Therapeuten klappen uit de biecht: 5 x de meest voorkomende klachten over seks

Als je seksleven even niet zo goed zit, kun je terecht bij een therapeut om er samen uit te geraken. Want seks is gezond, leuk én belangrijk voor je relatie. Van een laag libido tot snel klaarkomen: therapeuten verklappen de 5 klachten die ze het vaakst horen.

 

1. “Ik heb nooit zin in seks”

“‘Ik heb nooit zin in seks, voor mijn part heb ik nooit meer in mijn leven seks’, het is één van de opmerkingen die ik vaak hoor van getrouwde vrouwen in mijn praktijk”, vertelt seksuologe Linda E. Savage aan Huffington Post. “Ik vraag hen dan wat seks volgens het koppel betekent. Heel vaak ziet de partner seks als penetratie. Het doel is goede seks met een orgasme tot gevolg. Wanneer ik dan vertel dat seks heel veel vormen aan kan nemen en niet beperkt is tot de genitaliën, zie ik hoop in de ogen van de vrouwen. Het doel is geen orgasme, het doel is plezier hebben, zonder druk op jezelf te leggen. De bedoeling is net dat je je verbonden, veilig en relaxed voelt. Dan volgt de rest vanzelf. Tip: leg jezelf geen druk op en geniet van het moment zonder verwachtingen.”

2. “Mijn bedrog kwam door mijn seksloze huwelijk”

“Veel koppels denken dat een affaire het einde betekent van een relatie”, zegt therapeute Celeste Hirschman. “Maar dat hoeft zeker niet zo te zijn. Vaak is het net een wak-up call omdat koppels vastzitten in de sleur. Het kan natuurlijk heel pijnlijk zijn om bedrogen te worden, maar het is heel belangrijk te weten dat je partner het zelden doet om jou pijn te doen. Het is zeker mogelijk om je relatie te redden na een affaire, zodra je terug vertrouwen vindt. En daarvoor zijn liefde, empathie en tijd voor elkaar nodig. Tip: praat over jullie problemen en raadpleeg indien nodig een therapeut.”

3. “Mijn man komt te snel klaar”

“Niet erectieproblemen, maar wel te vroeg klaarkomen is de meest voorkomende klacht bij mannen“, zegt seksuoloog Ian Kerner. “Vaak is dit een groot probleem omdat mannen zich onzeker en gefrustreerd voelen. En dat terwijl dat eigenlijk niet nodig hoeft te zijn. Vrouwen reageren zelf vaak beter op clitorale bevrediging dan penetratie zelf. Tip: richt je meer op het voorspel dan op de daad zelf.”

4. “Seks is saai geworden”

Seks zal nooit meer hetzelfde zijn zoals in de beginperiode van je relatie“, zegt seksuologe Celeste Hirschman. “Maar het kan zelfs nog beter worden. Zie seks niet als een must, maar als een romantisch moment waarover jullie open kunnen communiceren en creatief in kunnen zijn. Tip: praat over je seksleven en jullie fantasieën en probeer eens iets nieuws.”

5. “Het is te druk voor seks”

“De meeste koppels denken dat seks spontaan moet gebeuren, en geen agendapunt mag zijn”, vertelt Ian Kerner. “Maar de waarheid is dat partners het vaak erg druk hebben en dat je dus tijd moet maken voor seks. Je hoeft daarom niet perse seks op de agenda te zetten, maar maak wel écht tijd voor elkaar. Als je op die momenten praat, knuffelt, kust of danst komt de rest vanzelf. En anders hebben jullie samen een leuke avond beleefd. Tip: maak je agenda af en toe vrij, niet enkel om te daten, maar ook samen eens gezellig niets te doen.”

Meer over relaties & seks:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content