Lagerfeld had zijn kat Choupette. Ontmoet Lemon (4) de labradoodle van Inge Onsea (50). Een verhaal van de vrouw achter Essentiel Antwerp en haar braaf beestje.

‘Golden noodles’

“Waarom heeft iedereen het over golden noodles?, dacht ik nog. Dat was zeven jaar geleden in New York en het bleek over de golden doodle te gaan, de kruising tussen een golden retriever en een poedel. Die hondjes waren toen erg populair in Amerika, en ik kon wel zien waarom. Het zijn vrolijke, vriendelijke beesten, en bovendien hypoallergeen. De jongens wilden al lang een hond, dus eenmaal terug in België ben ik op zoek gegaan. Het werd uiteindelijk een labradoodle, de kruising tussen een labrador en een poedel. Die honden zijn er in vijf kleuren, drie formaten, met twee soorten van krullen. Een echte fashion-aankoop. We zijn toen helemaal naar Lyon moeten rijden om labradoodles te vinden, en kwamen terug met een broer en zus: Lemon en Elsie. Lemon voor mij, Elsie voor een hele goede vriendin.”

Inge Onsea: ‘Hele verhalen vertellen wij elkaar. Mijn stem schiet de hoogte in, en ik klink compleet debiel als ik tegen Lemon praat’

“De eerste twee, drie nachten heb ik bij Lemon geslapen. Hij heeft een reuzegroot kussen in de keuken en daar lagen we met z’n tweeën, tot hij rustig werd en zich begon thuis te voelen. De jongens zijn dol op hem, en natuurlijk hebben ze beloofd om veel met hem te wandelen, maar uiteindelijk is hij vooral mijn verantwoordelijkheid. Vaak neem ik hem mee naar het werk. Dan doet hij de toer van het gebouw: supersociale Lemon zegt iedereen goeiedag en legt zich dan te slapen in mijn bureau. Of we babbelen wat. Hij maakt de hele tijd geluidjes. Ik antwoord. Hele verhalen vertellen wij aan elkaar. Ik moet wel opletten want mijn stem schiet de hoogte in, en ik klink helemaal debiel als ik tegen Lemon praat.”

De braafste thuis

“De ouders van Lemon waren therapiehonden, ze werden ingezet om autistische kinderen te begeleiden. Het is verbazend hoe goed hij stemmingen aanvoelt en weet hoe hij moet reageren. Hij kan me echt rustig maken, gewoon door naar mij te kijken. Ik vind trouwens niet dat hij hondenogen heeft; hij heeft mensenogen, vol intelligentie en begrip. Lemon is een superbrave hond. De slechtste waakhond ooit, maar wel een schatje. Ik zeg weleens dat hij de makkelijkste persoon in huis is, en de enige die luistert.”

Lees meer interviews

Tekst: Lene Kemps, openingsbeeld: Filip Van Roe.