Een babyboom in 2019, als we de memes mogen geloven wel. Maar hebben koppels écht meer seks tijdens corona en wat verbetert je seksleven in deze periode?

Elkaar kotsbeu of net romantisch samen?

“Het kan twee kanten uit, enerzijds zullen er waarschijnlijk meer echtscheidingen volgen, anderzijds meer huwelijken en kindjes”, vertelde relatietherapeute Kris De Groof in een interview over relaties tijdens corona. “Maar de kans is groot dat mensen meer seks hebben, want wat moeten ze anders doen? (lacht) Of dat goede seks is, is natuurlijk een andere vraag.”

Meer of net minder?

Laten we meteen met de deur in huis vallen. Een kleine (niet wetenschappelijke) rondvraag bij vriendinnen leert ons dat sommigen meer seks hebben, dat anderen ongeveer evenveel vrijen en dat nog anderen net minder seks hebben dan voordien. En ook de redenen zijn divers: “nu we altijd samenwerken, nemen we bewust sekspauzes”, lacht vriendin A tijdens een e-pirtief. “Ik heb net weinig zin nu”, vertelt vriendin B die zich lusteloos voelt omdat ze tijdelijk werkloos is. “Ik vind het vermoeiend om de hele tijd te moeten.” “Ik hou van structuur en dus blijft alles ongeveer hetzelfde”, lacht onze vriendin die zo goed als alles plant, tijdens een gezellige videocall. Maar hoewel ze zelf tevreden is met haar twee keer per week, voelt ze toch de druk. “Ik heb het gevoel dat ik moet vrijen tegen de sterren op omdat iedereen dat nu lijkt te doen”, geeft ze toe. En laat dat meteen de belangrijkste boodschap zijn: laat je niet zot maken als je niet iedere dag twee keer een sekspauze neemt tijdens je telewerkdag. Iedereen is anders, meer zelfs: last van een lager libido? Dat betekent niet meteen dat je relatie in het slop zit, meer zelfs: je bent zeker niet alleen.

Lees ook: 5 eenvoudig op te lossen oorzaken van een laag libido

Verschillende libido’s

Terwijl de een liefst in bed blijft en seksmarathons houdt, wil de ander liever structuur behouden en vooral zo hard mogelijk het gewone leven leiden. En dat kan natuurlijk tot ongenoegen en discussies leiden. En hoewel we meer tijd hebben met elkaar, betekent dat voor sommigen net dat ze een lager libido hebben. Niet om je zorgen over te maken, stress en angst kunnen verlammend werken en je zin in seks verminderen. Bovendien is 24 uur op 24 uur samen zijn niet zo bevorderlijk voor je libido. Dingen als restaurantbezoekjes, vakantie, avonden weg met vrienden kunnen je libido wel bevorderen… Maar die kunnen nu even niet. Maar hoe ga je daar mee om? Wij verzamelden enkele tips.

1. Maak connectie met elkaar

Een goed seksleven start met een goede relatie… En daarbij is verbinding maken essentieel. Ontdek wat er in je partner omgaat. Natuurlijk hebben jullie nu niet zoveel onderwerpen om over te praten als anders… Maar je wilt weten hoe het met elkaar gaat. Geen idee hoe te beginnen? Deze 36 vragen starten ongetwijfeld het gesprek.

1. Praat met elkaar over seks

Communiceren over zowat alles is belangrijk voor je relatie, ook over seks dus. Heb je even weinig zin, bespreek het dan gewoon met je partner. Voel je je net afgewezen omdat jouw libido hoger ligt, alles moet bespreekbaar zijn en het is vooral belangrijk elkaar daarin te begrijpen.

2. Organiseer dates

Het is niet omdat jullie de hele tijd samen zijn, dat jullie geen date meer kunnen inplannen. Bestel eten bij jullie favoriete restaurant, maak een wandeling of kijk samen een serie. En doe alsof je echt op date zou gaan: maak jezelf op voor elkaar, trek iets aan waar je jezelf sexy in voelt, daar kikker je meteen van op.

3. Maak masturbatie bespreekbaar

Helaas nog steeds een taboe: zelfmasturbatie. En dat terwijl het veel voordelen heeft: je leert jezelf kennen, een orgasme verlaagt stress en door zelf te masturberen, kan je goesting om te vrijen mét partner stijgen. Bovendien is het vaak een goede oplossing wanneer jullie libido niet volledig op dezelfde lijn zit. Neen, je partner betrappen op soloseks, wil niet zeggen dat hij niet met jou wil vrijen.

4. Knuffel meer

Het blijkt uit zoveel studies: knuffelen is eigenlijk het beste medicijn tegen stress en eenzaamheid. Dat geldt trouwens ook voor seks. Maar heb je het moeilijk, start alvast met knuffelen, vaak volgt dan de rest. En als dat niet zo is, is dat ook oké.

5. Neem tijd voor jezelf

Neen, je hoeft niet constant alles samen te doen omdat je 24 uur op 24 samen bent. Ga eens alleen wandelen, trek je even terug in een andere ruimte, verlies jezelf in een boek… Elkaar écht missen, is misschien moeilijk. Maar door voldoende ruimte te hebben voor jezelf, heb je ook meer zin om daarna terug samen te zijn.

6. Blijf moeite doen voor elkaar

Neen, je hoeft niet de hele dag in je jogging rond te lopen, persoonlijke hygiëne blijft ook nu erg belangrijk. Ook voor jezelf: je voelt je beter over jezelf en onzekerheid is zowat de grootste afknapper in bed. Daarnaast is het ook belangrijk om op andere gebieden moeite te doen: breng eens bloemen mee als je boodschappen doet, verras je partner met een lekker gebakje of geef gewoon meer complimentjes.

7. Wees innovatief

Afwisseling houdt alles leuk. Probeer daarom eens nieuwe dingen uit: neem foto’s van jullie samen, doe aan sexting als jullie in een andere kamer zitten of probeer eens andere speeltjes of standjes. Alles is mogelijk: zolang het bespreekbaar is.

8. Dans

Net zoals knuffelen, heeft dansen heel wat voordelen. Je beweegt (wat hoe dan ook bevorderlijk is voor je libido), je bent – afhankelijk van het type dans – intiem en je wordt er vrolijk van. Of je nu gaat voor een romantische slow of een beetje fout dansen op je favoriete nummer… Het doet er niet toe, zolang jullie er samen maar plezier aan beleven. Want dat plezier is ook alweer een essentieel element voor een gezond seksleven.

 

Meer relatietips:

Openingsbeeld: Getty Images