5 x dit kunnen we leren van slanke Japanse vrouwen

Gisteren zagen we in Op Één hoe Kobe Ilsen een bezoek bracht aan Samoa, waar het gemiddelde gewicht van vrouwen maar liefst 84 kg is, en hoe hij naar Japan trok waar een vrouw gemiddeld 51 kg weegt. De Belgische vrouwen zitten er wat tussen met een gemiddeld gewicht van 64 kg, maar we kunnen toch heel wat leren van die Japanse vrouwen.

Zin in Japans? Hier eet je ramen in België

Slechts drie procent van de Japanners is obees. In België is dat 17%. Waar zit nu eigenlijk het verschil?

1. Gezond eten

Uiteraard speelt eten een sleutelrol, Japanners eten heel gezond: veel verse vis, groenten en een beetje rijst. Maar ook op het werk worden ze bijgestaan in hun dieet. Geen vette snacks in de kantine, bovendien staat het aantal calorieën duidelijk vermeld bij het eten, uiteraard is er ook een weegschaal om de porties af te bakenen. Bovendien nemen ze de tijd om te eten, zodat ze zich niet overeten.

2. Alles is vers

In Japan kookt men zelf. Ze zijn absoluut geen fan van fastfood. Wel van groenten, vis en rijst die ook meteen kraakvers is én betaalbaar.

3. Beweging op het werk

Natuurlijk weet je dat voldoende beweging belangrijk is, maar vaak ben je ’s avonds moe en wil je liefst van alles in de zetel ploffen. Bovendien kan een uurtje bewegen niet goedmaken dat je de hele dag op een stoel zit. Gisteren zagen we hoe de Japanners om kwart over negen een muziekje horen, het signaal dat het tijd is om allemaal op te staan en samen aan ochtendgymnastiek te doen.  Misschien iets om te proberen met collega’s. 😉 

4. Groepsgevoel

Het groepsgevoel is sterk in Japan, er wordt veel belang gehecht aan gezondheid en slank zijn. In alle parken kan je gratis gymnastiek volgen. Er komt heel wat volk op af om samen in de buitenlucht te bewegen.

5. Sociale controle

Als je denkt dat je er mee wegkomt toch te veel te eten, heb je het waarschijnlijk mis. Want we zagen hoe er een verplicht weegmoment is op het werk. Er is zelfs een wet, de metabowet. Jaarlijks moeten bedrijven de buikomtrek van hun werknemers meten, zijn ze te dik geworden, dan wordt het bedrijf door de overheid beboet. Dat houd je natuurlijk gemotiveerd. Al gaat dit wel heel erg ver. België doet het niet slecht, al heeft toch zo’n 17% van ons obesitas. En dat heeft heel wat zware gevolgen. Misschien toch tijd om iets te leren van die Japanse mannen en vrouwen.

 

De aflevering kun je hier gratis bekijken.

Meer over gezondheid:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content