Is dit ‘zuur’ hét nieuwe wondermiddeltje uit de skincare branche?
De term ‘ferulic acid‘ doet bij jou ook niet meteen een belletje rinkelen? Dat is heel normaal want het nieuwe zuur-type is een relatief nieuwe openbaring in skincare contreien. En hoewel splinternieuw, wist het ‘wondermiddeltje’ toch al instant heel wat beauty-goeroes en skincare-lovers over de streep te trekken: zozeer zelfs dat producten op basis van ferulic acid kort na datum al zijn uitgegroeid tot een regelrechte hype.
Maar: wat zijn dan precies de voordelen van ‘Ferulic Acid’, uit welke heilzame bestanddelen is het opgebouwd, welke huidtypes zijn het meest bij gebaat bij een drupje van het product en is dit type zuur nu écht beter dan alle andere acids die voorheen al op de markt waren?
Insider beauty-webstek Byrdie vroeg het aan twee vooraanstaande dermatologen, Rachel Nazarian van de Schweiger Dermatology Group en Melissa Kanchanapoomi Levin, oprichtster van Entière Dermatology in New York. En dit was het resultaat!
Ferulic Acid: wat je moet weten
- Soort ingredient: antioxidant.
- Voornaamste voordelen: gaat de vorming van rimpels en fijne lijntjes, bruine vlekjes en andere tekenen van vroegtijdige huidveroudering tegen.
- Wie moet het gebruiken: Over het algemeen is iedereen die interesse heeft om z’n huid te beschermen tegen ouderdomsverschijnselen goed af met ferulic acid. In principe is iedereen gebaat bij het gebruik van skincare producten op basis van antioxidanten omdat die de huid beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Omdat bepaalde antioxidanten echter ook vrij invasief zijn, is het vooral voor vrouwen met een gevoelige huid, een beetje opletten geblazen.
- Hoe vaak kan je het gebruiken: het is veilig om je productje op basis van ferulic acid elke dag te gebruiken. Breng het ’s ochtends aan op een droge en gereinigde huid voordat je een moisturizer of dagcrème gebruikt.
- Gaat goed samen met: andere antioxidanten, in het bijzonder met vitamine C, E en Resveratrol.
- Niet te gebruiken met: Exfoliërende acids, zoals glycolic, lactic, en salicylic acids, omdat deze de PH-balans van de huid kunnen wijzigen, wat dan weer het effect van je antioxidant teniet zal doen.
Ferulic Acid: wat is het?
Feruic Acid, in vaktermen beter bekend als hydroxycinnamic acid, is een krachtige antioxidant die de schadelijke invloeden van luchtvervuiling, ultraviolet- of infraroodstraling op de huid teniet kan doen en er daardoor voor kan zorgen dat de huid minder snel ouderdomsverschijnselen – zoals rimpels en fijne lijntjes – zal vertonen.
In het gewone leven kan je het stofje onder meer terugvinden in de cellulaire samenstelling van plantaardige producten als haver, bruine rijst, pindanootjes, sinaasappels en appels. Ferulic acid is in principe dus een natuurlijk ingrediënt, maar kan ook artificieel in een vervaardigd worden. Dankzij een gecontroleerde labo-methode kan het zuurtype heel precies worden afgesteld op de noden en omstandigheden van de menselijke huid.
Ferulic acid komt meestal voor in een vloeibare vorm en komt voornamelijk voor in de vorm van serums, maar ook sommige dagcrèmes (die met een pompje) kunnen werken op basis van het type zuur.
Ferulic Acid: zo werkt het
Over de precieze werking van ferulic acid, kunnen de dermatologen het volgende zeggen: “De antioxidant zorgt er niet voor dat schade die je huid reeds opliep, weer zal verdwijnen (slecht nieuws dus voor wie dacht z’n rimpels even magischerwijs de wereld uit te helpen..). Wat ferulic acid wél kan doen, is in je huid een soort van beschermingslaagje aanleggen dat de werking van schadelijke invloeden van buitenaf, kan tegengaan. Als een stof – denk vervuilde lucht of UV-straling – je huid aanvalt, dan wordt er in principe een molecule gecreëerd die in een soort van actieve staat in je huid dringt en daar een tijd lang de omringende huid traumatiseert en aantast.”
Ferulic acid zal ervoor zorgen dat de schadelijke molecules geneutraliseerd worden, zodat ze ook de huid niet verder kunnen aantasten. Iets dat zonder het gebruik van het ‘wondermiddeltje’ dus wél nog een tijdlang zou gebeuren.
Zo bewaar je je serum met ferulic acid het best
Voor een optimale werking behoort je skincare-product met ferulic acid in een donker of troebel flesje te komen: op die manier is het middel optimaal beschermd tegen de invloeden van invallend licht. Daarnaast bewaar je het flesje best in een koele omgeving (dus niet pal naast je tandenborstel op de lavabo in je stoomhete badkamer).
Levin benadrukt overigens dat ferulic acids de neiging hebben bij een al té lange bewaartijd van kleur te veranderen: van een aantrekkelijk goud-oranje kleurtje in het begin naar een meer modderig bruin na verloop van tijd. Als er verkleuring begint op te treden, is dat meteen ook hét signaal dat je beter een nieuw flesje aanschaft: de bruine kleur geeft immers aan dat je acid al te zeer geoxideerd is om nog efficiënt te zijn.
De voordelen van Ferulic Acid voor de huid
Ferulic Acid zorgt voor een stop op huidveroudering veroorzaakt door schadelijke invloeden van buitenaf. Daarnaast kan het ‘wondermiddeltje’ echter ook nog een heel aantal andere aangename effecten op z’n palmares schrijven:
- Vermindert de vorming van fijne lijntjes en rimpels: Ferulic Acid beschermt de huid tegen luchtvervuiling en schadelijke straling, waardoor er minder rimpelvorming zal optreden.
- Vermindert de risico’s op een verslappende huid: straling en andere schadelijke stoffen waarmee de huid dagelijks in contact komt, kunnen er ook voor zorgen dat de elastische capaciteiten van de huid afnemen, waardoor deze minder strak wordt. Ook tegen die nefaste invloed kan ferulic acid een beschermingslaagje bieden.
- Remt ontsteking van de huid af: luchtvervuiling en straling kunnen ook leiden tot een ontsteking van de huid, waarbij poriën verstopt raken, wat dan weer kan leiden tot een uitbraak van acne of andere ‘disrupties’. Antioxidanten – zoals ferulic acid – hebben een ontstekingswerende werking.
- Gaat de ontwikkeling van ‘dark spots’ tegen: op termijn kunnen straling en vervuiling ook de pigmentvorming in je huid aanwakkeren, waardoor er meer donkere vlekken of ‘sproetjes’ zullen verschijnen. Ook hier kan ferulic acid dienst doen als een soort ‘beschermend schild’.
- Maakt de huid egaler en vermindert roodheid: nog een nefaste bijwerking van de schadelijke omgevingsfactoren, is dat de vorming van bloedvaten in de huid gestimuleerd wordt, wat op zijn beurt dan weer leidt tot roodheid of rode vlekken. Ook hier werkt ferulic acid positief in.
- Vermindert de kans op blijvende sporen van acne of andere oneffenheden: volgens Levin zou ferulic acid er ook voor kunnen zorgen dat de effecten van een puistje of van andere ‘oprispingen’ van de huid veel minder lang hun sporen nalaten. Dit opnieuw dankzij de ontstekingsremmende werking van het goedje.
- Reduceren van pigmentatie ten gevolge van melasma: melasma is een complexe ‘huidaandoening’ die te maken heeft met de mate van pigmentvorming in de huid. Wie er last van heeft, reageert erg gevoelig op zonlicht en zelfs een warmere luchtomgeving. De enige bescherming tegen de gevolgen melasma die momenteel bewezen is, is die via antioxidanten.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Heeft Ferulic Acid ook neveneffecten?
Ferulic Acid heeft tot op heden nog geen gekende nefaste bijwerkingen, hoewel beide dermatologen er wel voor willen waarschuwen dat antioxidanten voor sommige huidtypes een beetje té activerend kunnen zijn. “Voor mensen die er gevoelig aan zijn, kan elke antioxidant mogelijkerwijs irritatie opwekken”, zo klinkt het. “Ferulic Acid is daarom dus ook niet helemaal geschikt voor elk huidtype.” In zijn praktijk zag de dermatoloog al mensen die ernstige huidirritaties of een uitbraak van acne kregen, na het gebruik van het middel.
“Omdat Ferulic acid meestal echter gecombineerd wordt met een arsenaal aan andere antioxidanten, is het moeilijk om uit te vissen op welk bestanddeel de huid van de allergische patiënt precies gereageerd heeft.” Ook het feit dat de meeste producten geparfumeerd worden, of gepimpt met allerhande bewaarmiddelen voor een langere houdbaarheid, maakt dat sommige huidtypes de producten echt niet kunnen verdragen, maar dat heeft dan weinig met het zuurtje zelf te maken.
Ferulic Acid voor vrouwen met een gevoelige huid?
Vrouwen met een gevoelige huid die graag eens zouden testen of ferulic acid iets voor hen is, raadt Nazarian aan om een paar druppeltjes van het product te testen, door het aan te brengen op een flank van het aangezicht of op de dunne huid achter het oor. Als er dan al iets van irritatie of gevoeligheid bovenkomt, weet je dat het product beter niet op jouw nachttafeltje terecht komt.
Ferulic Acid: hoe gebruik je het?
Voor het beste resultaat: breng elke morgen twee tot drie druppeltjes van een serum op basis van het zuurtype aan op een droge en gereinigde huid. Gebruik je vingers om het product evenredig te verspreiden overheen het hele gelaat. Maak je skincare routine compleet door af te werken met een moisturizer en een een product met een degelijke SPF. Bovendien raden de dermatologen aan om ook een paar druppeltjes in de hals en in de boezem-regio aan te brengen, want ook die zones hebben uiteraard een degelijke bescherming nodig.
Hoewel ferulic acid in principe ook tweemaal per dag gebruikt kan worden, zou Nazarian het toch bij een eenmaal daagse routine houden. “Sommige mensen proberen hun kansen op een heilzame werking van het middel tot het maximum te verhogen door ook ’s avonds nog eens een paar druppeltjes van het product aan te brengen en dan te hopen dat er ’s nachts herstellende werking optreedt, maar daar geloof ik niet zo in”, zo klinkt het. “De meeste schade die onze huid oploopt, lijden we overdag. Voor wie z’n huid wil helpen herstellen na een dag van invloeden, zijn er betere middeltjes te vinden.”
Tot slot, wie exfoliërende acids wil gebruiken doet dat beter ’s nachts en vooral niet terzelfder tijd met schadebeperkende antioxidanten of andere delicate producten. “Wanneer je glycolic acid of een product op basis van salicylzuur gebruikt, dan kan dat de PH-waarde van je huid veranderen”, zo legt Levin uit. “Wat je dus niet wil doen, is beide lagen combineren: de PH-veranderende acids zorgen er namelijk voor dat de werking van je antioxidanten gedeeltelijk wordt uitgeschakeld.”
De beste producten op basis van Ferulic Acid:
Koop het hier
Medik8 – C-tetra antioxidanten serum (€37,99)
(€53)
Mesoestetic – Aox Ferulic (€132,50)
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier