Je ziet je collega’s vaak meer dan je eigen partner en je verklapt ze vaak je diepste geheimen. Een goede band met collega’s is dan ook goud waard. Zo word je zelf de leukste collegiale versie van jezelf.

Een leuke collega is altijd vriendelijk en slaat graag een praatje met anderen. Bovendien gaat ie nooit met een andermans pluimen lopen en gunt die je succes. Allemaal dingen die je wist natuurlijk. Maar dankzij deze tips word je een nóg leukere collega.

1. Praat ook over andere dingen dan het werk

Die ene presentatie is erg belangrijk en af en toe eens klagen over de workload of gesprekken hebben over objectieven, is goed voor jullie prestaties. Maar praat ook eens over iets anders dan het werk. Bespreek wat jullie in het weekend deden en vertel over familie en hobby’s. Het schept een band en je collega beseft dat je ook nog een leven hebt naast het werk.

2. Bespreek ambities

Natuurlijk heb je ambities en wil je bepaalde doelen bereiken. Bespreek die ambities met je collega’s. Enerzijds motiveert het andere medewerkers, anderzijds zorgt het voor interessante gesprekstof. Daarnaast is je collega ook niet compleet verrast als je ‘opeens’ welverdiende promotie maakt. Gouden regel: gun elkaar succes.

3. Een gezamenlijk doel?

Een gezamenlijk doel kan erg goed zijn om de banden te versterken. Samen enkele kilo’s kwijt, vanaf nu wandelen tijdens de lunchpauze of meer water drinken… Jullie steunen elkaar én hebben veel om over te praten.

4. Blijf professioneel

Natuurlijk wil je het wel professioneel houden. Je kunt gerust praten over je privéleven op de werkvloer. Maar klachten over je partner, vragen over je seksleven of financiële beslommeringen bespreek je liever niet op de werkvloer, het kan eventueel wel nog tijdens een drankje met je beste collega na het werk.

5. Wees behulpzaam

Natuurlijk ben jij in bepaalde dingen beter dan je collega’s en omgekeerd. Wees altijd bereid om je collega’s te helpen. Ze zullen je ook helpen wanneer het nodig is en het komt de sfeer ten goede.

6. Blijf bescheiden

Help je collega’s waar nodig en blijf bescheiden. Ja, je mag zeker tevreden zijn met je knappe prestaties, maar loop niet te koop met dingen waar je beter in bent. Daar gaan je collega’s je niet leuker door vinden.

7. Bemoei je niet overal mee

Neen, je hoeft je collega niet te vertellen hoe ze haar dossier best kan verwerken, omdat dat jouw manier is. Je mag zeker helpen, maar geef iedereen de kans om op zijn of haar manier te werken en geef mensen de gelegenheid om zelf fouten te maken, want daar leer je vaak het meest uit.

Meer over werk & collega’s: