Uitgetest: de zin en onzin van relatietests

Stijn en Nuria uit ‘Blind getrouwd‘ zijn nog altijd gelukkig samen en praten zelfs al over kinderen. Nabil en Els uit ‘Vind je lief‘ zijn ondertussen trotse ouders van de kleine Gaston. Wat deze koppels gemeen hebben? Ze zijn bij elkaar gebracht door relatie-experts die vooraf onderzochten hoe goed ze samen zouden passen. Twee succesverhalen, maar is het eerder toeval of échte wetenschap? En kan een test bepalen of jullie relatie zal slagen? Journaliste Lene Kemps zocht het uit en deed de test. Gisteren mocht ze in ‘De bende van Annemie’ op Radio 1 uitleggen wat haar bevindingen waren.

Wij vroegen aan Rika Ponnet wat het geheim was van de mooie relatie tussen Nabil en Els uit ‘Vind je lief‘. Hier lees je haar tips nog eens.

In ‘Blind getrouwd’ wordt er gul gestrooid met wetenschappelijk onderzoek om te zien of twee mensen bij elkaar passen. Maar werken die tests écht? Lene Kemps ging op onderzoek uit door net het omgekeerde te doen. Ze is al 26 jaar gelukkig samen met haar partner, maar is haar match even goed op papier als in het echt? Gisteren vertelde ze over haar onderzoek in ‘De bende van Annemie’.

“We leerden elkaar niet kennen op een datingsite, maar op een terras van een café. We raakten aan de praat en de vonk sloeg over. Na 26 jaar zijn we nog altijd gelukkig. Toch intrigeerden die programma’s mij, dus ik stelde me de vraag: ‘Stel dat je die liefdesformules zou toepassen op onze relatie, zouden wij een goede match zijn’?” Niet zo heel goed, zo bleek. “Ik ging op zoek naar allerlei tests. Op OKCupid bijvoorbeeld, een Amerikaanse datingsite, moet je 3 vragen beantwoorden. ‘Houd je van griezelfilms? Ben je ooit alleen op reis gegaan? En zou je het leuk vinden om alles om te gooien en op een zeilboot te leven.'” Als je alle 3 ‘ja’ antwoordt, zou je een match zijn. Op een andere website ‘happyvibes.be‘, moet je dan weer enkel je namen invullen, en de toekomst rolt er vanzelf uit. Daarnaast kun je testen welk soort ruziemaker je bent of welke type hechtingsstijl bij je past.”

Maar Lene kwam er dus niet bij iedere test top uit. “Na 12 tot 18 maanden gaat de verliefdheid over. Ik ben nog altijd in zekere zin verliefd, maar die vlinders zijn er niet meer. Het is een kwestie van investeren in je relatie, compromissen sluiten en tijd steken in elkaar. Die test is misschien een eerste indicatie of jullie bij elkaar passen, maar een langetermijnrelatie voorspellen kan het volgens mij niet.”

Weten hoe de testen precies verliepen en wat relatie-experte Rika Ponnet haar beeld hierover is? Lees het artikel ‘Is liefde een formule?’ in het mei-nummer van Feeling, nu in de winkel.

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content