Of neusstrips helpen bij zwarte puntjes? Wij gingen op onderzoek

Ze spreken zo tot de verbeelding dat je er vast al over fantaseerde (én ze misschien zelf al probeerde): neusstrips. Volgens de reclamefilmpjes halen de strips in één ruk alle zwarte puntjes weg en dat is niet alleen satisfying maar ook ‘goed’ voor je egale teint. Of net niet? Wij gingen op onderzoek.
Wat hangt er écht aan je neusstrip?
Zodra je de strip van je neus haalt, merk je dat er bevredigend ‘wit prut’ aan bleef plakken. Of je hiermee de volledige mee-eter te pakken kreeg? Helaas niet. Wat je ziet, zijn zogenaamde sebaceous filamenten of talgdraadjes. Even uitleggen wat dat is:
Talgdraadjes ≠ mee-eters
Eerst even recapituleren: wat is een mee-eter precies? Zwarte puntjes, ook comedonen, worden veroorzaakt wanneer er een haarzakje verstopt geraakt. Aan elk haarzakje hangt immers een vetklier die talg produceert. Dode huidcellen, olie en bacteriën kunnen zich opstapelen op de oppervlakte van je huid, wat kan leiden tot een verstopping. De zwarte kleur van een open comedoon komt er niet door het vuil maar eerder door de oxidatie van keratine (een proteïne in onze huid) binnenin de verwijde haarzak.”
Talgdraadjes brengen talg door het haarzakje naar het huidoppervlak. Hierdoor blijft de huid gehydrateerd en flexibel.
In tegenstelling tot mee-eters zijn talgfilamenten géén verstopte haarzakjes. Het zijn deeltjes die vrijkomen uit de talgklieren en wel degelijk een functie hebben. Ze brengen talg door het haarzakje naar het huidoppervlak waardoor de huid gehydrateerd en flexibel blijft. Ze lijken een beetje op mee-eters maar zijn lichter van kleur (bruin/grijsachtig) en liggen volledig vlak op de huid. Omdat er zich op de neus meer talgklieren bevinden, zijn ze hier zichtbaarder.
Voorkomen is beter dan genezen
Zo’n neusstrip doet met andere woorden meer kwaad dan goed want brengt je (essentiële) talgfilamenten van de wijs. Slimmer is een skincareroutine uitbouwen die de verstopping van je haarzakje voorkomt. Wat je daarvoor nodighebt:
1. Salicyl-, glycol- of melkzuur
Serums of andere leave-on producten met één (of een combinatie van) deze zuren breken overtollige talg af. Ze houden de talgproductie meteen ook onder controle met minder verstoppingen tot gevolg.
2. Retinoïden
Topische retinoïden zorgen ervoor dat poriën minder snel vuil worden en stimuleren de huidvernieuwing. Bijkomend voordeel? Ze helpen tegen rimpels! Belangrijk: smeer altijd ‘s nachts en vergeet ‘s ochtends je zonnecrème niet.
3. Mildere ‘oplappers’
Heb je een heel gevoelige huid dan kan je wat mildere ingrediënten proberen. Extracten van zwarte bes, groene thee en frambozen zitten bijvoorbeeld vol antioxidanten die ervoor zorgen dat de natuurlijke oliën van je huid niet oxideren.
Mag je zwarte puntjes op je neus zelf verwijderen?
Ja hoor, al moet je het wél op een propere manier doen. Reinig je gezicht eerst grondig en zet je poriën vervolgens open met stoom (na een warme douche zijn ze bijvoorbeeld automatisch wat zachter). Duw dan zachtjes met je handen (best in handschoenen) om de inhoud van je haarzakjes te verwijderen. Tip: gebruik nadien een exfoliant of cleanser met AHA of BHA om alle dode huidcellen en restjes te verwijderen.
Meer beautytips
- Dit is waarom je foundation of dagcrème soms kan ‘schiften’ op je huid
- Vraag aan de dermatoloog: “Hoe voorkom je ‘s ochtends wallen onder je ogen?”
- Dit zijn, volgens een dermatoloog, de meest voorkomende oorzaken van grote poriën
Door Shirine Irani. Openingsbeeld: Getty Images.