Strenge winter? Zo bereid je je elektrische wagen voor op koude temperaturen

(Plug-in) hybride en elektrisch rijden zit in de lift. Er zijn heel wat voordelen. Hoe bereid je jouw wagen voor op een strenge winter? Wij vroegen het aan ons expertenpanel.

 

Het expertenpanel: Marinko Naessens (Project Manager Electrification), Ilja Van Mol (Technical Competence Coördinator), Bart Pyl (Commercial Offer & Product Manager) & René Aerts Jr. (Public Relations Volvo Cars Belux ), allen actief bij Volvo Cars Belux. 

Je elektrische wagen voorbereiden op een strenge winter

“Eigenlijk kun je dat op net dezelfde manier als dat je eender welke wagen voorbereidt. Een elektrische wagen met een goede batterij vraagt weinig extra’s.”

Voorbereid de winter in: enkele praktische tips

Toch zijn er enkele praktische tips.

1. Vooraf verwarmen is vanaf de eerste minuut genieten

“Laad je je wagen thuis, dan kun je met de Volvo Cars app je auto alvast verwarmen terwijl hij nog ingeplugd is. Zo heeft je wagen de ideale temperatuur voor vertrek en kan je batterij onderweg een stuk langer mee.”

2. Minder verbruiken? Verwarm lokaal

“Wil je graag minder elektriciteit verbruiken, dan doe je er goed aan een niet te hoge en constante snelheid aan te houden, én lokaal te verwarmen. Zit je alleen in de auto, dan is het duurzamer om je stuur en- en zetelverwarming te verbruiken in plaats van de hele auto te verwarmen.

Toch de hele auto verwarmen? Laat de verwarming liever op een lager niveau staan tijdens heel de rit, dat kost immers minder energie dan telkens aan- en uit te zetten.

3. Controleer je bandenspanning

“Omdat een elektrische wagen minder losse onderdelen bezit, moet je minder vaak op onderhoud. De meeste wagens geven zelf aan wanneer je de bandenspanning moet aanpassen, maar toch kan het nuttig zijn om in koude temperaturen even je bandenspanning te controleren. Als  het kouder wordt, krimpt immers de lucht in de band en daardoor zakt de bandenspanning.”

4. Liever wat trager

“In koude temperaturen rijden, vraagt meer van je auto. De koude lucht creëert immers meer luchtweerstand voor je wagen. Rijd daarom liever wat trager en vermijd hard optrekken. Dat is bovendien beter voor je portemonnee.”

5. Plaats je auto binnen

“Heb je een garage, dan doe je er goed aan je auto tijdens vriestemperaturen binnen te plaatsen. Het kost je wagen veel minder energie om op te warmen.”

6. Staat je auto stil, laad hem dan niet op

“Gebruik je jouw auto (door koude temperaturen) een tijdje niet, laad hem dan niet op. Dat is beter voor je batterij op langere termijn.” (Eventueel linkje leggen naar artikel met tips om batterijduur te verlengen)

Meer tips voor je elektrische wagen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content