Het geheim van de Parissienne: 4 tips om de Franse schone in jezelf naar boven te halen

In Frankrijk is schoonheid geen synoniem voor perfectie, integendeel. Volgens de Fransen zijn het de kleine afwijkingen, zoals het spleetje tussen de tanden van Vanessa Paradis, de licht loensende blik van Brigitte Bardot of de karakterneus van Camille Cottin die je schoonheid uniek maken. Françaises vinden dat tevreden zijn met jezelf belangrijker is dan hoe je eruitziet. De Franse Mathilde Thomas, die als oprichtster van schoonheidsmerk Caudalie natuurlijke schoonheid hoog in het vaandel draagt, schreef er het boek The French Beauty Solution over. Wij lijsten de belangrijkste tips voor je op.

1. Less is more

Als je een mooie, verzorgde huid hebt, hoef je geen foundation te gebruiken, vindt Mathilde Thomas. “Als ik imperfecties heb, zal ik die lokaal camoufleren met een concealer.” Volgens haar is de no-make-up make-up dan ook een Franse uitvinding. “Amerikaanse vrouwen zien make-up echt als een masker dat ze opzetten voor hun werk of om uit te gaan.” Ze gebruiken het om hun ‘fouten’ te corrigeren of onbestaande trekken te simuleren om zo dicht mogelijk het schoonheidsideaal te evenaren.

De Franse make-upaanpak is veeleer minimalistisch: een vleugje mascara, eventueel wat eyeliner en een lippenbalsem volstaat voor de meesten. Een rode lipstick als het wat glamoureuzer mag. “Franse vrouwen gebruiken een lichte make-up veeleer als een accent, om hun natuurlijke schoonheid te versterken, om de beste versie van zichzelf te zijn.” Ze kiezen altijd om de ogen of de mond op te maken, maar nooit beiden. “Als je voor smokey eyes kiest, hou je je lippen neutraal. Andersom laat je je ogen natuurlijk als je rode lipstick draagt.”

2. Ga voor een signature scent

Stijlicoon Ines de la Fressange geeft in haar boek Parisian Chic enkele parfumtips. Zo raadt ze aan om een wolk parfum te vermijden, maar het gericht aan te brengen op de warme plekjes van je huid, zoals achter je oren, in je nek, polsen en knieën. Een vleugje in je haren laat een subtiel geurspoor na telkens wanneer je je hoofd beweegt.

Zich parfumeren is voor de Françaises een vorm van kunst. Een accessoire dat hun look volledig maakt, even belangrijk als de juiste tas of schoenen. Net als De la Fressange raadt ook Thomas aan om niet de grote trends te volgen en hetzelfde te willen ruiken als anderen, maar op zoek te gaan naar een uniek (niche) parfum dat past bij je persoonlijkheid. Favoriete merken van De la Fressange zijn klassiekers als Guerlain of minder bekende merken als Serge Lutens, Frederic Malle of Diptyque.

3. Verzorg je huid

Een mooie huid komt niet van een quick fix of mirakelproduct zoals Amerikaanse vrouwen graag geloven, maar is het resultaat van een jarenlange, gedisciplineerde verzorgingsroutine die al vroeg begint, schrijft Thomas in haar boek. Françaises focussen op de lange termijn, op preventie en op plezier. Want als je je goed voelt, zie je er ook goed uit. Hun verzorgingsroutine is veeleer eenvoudig: reinigen, eventueel een serum, een moisturizer en een uvbescherming. Wekelijks aangevuld met een exfoliant en een masker. Dat hoeft niet duur te zijn: de Franse apotheek is wereldwijd bekend om zijn betaalbare kwalitatieve verzorgingsproducten.

4. Ga voor nonchalant haar

Ook French hair is een begrip. Franse vrouwen houden van gezond, glanzend haar dat er zeer natuurlijk uitziet. Ze verzorgen het goed en vinden een goede snit belangrijker dan een goed stylingproduct. “Ze gaan naar een trendy kapper zoals David Lucas, die het haar ultranatuurlijk zal föhnen”, weet Thomas. “Geen Faye Dunaway uit de jaren tachtig, maar prachtig natuurlijk haar, alsof je net wakker bent geworden. Ze zullen er nog eens doorgaan met hun vingers, zodat het niet te perfect oogt.”

Maar het is niet omdat iets er natuurlijk en moeiteloos uitziet dat er niet veel tijd en vooral veel verzorging in kruipt. Françaises stellen wasbeurten uit met droogshampoos om hun kleur te behouden, gebruiken hydraterende maskers en laten het haar drogen aan de lucht voor een natuurlijke slag. Een lichtjes uitgegroeide pony of losjes opgestoken in een bun of staart geven het iets nonchalant.

Nog meer beautytips:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content