Wendy is Customer Success Manager in ICT. Elke dag opnieuw werkt ze met een heel team van mannen rond haar. Of ze dit erg vindt? Helemaal niet!

Wendy Vermoesen (28): “Ik werk bij Yambla, een kleine Vlaamse start-up die is uitgegroeid tot een sociaal platform waarbij management, werknemers en klanten worden betrokken bij het innovatieproces van een bedrijf. Stel: je werkt voor een energiebedrijf en je wilt een nieuw product op de markt brengen. Dan lanceer je dat op een platform waarna je een aantal stappen moet volgen die het bedrijf uitstippelt, variërend van een marktonderzoek tot een presentatie voor publiek, ik zeg maar wat. Wij maken de software om dat mogelijk te maken.”

“Ik ben programmeur van opleiding en heb Informatica gestudeerd, omdat ik een job zocht met toekomst waarin je ook creatief kon zijn. Daarnaast ben ik een enorme fan van computergames en droomde ik er altijd al van er ooit zelf een te ontwerpen. Alles viel op zijn plaats met de studie Informatica.”

“Het is een typische mannensector. Ik heb altijd tussen mannen gewerkt en ben ook nu de enige vrouw. Sommige mannen vinden dat nog altijd raar. Ik weet nog goed hoe ik als gastdocent het vak Webontwikkeling gaf aan de hogeschool. Ik was een les aan het voorbereiden toen een student zijn hoofd binnenstak, even naar mij staarde en verward wegwandelde. Vlak vóór de les begon, kwam hij opnieuw binnen en vroeg: ‘Excuseer, is dit de klas voor Webontwikkeling?’ Ik knikte van ja. Waarop de student vroeg of ik dan de docent was? Opnieuw antwoordde ik ja. De student ging achter in de klas zitten zonder iets te zeggen en toen ik hem vragend aankeek, zei hij dat hij ‘gewoon geen vrouw had verwacht’.”

De mix van technische en communicatieve skills maakt van vrouwen bruggenbouwers in onze sector

“Ik vind het een uitdaging om aan te tonen dat vrouwen even hard nodig zijn in de IT-branche als mannen, en heb dan ook een sterke drang om meer vrouwen in de sector te krijgen. Bij veel IT-teams zie je dat er nood is aan bepaalde vaardigheden die van nature meer aanwezig zijn bij vrouwen dan bij mannen. Communicatievaardigheden, om er één te noemen. Een voorbeeld: om een goed werkende app te bouwen, moet er echt veel gecommuniceerd worden. Technische mensen onderling, maar ook met de klant of eindgebruiker, zodat je zeker bent dat je bouwt wat die wil en die dus tevreden is. Ik zie daar grote opportuniteiten voor vrouwen met een technische achtergrond. Zij kunnen echt bruggen bouwen, dankzij hun van nature aanwezige sociale vaardigheden in combinatie met de technische skills. Die combinatie maakt een team sterk. In plaats van ertegen te vechten, zouden we de verschillen tussen man en vrouw beter omarmen.”

 

Meer over sterke vrouwen lees je hier:

Tekst: Joanie De Rijke, openingsbeeld: Liesbet Peremans