Nu de zon weer wat aan kracht wint, is het eens zo belangrijk je huid te beschermen. Een goeie zonnecrème shoppen is één ding, jezelf hiermee veilig insmeren iets anders. Barbara Geusens, doctor in de Dermatologische Wetenschappen en oprichtster van het skincare merk Nomige, legt uit hoe je dat precies doet.

1. Hoeveel zonnecrème heb je nodig?

We hebben doorgaans de neiging zo weinig mogelijk te smeren en dat is allesbehalve de bedoeling. Wees kwistig en smeer voldoende. Voor je gezicht alleen al is dat minstens een halve theelepel.

2. Beschermt een SPF30 twee keer zo goed dan een SPF15?

Nee, SPF is wiskundig niet zo eenvoudig als het lijkt. Ook 2 keer een SPF15 over elkaar smeren, heeft niét hetzelfde beschermende effect als een SPF30. Wel moet je dus kwistig zijn in het smeren. Om de neiging van een te dunne laag te compenseren, raad ik daarom altijd aan een hogere factor aan dan je denkt nodig te hebben. Grijp liefst naar een zonnecrème met minstens factor 30.

3. Bestaat er een filter die 100% beschermt?

Geen enkele zonnecrème blokkeert 100% uv. Een SPF100 is om die reden dan ook misleidend. Een SPF30 blokkeert 96,6% van de straling. SPF50 biedt rond de 98% bescherming.

4. Kan je achter glas ook verbranden?

Glas houdt énkel UVB tegen. Van de UVA stralen komt zo’n 50% door glas heen. Hoewel UVB de grootste oorzaak is voor zonnebrand kan UVA hier ook aan bijdragen. Dus ja, achter glas kan je ook licht verbranden of pigment krijgen. Ook de kans op vervroegde huidveroudering en huidkanker neemt toe.

5. Kan je in de schaduw verbranden?

Zand kan uv-licht weerkaatsen, ook al zit je onder een parasol in de schaduw. Let dus op en smeer je in, zelfs als je niet direct bent blootgesteld aan de zon.

6. Kan ik mijn zonnecrème van vorig jaar nog gebruiken?

Kijk naar de ‘periode after opening’, die staat in het potje met deksel op de achterkant van je tube. Dit cijfer geeft aan hoeveel maanden je een product kan gebruiken na opening. Ongeopende zonneproducten kan je in een donkere, koele plaats vrij lang bewaren.

7. Hoe verzorg je de verbrande huid het best?

Hydrateer! Liefst met een occlusieve crème (eentje die een laagje legt) die goed wat vocht vasthoudt en véél antioxidanten bevat.

De nieuwste zonneproducten

Sun Protective Water SPF50

Bevat lichtreflecterende ingrediënten en krachtige antioxidanten (Lancaster, € 35 voor 150 ml).

Waterlover Sun Milk SPF30

Een zonnecrème met eco-label uit 100% gerecycleerd plastic (Biotherm, € 35,90 voor 200ml).

Boost of Protection Sunscreen

Met non-nano zinkoxide en druivenpitolie (Self, € 38 voor 150 ml).

Sunday Brush

Een gekleurd poeder met zinkoxide en titaniumdioxide (€ 49,95, in 3 tinten via sundaybrush.com).

Aftersun Tan Extender

Hydrateert en kalmeert de huid na het zonnen, dankzij zijn cocktail van natuurlijke, biologische ingrediënten (Caudalie, € 17,60 voor 200 ml).


Meer zomerbeauty

Openingsbeeld: Caudalie