3 tips om écht rust in je hoofd te krijgen

Verzuip jij ook in je inbox? Kun je geen uur zonder je smartphone? Wil je minder tijd aan social media spenderen, maar weet je niet hoe? Digital detox coach Florence Pérès legt in haar boek Digital Detox (Lannoo) uit waarom onze digitale verslaving moordend is voor onze performantie en ons bovendien rusteloos, jachtig en gestrest maakt. Je leert er alles over de Touchpoints methode, een realistische manier om vaardiger te leren omgaan met je digitale tools. Hier alvast een aantal tips.

Wil je nog meer leren van digital coach Florence Pérès? Schrijf je dan hier in voor onze Feeling Forward sessie met Florence Pérès en Elke Geraerts: je brein of je leven.

Monkey Mind Break

Ben jij ook van ‘s morgens vroeg tot ‘s avonds laat geconnecteerd? Met je vrienden, met het werk, met het nieuws, met filmpjes en ander online entertainment? Voor ons brein is die constante stroom aan prikkels en informatie nefast. Ook onze hersenen hebben immers tijd nodig om te recupereren en verwerken. Zonder rust raakt je brein uitgeput, verlies je je vermogen tot concentratie, creativiteit, je geheugen en efficiëntie. Bovendien ben je dan rusteloos en voel je je gejaagd en wordt er adrenaline door je aderen gepompt. Je brein hopt chaotisch zoals een aap van de ene naar de andere tak. Een goede nachtrust is natuurlijk uitermate belangrijk, maar aan slaap alleen hebben je hersenen niet voldoende rust.

Pieker jij je suf ’s nachts? Hier vind je 5 tips om voor eens en altijd te stoppen met piekeren.

1. Las frequent korte digiloze pauzes in

Je brein heeft ongeveer de helft van de wakkere tijd nodig om te kunnen recupereren en memoriseren. Las dus Monkey Mind Breaks in en gun jouw brein die tijd zonder information overload. Dus niet mailen, sms’en of chatten. En neen, ook geen Candycrush of Angry Birds spelen en geen Facebook.

2. Stap naar je collega toe in plaats van te mailen of bellen

Ga voldoende vaak van je scherm weg om je brein een pauze te gunnen, maar ook om minder te mailen! Ga dus fysiek langs bij die collega; tenzij die aangeeft gefocust te willen werken. Ga ook naar de keuken om water te halen in plaats van een twee liter fles op je bureau te zetten en ga eens even naar buiten een frisse neus halen.

3. Leve verveling!

We zijn het niet meer gewoon om te zitten nietsen. Onze smartphone laat ons toe ons nooit meer te vervelen en geeft ons ook een ‘houding’. Maar ‘nietsen’ – in de zin van breinrust – is fundamenteel zoals ik daarnet heb toegelicht. Gebruik de ‘wachtmomenten’ of ‘verveelmomenten’ of ‘tussenmomenten’ zoals het wachten op de trein, de file aan de kassa, het wachten aan een rood licht of een loket en gun je brein een Monkey Mind Break. Ga eens een koffie drinken op een terrasje en kijk naar de mensen in plaats van naar je scherm. Wie weet leg je op die manier trouwens leuke nieuwe contacten!

Wil je nog meer leren van digital coach Florence Pérès? Schrijf je dan hier in voor onze Feeling Forward sessie met Florence Pérès en Elke Geraerts: je brein of je leven.

Meer tips van een expert:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content