Deze pH-verstoorders moét je vermijden, wil je een jonge en gezonde huid

Zuur, neutraal, alkalisch... deze termen herinner je jezelf vast vanuit de chemieles, maar wist je dat ze ook van toepassing zijn op je huid? Skincare specialist Renée Rouleau vertelt waarom de juiste pH-waarde zo belangrijk is voor een gezond gelaat, hoe hij soms uit balans geraakt én hoe je dat voorkomt.

Wat is de pH-waarde van je huid?

Skincare specialist Renée Rouleau: “De pH-waarde van je huid in balans houden, is essentieel voor een gezonde vochtbarrière. Ter opfrissing: de vochtbarrière is de buitenste laag van je huid die helpt het hydratatieniveau te reguleren en tegelijkertijd beschermt tegen schadelijke bacteriën en invloeden van buitenaf.

Aangezien de huid een vaste materie is, heeft het eigenlijk niet echt een pH-waarde. Als iemand het dus over de ‘pH van de huid’ heeft, dan bedoelt-ie eigenlijk de pH van de zuurmantel. Dat is een dunne, beschermende laag die op het huidoppervlak ligt en die bestaat uit ceramiden, lipiden, natuurlijke zuren en andere chemische verbindingen die afgescheiden worden door bacteriën die op onze huid leven. Deze zuurmantel is maar één belangrijke laag van de beschermende vochtbarrière van de huid.

De natuurlijke pH-waarde van deze zuurmantel is lichtjes zuur en schommelt meestal tussen 4,2 en 6. De meeste studies hebben aangetoond dat een rustige, gezonde huid een pH-waarde heeft die dicht bij 4,7 ligt.

Welke invloed heeft pH op de gezondheid van je huid?

Deze pH-waarde onder controle hebben, is belangrijk omdat het de huid in homeostase houdt. Deze balans zorgt ervoor dat de huidcellen een optimale omgeving hebben waardoor ze op een gezonde manier functioneren.

Als je de zuurmantel op een pH van rond de 4,7 kan houden, hebben de slechte bacteriën minder kans om snel te groeien.

Ook het microbioom van de huid wordt sterk beïnvloed door de pH van onze zuurmantel. Elk type bacterie heeft een ideaal pH-gebied waarbinnen het leeft, en meestal leven de ‘slechte’ bacteriën het best in een hogere pH. Dus, als we de zuurmantel op een pH van rond de 4,7 kunnen houden, hebben de slechte bacteriën minder kans om snel te groeien. Bovendien kunnen de goeie bacteriën (die deze pH-waarde wél leuk vinden) zo de ongewenste bacteriën in toom houden.

Verder: aangezien een sterke zuurmantel een sterke vochtbarrière betekent, helpt het je huid gezond houden en een aantal probleempjes te voorkomen – denk aan uitdroging, irritatie, rosacea en dermatitis.

Hoe kan je pH uit balans raken en hoe voorkom je dit?

De huid is een ongelooflijk orgaan en, in goede omstandigheden, in staat zichzelf in balans te houden. Zélfs wanneer een gezonde huid wordt blootgesteld aan iets dat de pH verstoort, kan-ie zichzelf binnen enkele minuten weer corrigeren. Indrukwekkend, toch? Maar er is een maar. Het herhaaldelijk verstoren van de zuurmantel kan na verloop van tijd de integriteit van de vochtbarrière aantasten, wat uiteindelijk leidt tot beschadiging van de barrière en gevoeligheid. Precies daarom is het overmatig gebruik van exfoliërende zuren een veel voorkomende oorzaak van huidirritatie. Dit zijn de drie meest voorkomende ‘fouten’ die de pH-waarde van je huid kunnen verstoren:

1. Fout gebruik van huidverzorgingsproducten

No big surprise: de nummer één pH-verstoorder, is foute skincare. Dit zijn de grootste boosdoeners:

  • Overmatig gebruik van zure producten (denk aan exfoliërende zuren of L-ascorbinezuur)
  • Het gebruik van agressieve reinigingsmiddelen (tip: ga al-tijd voor sulfaatvrije producten!)

Exfoliërende zuren werken het best rond een pH van 3 à 4. Als je ze op de juiste manier gebruikt, voert het dode huidcellen af zodat er nieuwe in de plaats kunnen komen. Reinigers daarentegen hebben de neiging om hoger op de pH-schaal te staan. Zoals ik eerder al zei, herstelt een gezonde huid zich vrij snel dus af en toe eens iets zuurder of alkalischer gebruiken, kan dus absoluut geen kwaad. Het is vooral langdurige blootstelling die de zuurtegraad kan aantasten. Zorg ervoor dat je potentiële boosdoeners dus niet te lang laat zitten en ze zéker niet te vaak/opnieuw gebruikt.

Mijn advies? Gebruik pH-gebalanceerde producten die speciaal geformuleerd zijn voor jouw huidtype. Volg ook zeker de aanwijzingen van de fabrikant op, zodat je niet te veel van bepaalde ingrediënten gebruikt. Over het algemeen zou de pH van je skincare tussen de 4 en 7 moeten liggen. Sommigen beweren dat 5,5 dé ideale waarde is maar persoonlijk denk ik dat een huid niet gevoelig is aan een verschil van 0,5 of zelfs 1. De pH-waarde zal bovendien variëren afhankelijk van het type product.

Moet ik dan pH-strips gebruiken om mijn producten te testen?

Het antwoord is simpel: dat kan, maar persoonlijk zie ik er het voordeel niet van in. Weet dat deze strips niet erg nauwkeurig of consistent zijn; ze vertellen je ongeveer waar op de pH-schaal een product ligt maar echt gekke dingen zal je er sowieso niet op ontdekken. De meeste producten worden namelijk heel zorgvuldig uitgebalanceerd als ze door een cosmetisch chemicus worden gemaakt (doe-het-zelf-producten voor thuisgebruik zijn een heel ander verhaal en moeten worden vermeden!). Fabrikanten meten de pH-waarde van een product met een hoogwaardige sonde die heel nauwkeurig is. Op basis van deze meting voegt een chemicus een pH-regelaar toe, zoals citroenzuur, tot de gewenste waarde is bereikt. Ze zijn zich heel bewust van de pH-waarde van een formule, omdat die een invloed heeft op de stabiliteit van een product én op de werkzaamheid (verschillende ingrediënten hebben soms verschillende pH-waarden nodig om werkzaam te blijven). Dit alles om te zeggen dat er heel wat bij komt kijken. Dus zelfs als je een ruw idee krijgt van de pH-waarde van een product, heb je vaak niet de expertise om dit in de juiste context te plaatsen.

2. Kraantjeswater

Het meeste kraanwater is ‘hard‘. Dat betekent dat het mineralen bevat die het water een iets hogere pH geven dan je idealiter wil voor jouw huid. De beste manier om dit tegen te gaan, is door direct na het reinigen een pH-gebalanceerde toner te gebruiken. Doordrenk een wattenschijfje met alcoholvrije toner en wrijf het zachtjes over de huid na het reinigen. Dit helpt je huid zichzelf weer in balans te brengen én het verwijdert eventuele restjes die leidingwater achterlaat.

3. Zweet

Ook zweet kan de pH van je huid verhogen, al is de invloed niet zo extreem als bij foute skincare of kraantjeswater. Tijdens het zweten, wordt er een hogere concentratie van de bestanddelen van de zuurmantel uitgescheiden. Zorg er dus voor dat je jouw gezicht altijd wast na een training om zweet en bacteriën te verwijderen (ook belangrijk als je last hebt van puistjes!).”

Meer tips voor een stralende huid

Openingsbeeld: Getty Images.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content