5 x groene kledingmerken

Groene mode wil dringend van zijn geitenwollensokkenimago af. Met deze vijf merken is dat geen enkel geen probleem! Hip, trendy én goed voor onze wereld..

En als je een kledingstuk koopt bij een van deze merken hoe je je alvast niet meer schuldig te voelen. Leuk hé, groen doen!

1. Filippa K

Het Zweedse merk Filippa K timmert al jaren aan een weg naar een volledig duurzame collectie. Voorlopig hopen ze dat deze droom in 2030 werkelijkheid wordt. Toch zitten ze niet stil bij Filippa K want in ieder kledingstuk zit al iets goeds: gerecycleerd wol, katoen of linnen. Zelfs de labels in de kleding zijn van gerecycleerd materiaal. Daarnaast zijn ze tegen het verven van stoffen en andere materialen. Ook leuk: op hun website kan je bij elk kledingstuk op 'who made it' klikken om te zien door wie, met wel materiaal en waar het stuk gemaakt werd. 

2. People Tree

Fair trade fashion label People Tree vecht al meer dan 20 jaar voor eerlijke en ethisch mode. Zo (onder)steunen ze massaal de landbouwers die biologisch katoen telen en krijgen de textielarbeiders van People Tree een eerlijk loon. Maar naast goede werkomstandigheden denken ze bij dit Britse merk ook aan de consument. Alle kledingstukken zijn gemaakt van duurzame materialen zodat ze lang meegaan. Dat wil echter niet zeggen dat alle kledingstukken van People Tree basics zijn. Want ecologische mode hoeft helemaal niet saai te zijn!

3. Veja

Schoenenmerk Veja maakt hippe, kleurrijke sneakers voor mannen, vrouwen en kinderen. De schoenen worden gemaakt in Porto Alegre in het zuiden van Brazilië. Daar krijgen de arbeiders een goed loon en mogen ze 4 weken per jaar betaald verlof nemen. Naast goede omstandigheden voor de arbeiders, zorgt Veja ook voor zero waste. Dat wil zeggen dat het merk geen reclamecampagnes op poten zet en dat er maar een beperkte stock is. Transparantie staat bovenaan het lijstje van prioriteiten, vlak boven hippe schoenen maken.

4. LN Knits

Hand made, fair trade én Belgisch. Dat is LN Knits van Ellen Kegels. Van gebreide vesten en truien tot sjaals en mutsen. Ook voor de allerkleinsten! Alle stukken zijn gemaakt van 100% baby alpaca wol en de lijn LN Andes wordt in Peru gemaakt door meer dan 300 breisters. Deze vrouwen kunnen dankzij Ellen hun families (financieel) ondersteunen én voor hun kinderen zorgen terwijl ze werken. Wij zijn fan!

5. Wintervacht

Niet meteen iets om nu te kopen, maar de naam van dit merk moet je zeker onthouden voor als je volgende winter je zoektocht begint naar een nieuwe winterjas. Het Nederlandse merk Wintervacht maakt namelijk jassen uit.. oude, wollen dekens en gordijnen. Ideaal voor mensen die 's ochtends niet goed uit hun bed kunnen. Gewoon meteen je bomber van dekens aantrekken. Dat verzacht het gemis naar je warme bed. Dit is recyclage op z'n best!

Lees ook:

Zo verklein je jouw ecologische voetafdruk

5 x ecologisch reizen

Video: de passie van Ellen Kegels

Partner Content

Gesponsorde content