Twee mensen die gaan trouwen, dat is normaal altijd blij nieuws. Maar wat als je gaat trouwen met de liefde van je leven en in plaats van felicitaties krijg je opmerkingen en rare blikken van je omgeving? Saskia gaat trouwen met Aziz, die moslim is, en ze vertelt haar verhaal.

Jong en verliefd

 Saskia (26): “Aziz en ik volgden allebei een opleiding jeugd- en gehandicaptenzorg toen we elkaar zes jaar geleden voor het eerst zagen. Hij viel me meteen op en we raakten aan de praat. Zelf stond ik er totaal niet bij stil dat hij moslim was. We waren jong en verliefd en onze relatie zat goed. Van al de vragen over zijn geloof trok ik mij niets aan, drie jaar lang was het grote liefde. Tot cultuurverschillen de kop opstaken. Bovendien was Aziz’ gelovige moeder duidelijk: een relatie met een niet-moslima was uit den boze, ook al kende ze me op dat moment nog niet. Het leidde tot een breuk. ‘Beter zo’, hoorde ik weleens. ‘Een relatie met een moslim is nooit gemakkelijk’. Toch was afsluiten heel moeilijk. Ik zag hem nog regelmatig omdat ik een goede band met zijn zussen had opgebouwd en nog regelmatig bij hen over de vloer kwam. Ik ontmoette zelfs zijn moeder, al wist zij niet dat ik de ex van Aziz was. Hoewel er duidelijk spanning in de lucht hing als Aziz en ik elkaar zagen, hielden we de boot af. Tot enkele maanden geleden: we groeiden opnieuw naar elkaar toe en besloten er deze keer voluit voor te gaan. Ook zijn moeder gaf haar zegen, al had ze wel een belangrijke voorwaarde: we moesten zo snel mogelijk trouwen. Een moslim mag eigenlijk geen relatie hebben zonder getrouwd te zijn. Bovendien ga ik zelf als moslima door het leven als we getrouwd zijn voor de islamitische wet.

In januari is het zover: dan geven we elkaar het ja-woord. In september volgt het huwelijk voor de Belgische wet. Er moeten een aantal praktische zaken overwogen worden. Zo geloven moslims dat er slechte dingen gebeuren als je in een ruimte bent waar alcohol wordt geschonken, terwijl mijn familie graag een glas drinkt. En Aziz wil dat onze kinderen als moslim worden opgevoed. Veel dingen om te bespreken dus. Maar we zien elkaar graag en zolang we beiden water bij de wijn doen, komt het helemaal goed.

Lees verder op de volgende pagina

1 2 3
bekijk op één pagina

Lees hier hoe Cathy verliefd werd op de man van haar beste vriendin.

Lees meer straffe verhalen:

Door: Goele Tielens – Foto’s: Lichtwaas