Een nieuw jaar: dat is de balans opmaken van voorgaande jaren, plannen smeden voor de toekomst en goede voornemens maken. Sara is overtuigd, 2020 moet haar jaar worden. “Mijn man had een affaire, ik overleefde een scheiding én ik durfde eindelijk toe te geven dat mijn job niets voor mij was. Dus laat 2020 maar komen!”

“Mensen stelden me vaak teleur in 2019. Van een goede vriendin die lastminute afbelde voor een verjaardagsfeestje of die bazen die eigenlijk niet zo steunend waren als ik dacht… Het was niet gemakkelijk. Nochtans had ik mijn portie pech al ruimschoots gehad.

Tot twee jaar geleden had ik mijn leven prima op de rails. Op mijn achttiende werd ik verliefd op Bert. Het was geen grote passie, maar we hadden een mooie relatie en evolueerden samen in het leven. Afstuderen, een eerste job vinden, samen een plekje zoeken… We deden het allemaal samen. We leefden zelfs jaren bij mijn ouders zonder enig probleem. Dat Bert mij niet steunde toen ik ziek was of tijdens moeilijke momenten, weet ik aan zijn karakter. Ik probeerde er niets achter te zoeken. En toen we – omdat we een huis kochten – besloten te trouwen, voelde ik me helemaal gerust. Het werd een klein feest, maar op een prachtige locatie en met de perfecte jurk. Ik was gelukkig!

“Opeens vielen alle puzzelstukjes in elkaar. ‘Ik heb een ander en ben stapelverliefd’, zei hij koeltjes. Mijn wereld stuikte als een kaartenhuisje in elkaar”

De verbouwing liep minder vlot. Al ons geld en tijd stak in de renovatie, en dat woog op onze relatie. We maakten ruzie over uitgaven aan kleren of hobby’s, misten het reizen en hoe we de dingen aanpakten in ons huis. Alles zou wel goedkomen als die werken achter de rug waren, zo suste ik mezelf. Maar toen we op een dag zo’n ruzie kregen, reageerde Bert wel heel heftig. ‘We hadden hier nooit aan mogen beginnen’, bitste hij. Die opmerking kwetste mij verschrikkelijk hard. Toen ik even later een bad nam om tot rust te komen, leek het alsof de puzzelstukjes in elkaar vielen. Ik liep naar de woonkamer en vroeg hem op de man af of er ander was. “Ja”, reageerde hij koeltjes. “En ik ben stapelverliefd op haar”. Mijn wereld stortte in, alles waar we al die tijd aan werkten stuikte als een kaartenhuisje in elkaar.

Alles kwam aan het licht. Bert had al acht maanden een affaire met een collega. Zijn congressen in het buitenland bleken citytripjes met haar te zijn. En het huis en de veranderde financiële situatie waren niet de enige oorzaken van zijn afwezigheid. Daar stond ik dan: de eerste liefde in mijn leven wilde een nieuw leven met een ander. Ik moest van nul af aan opnieuw beginnen.

“Bert heeft misschien mijn droombeeld aan diggelen geslaan, mij veel spaargeld gekost en mij heel veel pijn gedaan. Maar ik wil niet dat hij mijn toekomst blijft beïnvloeden. Laat 2020 maar komen!”

De tijd vloog voorbij en ik leek wel geleefd te worden. We verkochten het huis, ik veranderde van job en verhuisde naar een andere stad en begon te daten. Al snel werd ik met de realiteit geconfronteerd: in die grote stad, leek ik toch niet zo goed te kunnen aarden. Ik had geweldige seks met mannen, dat gaf een boost aan mijn zelfvertrouwen, maar de ware vond ik nog niet. Bovendien had ik die tijd om te verwerken echt wel nodig, mannen vertrouwen blijft heel moeilijk. Die job bleek niet op mijn lijf geschreven en werd teleurgesteld door vriendinnen die er toch niet zo hard voor mij bleken te zijn. Bovendien bleek ik nu pas te beseffen hoe hard mijn leven veranderd was. Van een vrouw met een knappe man, een leuke job en een mooi huis, was ik opeens niets meer, zo voelde het.

Dus besloot ik dit jaar terug alles om te gooien. Ik nam ontslag, want die job maakte me niet gelukkig. Mijn appartement in de stad ruilde ik terug in voor een huurhuisje mét tuin. En ik zette het daten even on hold. Het was een zwaar jaar met veel downs en weinig ups. Maar dit jaar ben ik overtuigd er terug voor te gaan. Voor mij geen dieetvoornemens! Ik ga op zoek naar een job die beter bij me past, ben overtuigd dat ik later wel een droomman vind en schrijf een brief naar mijn ex-man. Want ik wil het verdriet over het bedrog en mijn scheiding achterlaten in 2019. Ik wil mijn energie niet meer steken in boosheid over een affaire. Bert heeft misschien mijn droombeeld aan diggelen geslaan, mij veel spaargeld gekost en mij heel veel pijn gedaan. Maar ik wil niet dat hij mijn toekomst blijft beïnvloeden. Laat 2020 maar komen!”

 

Meer getuigenissen van lezeressen:

 

Graag zelf je bijzondere verhaal kwijt? Stuur een mailtje naar goele.tielens@feeling.be met je verhaal en je gegevens. 

(Openingsbeeld: Getty)