Wie een relatie begint, krijgt er de ander zijn ouders gratis bij. Een geschenk dat sommigen nog liefst zouden teruggeven. Ondanks de vele mopjes over schoonouders, blijkt de realiteit vaak allesbehalve om te lachen. Ines* (40) vreesde haar kille schoonvader en vertelt ons openhartig haar verhaal.

Grote concurrent

“Mijn man en ik leerden elkaar kennen via vrienden, en toen mijn vader weet kreeg van onze relatie, moest hij wat lachen. ‘Je weet toch wie die jongen is?’, vroeg hij. Hij bleek de zoon van een van de grootste concurrenten van ons familiebedrijf te zijn. We waren verliefd en dachten hooguit ‘so what?’, maar dat was buiten mijn schoonvader gerekend. Van zodra het serieus werd tussen ons, werd het lastig. Ik heb nooit problemen met iemand, mijn schoonouders hebben ruzie met de hele wereld.”

‘Er werd altijd gewacht tot mijn man even uit beeld was om door te steken wat ze niet vonden kunnen. Gelukkig geloofde hij mij’

“Toen we gingen trouwen, wilden we een kleine barbecue met vrienden, het werd uiteindelijk een gigantisch feest waarop vooral vrienden van zijn ouders kwamen. Toen we bij de geboorte van ons eerste kind aangaven dat we onze baby niet door hen wilden laten opvangen, maar naar een onthaalmoeder zouden brengen, schoot ook dat in het verkeerde keelgat. Er werd altijd gewacht tot mijn man even uit beeld was om door te steken dat ze dat niet vonden kunnen. Gelukkig geloofde hij mij, en durfde hij er zijn ouders ook op aanspreken, maar de relatie bleef onderkoeld. Ook toen ik een kindje verloor bij de geboorte, vond ik geen troost.”

Leuk is anders

“Ze vielen wel systematisch bij ons binnen als de kindjes in de douche en naar bed moesten, en bléven dat doen, ook als we aangaven dat we dat niet de ideale timing vonden. Na een hersenbloeding kreeg ik te horen dat mijn ziekteverlof te lang duurde, en nooit deden ze moeite om de banden aan te halen – behalve tijdens verplichte nummers als Kerstmis. Momenten waarop we elkaar dan ook niks te vertellen hadden. Het werd zo erg dat wij steeds vaker zorgden dat we op vakantie waren in die periode. Mijn schoonouders zijn mensen die streepjes zetten, zoals ik dat noem. Ze gaven commentaar als mijn ouders de kinderen eens vaker zagen dan zij. Leuk is anders.”

Doodsangsten

“Mijn man en ik zijn uit elkaar gegaan, en ook al had dat niet per se met hen te maken, toch heb ik doodsangsten uitgestaan, omdat ik bang was dat mijn schoonvader alles zou doen om me mijn kinderen af te nemen. Hij is een man met veel connecties, die niet wilde weten van alle tegemoetkomingen van mijn ex-man die bovenal in het belang van de kinderen dacht. Ondertussen zie ik mijn schoonouders maar een tweetal keer per jaar meer, en ik kan niet zeggen dat ik daar rouwig om ben. Hoe je het ook draait of keert, je relatie lijdt onder die spanningen.”

 

Lees meer straffe getuigenissen van lezeressen:

*De namen werden vervangen omwille van privacy-redenen.
Tekst: Kelly Deriemaeker, openingsbeeld: Trui Chielens