Troubles in Hollywood. Filmproducent Harvey Weinstein ligt onder vuur door een steeds groter wordend seksschandaal. Een anonieme actrice getuigde gedetailleerd hoe ze verkracht werd door hem. En zo ging de bal aan het rollen. Zowel bekende als minder bekende actrices deden een boekje over hem open. Bovendien zijn er fragmenten opgedoken uit een ondervraging waarin hij bekent een fotomodel aangerand te hebben.

 

Lees hier waarom we mannen wél nodig hebben in onze strijd tegen genderongelijkheid

Al 30 jaar lang zou Harvey Weinstein vrouwen hebben lastiggevallen die een rol ambieerden bij Miramax en The Weinstein Company. De slachtoffers waren meestal jonge vrouwen aan het begin van hun carrière. Als er geklaagd werd, wist hij klachten af te kopen of ze in de doofpot te stoppen.

 

Oneerbare voorstellen, aanrandingen en verkrachtingen

Onder andere actrices als Asia Argento en Luca Evans getuigden over hun verkrachting. Maar nu zeggen ook topsterren als Gwyneth Paltrow en Angelina Jolie dat ze betast werden door Harvey Weinstein. Brad Pitt, toenmalige partner van Gwyneth Paltrow (nog voor hij samen was met Angelina), ondernam zelfs actie.

Op het moment van het voorval was Gwynth 22 jaar. Ze was beginnend actrice en Harvey wilde haar als hoofdrol ‘Emma’ in de gelijknamige film. Tijdens een vergadering in zijn hotelkamer werd hij handtastelijk, kleedde hij zich uit en probeerde hij Gwyneth in bed te krijgen. Hij vroeg haar voor seks in ruil voor de rol. De jonge actrice weigerde en kreeg allerlei bedreigingen naar het hoofd geslingerd. Ze vertelde het verhaal aan haar toenmalig lief, Brad Pitt. Die confronteerde Harvey met de feiten, maar het bleef zonder gevolg.

Ook andere actrices hadden gelijkaardige ervaringen en Angelina Jolie weigerde na zo’n ervaring zelfs nog voor de broers Bob en Harvey Weinstein te werken. “Dergelijk gedrag tegenover vrouwen is onaanvaardbaar, in elke sector, in elk land.”

Ondertussen heeft zijn vrouw, de Britse modeontwerpster Georgina Chapman, hem verlaten. “Mijn hart breekt voor alle vrouwen die zo’n vreselijke pijn hebben geleden”, zei ze erover. Verder heeft zijn studio hem laten vallen. Harvey is ontslagen en de studio overweegt een andere naam te kiezen. To be continued…

 

Meer nieuws over celebs: