Volgens Daniel Kahneman, psycholoog en econoom, zou een vakantie van slechts één week per jaar voordeliger zijn dan een lange vakantie.

De ervaring van het moment

Daniel Kahneman is professor aan de Princeton University en werd Nobelprijswinnaar in de economie in 2002. Deze Amerikaans-Israëlische psycholoog specialiseerde zich in hoe we onze herinneringen beleven, inclusief onze vakantieherinneringen.

Professor Kahneman ontwikkelt zijn theorie over het feit dat onze psyche verdeeld is in twee gebieden: een deel dat focust op ‘de ervaring zelf’ en een ander deel dat terugkijkt op deze ervaring. Volgens hem zouden we na het nemen van een lange vakantie enkel gelukkig zijn als we van het huidige moment profiteren door de ervaring te leven zoals hij is, in volledig bewustzijn.

Focus op nieuwe elementen

Aan de andere kant, als we zorgvuldig het gebied observeren dat zich richt op herinneringen, realiseren we ons dat herinneringen die we hebben van onze lange vakanties eigenlijk langer duren dan op de vakantie zelf. De reden? Onze lieve hersenen richten zich primair op de nieuwe elementen die erbij komen. Maar in onze routine zijn deze zeldzaam.

Het is de nieuwe routines op vakantie die vakantieherinneringen kenmerken. Na een weekje op vakantie te zijn, ga je een vast patroon aan gewoontes ontwikkelen en is het daarom moeilijker om nieuwe herinneringen te creëren op diezelfde vakantie. Dat is waarom Daniel Kahneman zegt dat in sommige gevallen een week vakantie voordeliger is dan weken.

Des te meer reden om ten volle te profiteren van onze paar dagen van nietsdoen!

 

Lees ook: