog steeds een enge blik als het op seks aankomt. En dat gaat het vooral over de communicatie over seks. In die eerste verliefde fase is het vaak passioneel, maar tegelijkertijd start het gesprek dan al: aangeven wat je lekker vindt.

Die onstuimige passie verdwijnt vaak na de eerste periode, dat is heel normaal en daar moet je ook over kunnen praten. Dat je libido, je lijf of je voorkeuren doorheen de jaren veranderen, is perfect normaal. Maar als je gelooft dat zichzelf dat vanzelf wel weer oplost, ben je niet realistisch. Ga met je partner het gesprek aan.”

Wim Slabbinck: “Soloseks is het nieuwe taboe”

Ook seksuoloog Wim Slabbinck zag de afgelopen decennia een grote vooruitgang. Toch is volgens hem ook nog ruimte voor verbetering: “Sinds de jaren 60 en 70 is de weg naar meer seksuele vrijheid in het westen overduidelijk ingezet. Een beweging die voornamelijk gedreven wordt door vrouwen: onder invloed van de uitvinding van de pil zijn die vanaf die tijd hun eigen seksualiteit steeds meer gaan claimen. Die trend blijft zich verderzetten: denk maar een programma als ‘Club Flo’, waarin heel openlijk gesproken wordt over seks en alles wat daarbij komt kijken, de grote aandacht voor seks in vrouwenbladen of de vele workshops rond vulva’s en clitorissen die er vandaag georganiseerd én platgelopen worden.”

Dat die drang naar seksuele vrijheid ook vandaag nog vooral door vrouwen gedragen wordt, mag duidelijk zijn: “Als er in mijn praktijk koppels komen die polyamorie, een open relatie of andere relatievormen overwegen, dan is het bijna altijd de vrouw die daarvoor vragende partij is. Mannen zijn daar nog veel conservatiever in, of voelen nog meer schroom om in dezelfde mate aan vrijheidsdenken te doen op dat vlak.”

“Veel vrouwen praten wel vrijuit met vriendinnen over de seks met hun partner, maar het onderwerp ‘soloseks’ blijft vakkundig buiten schot” (Wim Slabbinck)

Ondanks de grote vooruitgang blijft er volgens Slabbinck trouwens wel nog één taboe stevig overeind: dat op soloseks en zelfliefde. “Hoewel de meeste vrouwen – afhankelijk van de context en het milieu waarin ze opgegroeid zijn natuurlijk – vrij open praten over seks met een partner, blijft masturbatie vaak nog taboe. Uit een onderzoek in samenwerking met Charlie Magazine blijkt dat 7 op de 10 vrouwen het onderwerp nog nooit met een vriendin besproken hebben, terwijl wel heel erg veel vrouwen het doen.” Dat vrouwen effectief al eens ‘de hand aan zichzelf slaan’ is volgens de seksuoloog best belangrijk ook: je eigen lichaam ontdekken en ermee experimenteren is essentieel voor een goed seksleven. Nog te vaak vertrouwen we erop dat onze partner wel zal ontdekken wat fijn voelt voor ons, maar als je zelf wéét wat je leuk vindt en dat ook kan aangeven, dan is de kans dat je tijdens een vrijpartij een orgasme bereikt veel groter.”

Hoe we best komaf maken met de taboes die er nu nog op onze seks rusten? Daarvoor kijkt Slabbinck naar ons onderwijs: “In de lessen seksuele opvoeding komt ook anno 2020 de klemtoon nog veel te vaak te liggen op de reproductie-kant van seks – seks om kinderen te maken – en te weinig op het genot dat je eruit kan halen. Bovendien zouden we jongeren moeten leren dat er veel meer relatievormen bestaan dan monogamie alleen: we zouden hen ervan bewust moeten maken dat deze relatievorm niet per se zaligmakend is en dat het geen uitzondering is als ze niet voldoet aan alles wat zij later op seksueel vlak voelen of relationeel verlangen. Alleen op die manier zal de komende generatie weer iets ruimer denken over seks en relaties dan wijzelf. Daarnaast mag ook masturbatie uit de taboesfeer gehaald worden: leer jongeren maar hoe hun lichaam werkt en probeer de activiteit zelf zoveel mogelijk uit het schaamhoekje te verdringen.”

Chloé De Bie: “Te veel mensen weten niet hoe een clitoris eruitziet”

Relatietherapeut & klinisch sekusoloog Chloé De Bie: “We zijn zeker nog te preuts als het op seks aankomt. In mijn praktijk heb ik een clitoris in 3D, dat is geen klein bolletje zoals veel mensen denken, maar een vuistgroot orgaan. Als ik die bovenhaal en vraag wat het is krijg ik vaak de verrassendste antwoorden, er was zelfs iemand die dacht dat het een kapstok was. Er is dus nog scholing nodig.

Een ander probleem is te wijten aan de schone schijn. We praten wel graag over de mooie dingen en doen net zoals op Instagram: we geven een mooi plaatje weer. We praten niet graag over seksuele problemen of onzekerheden. Wist je dat het gemiddeld zeven jaar duurt voor duurt voor iemand met seksuele zorgen bij de juiste hulpverlener aanklopt? Dat is absurd! Veel mensen denken onterecht dat het iets abnormaal is: als we meer zouden praten over onze seksuele zorgen, problemen en onzekerheden, verminderen we het taboe.”

Dirk De Wachter: “Vergeet de grote sprong voorwaarts niet”

Of er nog veel werk aan de winkel is? Daar wil De Wachter zich niet per se over uitspreken: “Misschien is dat eerder een vraag die je aan een Goedele Liekens moet voorleggen. Er zullen zeker dingen zijn die nog wat meer ‘opengetrokken’ kunnen worden, maar we mogen ook niet vergeten dat we de laatste decennia al heel veel stappen vooruit hebben gezet – vooral wat het seksuele bewustzijn van vrouwen betreft. Maar ook voor mannen kan er heel wat meer: stel je bijvoorbeeld maar even voor dat je een homoseksuele man was in een of ander bescheiden dorp uit de jaren 60. Het leven zag er dan vast knap lastig uit.

Op dat en veel andere vlakken is er de laatste jaren veel meer openheid ontstaan. Uiteraard botsen we ook nu weer op nieuwe taboes en lastigheden die ook weer overwonnen moeten worden, maar ik zou daar toch zeker niet te negatief over zijn: er kan vandaag al best veel.”

Meer lezen over seks en relaties:

Dit artikel maak deel uit van ons relatiedossier. Meer lezen? Klik hier

preutsheid seks

Spread love, not corona! 2020 is op z’n zachtst gezegd een speciaal jaar. Om wat extra liefde de wereld in te sturen, komen wij bij Feeling met een groot relatiedossier. Waarom stappen steeds meer mensen af van klassieke monogamie? Zijn we ook anno 2020 nog steeds te preuts wanneer het op het ontdekken van onze eigen seksuele verlangens aankomt? Hoe maak je van je nieuwe plusfamilie een succes? En hoe goed zijn we eigenlijk nog in échte intimiteit? Je leest het allemaal en nog veel meer in ons relatiedossier.

Tekst: Hanne Vlogaert & Goele Tielens – Beeld: Getty

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content