Single? Relatie-expert Kris De Groof tipt hoe je de lockdown overleeft

Happy single zijn, is nu eenmaal eenvoudiger als je gezellig wijntjes kunt drinken met vriendinnen of de wereld van het daten kunt ontdekken. Alleen thuis? Wij vroegen aan relatiedeskundige Kris De Groof hoe je de lockdown overleeft.

Happy Single?

“Ik hou me wel bezig, ik verveel me niet”, vertelt vriendin Sara tijdens een van onze videogesprekken. “Maar het is wel eenzaam natuurlijk.” Ze is 35, happy single, heeft een druk sociaal leven en gaat regelmatig op date. Althans, voor de lockdown. Nu focust ze zich op haar werk en kijkt ze series. “Gelukkig heb ik mijn werk nog. Als ik dat niet had, zou ik waarschijnlijk zot worden”, zegt ze. “Maar dan nog blijft het moeilijk. Series gaan vervelen en hoewel ik mij prima voel als single, ben ik nu best jaloers als ik al die gezinsfoto’s op Facebook en Instagram zie. Bovendien hakt die tweede keer er extra hard in: ik stel me steeds vaker de vraag wanneer dit nu allemaal ophoudt.”

“Het is eenzame tijd voor singles”, vertelt ook relatietherapeute Kris De Groof. Haar praktijk is gewoon open, en het is ontzettend druk. “Ik hoor van klanten dat ze tijdelijk terug bij hun ouders zijn ingetrokken, ze zien op tegen de eenzaamheid. Komt er nog eens bij dat we niet exact weten hoe lang dit zal aanhouden. De eenzaamheid begint echt hard toe te slaan. Het is dus extra belangrijk om alert te zijn voor je vrijgezelle vrienden en regelmatig te vragen hoe het gaat.”

Zo overleef je de lockdown als single:

1. Zorg voor sociaal contact

“Je kunt misschien niet bij mensen op bezoek, je kunt wel berichtjes sturen, bellen of videochatten. Dat laatste is altijd beter, want je voelt gewoon meer connectie als je elkaar effectief kunt zien.”

2. Kom buiten

“Dat mag gelukkig nog. Ga lopen, neem de fiets of maak een stevige wandeling. Natuurlijk mag je niet afspreken met mensen, maar zo zie je wel mensen. En de buitenlucht doet goed.”

3. Probeer iets nieuws

“Of neem net een oude hobby op. Er is zoveel mogelijk. Maar zoek een goede manier om je bezig te houden.”

4. Praat

“Praat erover met je vrienden of familie, of gelijkgezinden. Voel je dat het echt niet lukt? Zoek dan hulp. Heel wat praktijken lopen gewoon online door.”

5. Help een ander

“Verveel je je? Misschien kun je anderen in de buurt helpen met boodschappen. Iets doen voor een ander, voelt gewoon goed.”

En voor de niet-singles: bel eens wat vaker naar je single vriendinnen en vraag hoe het gaat. Want ook nu mag je je vriendinnen niet uit het oog verliezen.

Tips van andere singles:

Wie het best weet, zijn de single ladies zelf natuurlijk. Daarom vroegen wij aan enkele vrijgezellen* hoe zij het aanpakken.

“Eet gezond”

“Ik merk dat gezonde voeding mij helpt om mij beter te voelen. Het is niet omdat je geen maaltijd kookt voor anderen, dat je geen recht hebt om gezond en vers.” Ilse (29)

“Doe de grote kuis”

“Ein-de-lijk tijd om het huis eens grondig aan te pakken. Mest je kasten uit, gooi spullen weg én gun jezelf gerust dat jurkje dat je online zag. Je hebt nu toch terug plaats.” Sien (38)

“Je moet echt niet constant nuttig bezig zijn”

“Ik hou me bezig door leuke series te kijken. Ik kies bewust niet voor zeemoete, romatische onzin. Omdat ik altijd met vriendinnen weg ben of aan het werk ben, heb ik zelden tijd om series te verslinden. Nu zit ik al aan seizoen 2 van Casa De Papel. Laat gewoon het idee los dat je continu nuttig bezig moet zijn.” An (40)

“E-peritieven maakt me écht gelukkig”

“Oftewel: aperitieven via videochat. Een goed glas wijn en bijkletsen met de vriendinnen kikkert mij meteen op. Ik merk trouwens dat mijn vriendinnen in een relatie dat met momenten ook wel kunnen gebruiken (lacht).” Sara (34)

“Volg een cursus”

“Ik wilde al jaren leren hoe je zelf foto’s bewerkt. Dus ik schreef me in voor een online cursus. Dat geeft me een doel. Ik kan al niet wachten om foto’s te beginnen nemen als we terug buiten mogen.” Lindsay (24)

“Dans er op los”

“Ik gebruik mijn tijd om extra te sporten. Heel wat centra bieden gratis online work-outs aan. Pilates en yoga zijn mijn favorieten. Maar wat écht leuk is? Je favoriete muziek opzetten en door het huis dansen. Niemand die je ziet en je wordt er meteen vrolijk van!” Maite (31)

“Zwaai naar vrienden”

“Toen ik mijn petekind niet kon zien, was dat extra sneu. Maar ik ben gaan kijken aan het raam. En dat doe ik nu ook tijdens het joggen, kom ik voorbij vrienden hun huis, dan stuur ik een bericht en zwaai ik. Vooral de reacties van anderen zijn lachen.” Stijn (37)

“Voel je gewoon eens slecht”

“Ik begrijp niet goed waarom ik me de hele tijd goed moet voelen. Natuurlijk doe ik mijn best om positief te blijven. Maar ik vind het nu eenmaal zwaar dat ik vrijgezel ben, en nu komt het extra hard aan. Dat is niet leuk, maar ik forceer mezelf niet om de hele tijd vrolijk te zijn. Een heel klein beetje zelfbeklag moet kunnen, toch?” Lotte (27)

 

Dit artikel maak deel uit van ons relatiedossier. Meer lezen? Klik hier

Spread love, not corona! 2020 is op z’n zachtst gezegd een speciaal jaar. Om wat extra liefde te verspreiden, maakten wij het grote relatiedossier. Hoe zit het met monogamie, hoe maak je van je nieuwe plusfamilie een succes en hoe leven polyamoureuze koppels nu echt? Je ontdekt dit allemaal en zoveel meer in het relatiedossier.

MEER GETUIGENISSEN OVE

Meer tips om de corona-crisis door te komen:

Kris De Groof is psychotherapeute bij PTC Gent. Ze begeleidt koppels en singles.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content