Uit rijk gezin, doctor, en toch arm: Marie-Hélène belandde in de armoede

Wie aan armoede denkt, denkt vaak aan generatiearmoede of mensen die niet werken. Maar armoede kan je overkomen. De 48-jarige Marie-Hélène is doctor in de economie. Toch slaagde ze erin om in de armoede te belanden. Ze vertelde haar verhaal aan Philippe Geubels in Taboe. “Er weten slechts twee mensen van mijn probleem, het is nog steeds een taboe.”

Marie-Hélène kwam uit een welgesteld gezin, maar voelde daardoor ook telkens de drang haar te bewijzen. “In mijn omgeving dacht men erg cliché, dat is een rijke familie. Dat klopt, maar er werd gezwegen, dingen werden onder de mat geveegd. Zo zijn mijn ouders gescheiden toen ik 7 was, mijn vader had een heel zwaar drankprobleem. Het duurde tientallen jaren vooraleer iemand met ons over dat drankprobleem sprak, maar er werd niets aan gedaan. Bovendien voelde ik een sterke drang om mij aan hem te bewijzen. Het enige waar hij echt trots op was, waren mijn schoolresultaten. Meteen ook het enige waarin ik iets betekende voor hem. Ik heb vertalerstudies gekozen en daarna voor een academische carrière. Toen voelde ik me beter, er zit misschien toch iets goed in mij. In 2003 ben ik een doctoraat begonnen, even later overleed mijn vader. ‘Op dat moment was ik razend, nu kan ik mij bewijzen, ik doe die academische studies voor u en nu valt ge dood.'”

Ik kwam op een gegeven moment tot de conclusie: ‘als er deze week geen geld meer op mijn rekening komt, kan ik mijn kinderen geen eten geven.’

Ze behaalde haar doctoraat in de toegepaste economische wetenschappen, in 2012 besloot ze voor haar passie te gaan. “Ik startte als voetreflexologe en lifecoach. Mijn praktijk draaide wel, maar niet super. Het spaargeld raakte op en mijn toenmalige partner is in die periode vertrokken. In januari 2013 zag het er écht slecht uit. Ik kwam op een gegeven moment tot de conclusie: ‘als er deze week geen geld meer op mijn rekening komt, kan ik mijn kinderen geen eten geven.‘”

Na lang twijfelen zette ze de stap naar het OCMW. “Daar kreeg ik te horen dat ze mij niet konden helpen omdat ze niet in mijn zaak wilden investeren. Ik kwam er verdwaasd buiten. Wat moet ik nu doen?” Ze raakte niet uit de schulden, haar zaak ging failliet en ze zocht een andere job. “Ik solliciteerde en ging aan de slag als telefoniste. Het was de zwaarste job die ik ooit heb gedaan, shiften van 4 uur waarin je constant negatieve reacties krijgt en wordt uitgemaakt.”

Ik ken verschillende mensen die niet uit elkaar durven gaan omdat ze schrik hebben voor die financiële situatie achteraf

Het gaat nu beter met haar, ze doet haar verhaal in ‘Taboe’, toch twijfelde ze even. “Ik voel me erg onzeker, mijn kinderen zijn eigenlijk het enige waarvan ik geen potje heb gemaakt, die doen het super. Toch heb ik altijd het gevoel dat ik niet goed genoeg ben voor de wereld. En over armoede praat je niet graag, er zijn slechts twee mensen die weet hebben van mijn financiële problemen, het is echt nog een taboe. Tegelijkertijd denk ik dat veel mensen zich zullen herkennen. Er zijn veel alleenstaanden die zich moeten beredden, ik ken zelfs verschillende mensen die niet uit elkaar gaan omdat ze niet met die situatie geconfronteerd willen worden.”

Herbekijk de aflevering via VRT NU. 

Meer straffe verhalen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content