Nieuw in Gent: Noedelbar ‘Ramen’

Weggestopt in een smal steegje in het centrum van Gent, maar zeker de moeite waard om te ontdekken: de nieuwe noedelbar 'Ramen'

Over het concept van dit nieuwe Gentse restaurant werd duidelijk goed nagedacht: Net als in Japan kun je in deze bar aan een kleine toog terecht voor een snelle kom noedels, die er voor je neus worden klaargemaakt. Het idee komt dan ook niet uit het niets, maar is het resultaat van jaren ervaring van eigenaar en kok Tom Vandenberghe, die ook aan het hoofd van de kookstudio 'Eetavontuur' staat (waar je workshops Azatisch koken kunt volgen). Een fijn gesprek met deze man vol ondernemingszin, leert ons hoe het deze nieuwe zaak tot stand kwam.

"Voor Eetavontuur werd opgericht organiseerde ik eetreizen naar Bangkok. Ik wou reizigers de Aziatische keuken leren kennen, maar hield het na een tijd voor bekeken. De reizen kostten te veel tijd en energie en de toeristische markt bleek ontzettend competitief. Ik merkte dat mensen desondanks nieuwsgierig bleven naar deze bij ons toch nog altijd relatief onbekende manier van koken en zo ontstond het idee om Aziatische kooklessen te geven in Gent. Waarom zouden mensen zo ver moeten reizen wanneer ik ook de ervaring in 4 uren hierheen kon brengen?"

En zo geschiedde. Zes jaar geleden ontstond Eetavontuur en de zaak groeit sindsdien nog elk jaar. Terwijl het succes van Eetavontuur -dat naast workshops vandaag ook catering voorziet en kookboeken uitbrengt- zich steeds verder uitbreidde, kregen Tom's plannen om daarnaast ook een noedelbar te openen steeds concreter vorm. "Het concept leefde al langer in mijn hoofd  maar bij de opening van een nieuwe horeca-zaak komt heel wat kijken. Toen dit pand uiteindelijk ter beschikking kwam en ik merkte dat het ook qua personeel en tijd in orde zat, nam ik de beslissing om mijn kans te wagen."

Maar wat moeten we ons nu juist van Ramen voorstellen? "Mensen die hier komen eten, mogen zich vooral verwachten aan authentieke bereidingen. Ik ga zeker geen afbreuk doen aan de populaire ketens, maar alles wat ik de mensen serveer heb ik ter plaatse geproefd en ik probeer de mensen dan ook zo goed mogelijke replica's voor te schotelen. Verder maken wij alles vers en brengt het beperkt aantal zitplaatsen een bepaalde charme met zich mee."

De naam van de nieuwe zaak bezit een dubbele betekenis. Best simpel, niettemin goed gevonden: 'Ramen' is enerzijds de naam van een Japans noedelgerecht maar is anderzijds ook letterlijk een vitrine naar Eetavontuur en prikkelt op die manier hopelijk de mensen om zelf aan de slag te gaan in de kookstudio. 

Amper één maand na de opening is het duidelijk dat Ramen een schot in de roos is. Zonder ook maar iets van reclame te voeren, zit de zaak elke middag behoorlijk vol. "Het feit dat wij zo snel succes kenden is een godsgeschenk. Toch is het ergens ook logisch. Ben jij het niet beu om elke middag een belegd broodje te eten?" Dat deze zaak in het centrum van  Gent inderdaad vrij uniek is, zal iedereen beamen. "In het Brusselse zijn er wel al enkele restaurants die dezelfde richting uitgaan, maar of er in andere steden al gelijkaardige concepten zijn, durf ik niet te zeggen. Daarnaast is claimen dat wij de énige zijn in een groot gebied, een beetje dubbel. Ik zou 'ja' durven zeggen omdat onze focus echt wel bij de noedels ligt en je dat praktisch nergens vindt, maar naast de noedels serveren we bijvoorbeeld ook rijstgerechten die je ook ergens anders kan krijgen."

Verdere  uitbreidingsplannen heeft Tom echter nog niet. Overtuigd van het feit dat de Aziatische keuken het potentieel heeft om net als de Italiaanse een vaste waarde te worden in België, blijft Tom wel heel enthousiast. "De Oosterse keuken is zich gestaag aan het inwerken in ons dagelijks leven. Vroeger was er bijvoorbeeld gewoon 'rijst', nu kennen de mensen al het verschil tussen basmati- en jasmijnrijst. Deze evolutie gaat jammer genoeg vrij traag en vergt enige tijd. Dat geldt trouwens ook voor dit restaurant. De lunchformule draait nu op volle toeren en een avondformule zit er misschien wel aan te komen, maar verder dan dat kijk ik voorlopig nog niet. Uiteraard kan ik een exacte kopie in Antwerpen neerzetten, maar dat is mijn doel niet. Misschien is er binnen twee jaar wel plaats voor meer, dat zien we dan wel.

Ramen, Oudburg 51, Gent
Lunchen kan van dinsdag tot zaterdag, van 12 tot 15 uur.
Meer info op www.eetramen.be

(IDP)

Partner Content

Gesponsorde content