Wat is tinnitus en hoe kan je het voorkomen: de tips van professor audiologie Bart Vinck

Tinnitus. Het lijkt steeds vaker voor te komen. Vooral bij jongeren die na een avond luide muziek plots met een tuut in hun oren zitten die niet meer weg wil. De gevolgen kunnen enorm zijn. Angstaanvallen, slapeloosheid, depressies… Maar wat is het nu precies en kun je er iets aan doen? Een gesprek met Bart Vinck, professor audiologie (UG), die in expertisecentrum On-gehoord al jarenlang tinnituspatiënten helpt aan de hand van een multidisciplinaire aanpak.

Beladen woord

“Voor velen klinkt tinnitus als een heel bedreigende diagnose. ‘Het gaat nooit meer weg, leer er maar mee leven’ is de boodschap die veel patiënten van hun arts te horen krijgen. Maar mensen die er serieus last van hebben, zeggen dat ze er eigenlijk niet mee kúnnen leven. Dat leidt ertoe dat nogal wat patiënten zelfdoding overwegen. Een aantal doet dat ook daadwerkelijk. Met andere woorden, het is een beladen woord geworden.”

Tinnitus heeft verschillende oorzaken en verschillende vormen. De een hoort een piep, de ander een ruis, bij nog een ander pulseert het samen met de hartslag. Je kunt het onder andere krijgen door een overdosis lawaai, maar ook door ouderdom.

Geen ziekte

“Het is geen ziekte”, legt Vinck uit. “Het is een symptoom dat in veel aspecten te vergelijken is met pijn. Alleen gaat het hier om oorsuizen. Bij tachtig procent van de patiënten gaat dat spontaan over binnen de eerste drie maanden. Als mensen gehoorschade oplopen op fuiven of concerten, is dat meestal niet blijvend. Vaak is het de volgende morgen al weg. Het wordt pas tinnitus als het langer duurt dan drie maanden.”

Spanning en stress hebben invloed op tinnitus. Als je een moeilijke periode doormaakt en thuiskomt van een luid concert met oorsuizingen die niet meer weggaan, is tinnitus niet alleen een lichamelijk, maar vaak ook een mentaal symptoom, een signaal dat het niet goed met je gaat.

“Dan wordt tinnitus een lichamelijk symptoom dat gestuurd wordt door psychische factoren”, zegt Vinck. “Waardoor de patiënten – gelukkig is dat een minderheid – er meer last van hebben als ze moe of gestresseerd zijn. Voor deze patiënten kan tinnitus zo zwaar doorwegen dat ze hulp gaan zoeken. Gelukkig is er wel degelijk iets aan te doen.”

Preventief veilig luisteren

Wanneer je focust op de fluittoon in je oren, neemt die juist toe, legt Vinck uit. “Je kunt het vergelijken met hoofdluizen. Als we het daar over hebben of eraan denken, krijgen we allemaal jeuk. Op het moment dat je er niet meer aan denkt of het vergeet, gaat het symptoom over. Met tinnitus is dat hetzelfde. Als patiënten zich zorgen maken over hun oorsuizingen, worden die doorgaans erger. Op het moment dat het signaal zijn focus verliest, dat je er niet meer aan denkt, verdwijnt dat naar de achtergrond.”

Gehoorschade voorkomen is perfect haalbaar, besluit professor Vinck. “Het is niet verboden om naar fuiven en concerten te gaan. Maar het is wel belangrijk om preventief veilig te luisteren, door middel van gehoorbeschermers. Tweede belangrijke element is dat we geen paniekstemming mogen creëren over geluid. Muziek is goed, maar op een veilig niveau. En als het dan toch te luid wordt, is het goed dat de mensen weten dat er een oplossing is. Het is belangrijk dat ze snel correcte informatie krijgen, zodat ze gerustgesteld worden en er geen angst gecreëerd wordt waardoor het geluid in je hoofd zal versterken.”

Over-tinnitus

Bart Vinck en Karel Vingerhoets, Over tinnitus. Hoe oorsuizen je leven kan beheersen en waarom dat niet zo hoeft te zijn, Uitgeverij Manteau, € 24,99. 

 

 

 

Lees meer interviews en getuigenissen:

Tekst: Joanie De Rijke, openingsbeeld: GettyImages. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content