Wij deden de ‘witte waas’-test bij minerale zonnecrèmes; deze krijgt een 10/10

Minerale zonnecrèmes kampen nog steeds met vooroordelen. Een witte waas is doorgaans bezorgdheid nummer één, zowel voor consumenten als producenten. Wij testten enkele tubes op dit ‘kwaaltje’ en gaven telkens een score op 10.
Minerale zonnecrème: wat is dat?
Je hebt twee soorten filters: chemische en minerale. Labels mixen de twee vaak met elkaar maar sommige formules bevatten ook énkel chemische of énkel minerale filters. Dit is het verschil:
1. Chemische filters
Ook wel: organische filters. Je hebt er een heleboel, denk aan: tinosorb (breedspectrum), octisalaat (UVB) en mexoryl SX (UVA). Ze absorberen uv-stralen en geven het weer af van je lichaam als warmte. Je brengt ze best een half uur voor het zonnen aan.
2. Minerale filters
Ook wel: anorganische of fysische filters. Ze leggen een soort laagje op je huid dat het licht weerkaatst en werken dus als een spiegel. Zinkoxide en titaniumdioxide zijn de meest gebruikte minerale filters en winnen aan populariteit gezien ze zelden een allergische reactie veroorzaken. Ze worden bovendien niet opgenomen in het lichaam en hierdoor denken nog heel wat mensen dat ze het typische witte waasje achterlaten. Dat wordt intussen verholpen dankzij moderne technologie en de vele oliën die in de formules gebruikt worden. Dat lukt het best bij een SPF 30 maar sommige merken wagen zich ook een een SPF 40 of zelfs 50.
Ook nano-technologie zou het witte waasje aanpakken maar daarrond bestaat wel wat controverse. Nanodeeltjes zouden mogelijks via de huid in je bloedbaan terechtkomen en zéker als ze gecoat zijn met siliconen schadelijk zijn in combinatie met zonlicht. “Toch is er geen evidentie van huidpenetratie en ze komen ze dus waarschijnlijk niet in de bloedbaan terecht,” aldus Dr. Stefanie Bracke, dermatoloog bij De Huidkliniek Oostduinkerke. “Ze worden wel best vermeden in sprayvorm en poedervorm gezien ze bij inhalatie longschade en mogelijks ook longkanker kunnen veroorzaken. Ook raad ik hun gebruik af in lipsticks en adviseer ik ze niet aan te brengen op verbrande of beschadigde huid. Om zeker te zijn, ben ik zelf dus fan van den non-nano minerale zonnecrèmes; ze bevatten bovendien vaak een kleurtje om de witte waas te verdoezelen.”
5 x minerale zonnecrèmes uitgetest
Wij testten enkele minerale zonnecrèmes met SPF 30 op textuur, geur en witte waas. Ontdek snel welke als beste uit de test kwam.
Goed om weten: we gebruikten bovenstaande producten als dagelijkse zonnecrème op ons gelaat, onder onze make-up, voor een dagje kantoor. Ga je op strandvakantie? Dan raden we altijd een waterproof beschermer met SPF 50 aan.
Meer over zonnecrème
- Waarom zonnecrème best een vast onderdeel van je skincare-routine wordt
- De aangenaamste crèmes met SPF om elke dag te smeren
- De nieuwste lading zonnecrèmes met aangename textuur
Openingsbeeld: Rainpharma.