Zuid-Tirol: het beste van twee werelden

Waar denk je aan als we Zuid-Tirol zeggen? Je volgende wintervakantie? Besneeuwde bergtoppen en frisse Alpenlucht?  
De meest noordelijke autonome provincie van Italië, heeft nochtans een pak meer in zijn mars eens je voorbij die gigantische bergketen kijkt.

Val di Funes/Villnösstal valley near St. Magdalena, with views of the Odle/Geisler mountains.

300 dagen zon
Wie aan Zuid-Tirol denkt, maakt automatisch de link naar skivakanties en lentebreaks. Wat weinig mensen echter weten is dat de regio maar liefst 300 zonnige dagen heeft op een jaar. Juist doordat het door de hoge toppen van de Alpen wordt afgeschermd van de koude noordenwinden, is het klimaat er uitzonderlijk warm in vergelijking met andere Midden-Europese gebieden.

Meditteraanse keuken
Gelegen in het uiterste noorden van Italië en grenzend aan Zwitserland, heeft de Tirolerkeuken zich de beste elementen uit beide keukens eigen gemaakt. Zo werden maar liefst 17 restaurants in Zuid-Tirol bekroond met een Michelinster en werden 26 wijnen onderscheiden met de ‘Tre Bicchieri’, een prestigieus wijnkeurmerk dat toegekend wordt door de wijngids ‘I Vini d’Italia 2013’, samengesteld door Gambero Rosso en Slow Food.

Zuid-Tirol wordt ook wel eens omschreven als het land van knoedels en spaghetti. Een van de meest populaire gerechten op het menu is Schlutzkrapfen, oftwel ravioli gevuld met kaas en spinazie, net zoals brooddumplings met ‘speck’, gerookt vlees. Daarnaast ben je uren zoet met het afstruinen van de versmarkten waarop de lekkerste streekproducten worden voorgesteld. Geurige almkaas, zelfgebakken brood, honing en vlierbessensap zijn maar enkele van de vele verrassende landbouwproducten die door de boeren op deze markten worden aangeboden.

Tip van de redactie: Reserveer een plaatsje bij restaurant Jasmin in Chiusa, 1 van de 4 Michelinrestaurants in Valle Isarco, gerund door Martin Obermarzoner, de jongste topchef van Europa en tevens de jongste sterrenkok van Zuid-Tirol. Een menukaart is in Jasmin niet te vinden. Obermarzoner laat zijn gasten aangeven wat ze lekker/niet lekker vinden en gaat daarmee aan de slag. Typisch aan zijn keuken is dat hij gek is op aroma’s en zijn gerechten benadert vanuit een experimentele contrasterende invalshoek. Of wat dacht je misschien van cacaoravioli met peperoni en foie-gras-ijs en frambozenschuim?

Meer info over gastronomie in Zuid-Tirol

Kuren als een koningin
Je kan op weinig plaatsen heilzamer kuren dan bij de bron zelf. De tweede grootste stad van Zuid-Tirol, Merano, is zo’n plaats. De 25 baden van de Terme Merano worden gevoed door onderaardse bronnen die reeds in 1836 werden ontdekt door de lijfarts van de prinses van Schwarzenberg. Zuid-Tirol is bovendien gekend voor zijn hooibad, een traditionele kuur die gebruik maakt van speciale grassoorten die op de berghellingen groeien en er voor bekend staan dat ze het immuunsysteem versterken.

Culturele rijkdom in een shoppingparadijs
 
Tot het begin van de 20ste eeuw behoorde Zuid-Tirol nog tot Oostenrijk. Dit maakt ook vandaag nog dat de invloed van beide landen duidelijk voelbaar is, zowel in de bevolking, de architectuur als in de culturele gewoonten en gebruiken. Het lijkt zelfs alsof de natuur hierin is meegegaan, getuige de landschappen die variëren van bergen en alpenweiden tot wijngaarden en Mediterrane palmbomen. Geschiedenisliefhebbers krijgen hun dagen met gemak gevuld in de meer dan 800 kastelen, burchten, landgoederen en ruïnes die de streek herbergt. In de stad Bressanone, in het hart van Valle Isarco, kan je naast zijn historische architectuur ook terecht voor een iets modernere 'cultuurbeleving’ in de etalages van de uitgestrekte winkelstraten. De ideale combinatie als het ware van wat een goede citytrip zou moeten bieden.

Actieve vakanties
De skimogelijkheden en de termen die vooral in de winterperiode hoge toppen scheren, hoeven we je niet meer voor te stellen. De zomeractiviteiten in Zuid-Tirol zijn echter evenzeer de moeite waard. Op een sterke eerste plaats zijn daar natuurlijk wandelen en fietsen, op de voet gevolgd door trektochten te paard en rotsklimmen voor de meer avontuurlijke reiziger.

Kinderen welkom
Tot slot is Zuid-Tirol ook voor families met kinderen een prima bestemming. De Familienhotels Südtirol zijn hier zelfs speciaal voor uitgerust. De keten beschikt over 27 familiehotels die het nodige comfort bieden voor zelfs de kleinste reiziger.  Zo kunnen mama en papa zelfs beschikken over een heuse kinderoppas terwijl ze even wat personal time inlassen en is er in alle hotels een specifiek voedingsaanbod voor kinderen voorzien.

Wist je dat?

  • De beroemdste bergbeklimmer ter wereld uit Zuid-Tirol afkomstig is? Reinhold Messner bedwong als eerste de Mount Everest zonder zuurstof.
  • Je in Zuid-Tirol de ‘Dolomiti Superski’ kan terugvinden: het grootste samenwerkingsverband op skigebied ter wereld, met maar liefst 1220 km piste en 460 skiliften?
  • Je in het Archeologisch Museum een 5300 jaar oude gletsjermummie kan terugvinden?
  • 12% van alle appels die in Europa worden geconsumeerd afkomstig is uit Zuid-Tirol?
  • De Dolomieten op de Wereld Erfgoed Lijst staan sinds 2009?

Praktisch:

Transport
Verschillende vliegtuigmaatschappijen zoals easyJet, Ryanair en British Airways vliegen naar verschillende bestemmingen in Italië van waaruit je makkelijk verder rijdt met een huurwagen of met een bustransfer. Meer info vind je op suedtirol.info/vliegen.

Daarnaast is Zuid-Tirol vanuit België ook makkelijk bereikbaar met de wagen. Van Brussel naar Bolzano bedraagt de afstand 950 km.

Tips voor accommodatie
www.suedtirol.info/valisarco_be
www.bischofhof.it

Meer info over Zuid-Tirol vind je op:
www.suedtirol.info/beleefzuidtirol
www.facebook.com/beleefzuidtirol

Kans maken op een perfecte week in Zuid-Tirol?
Speel dan mee met onze wedstrijd!

Partner Content

Gesponsorde content