Twee jaar doe ik het nu, de beauty bij Feeling en Gael. Toen ik eraan begon dàcht ik al veel te weten maar eerlijk? Er waren zoveel merken die geen belletje deden rinkelen, ingrediënten die ik niet kon uitspreken én ik zag make-up technieken die me echt omverbliezen. Dit zijn – tot dusver – de beste tips die ik tijdens mijn parcours oppikte:

1. Concealer hoort niet onder je hele oog

Meng je concealer met een drupje oogverzorging en breng aan met je ringvinger. Wat ik van Gigi Bowmer – make-up artiest bij Estée Lauder – leerde, is dat concealer niet onder je hele oog hoort. Enkel de halve maan vanuit de binnenste ooghoek is voldoende; daar is je huid het dunst en heb je doorgaans het meest last van donkere kringen. Onder de buitenste kant van je ooghoek doet bronzer, highlighter of foundation wel het werk.

2. Foundation blend je best van het midden naar de buitenkant

Er zijn wel degelijk ‘smeerregels’ als het op foundation aankomt. Of je nu een borstel, blender of je vingers gebruikt; start altijd vanuit je neus en van onder je ogen (het centrum van je gelaat dus). Bedoeling is om zachtjes naar buiten te blenden en daarbij géén extra product bij te nemen. Reden? Het midden van je gezicht heeft doorgaans het meeste dekking nodig (denk: roodheid, donkere kringen) én het geeft je een naturelle finish, zònder gevreesde rand naar de nek toe.

Prisme Libre Skin-Caring Glow Foundation (Givenchy, € 47,90).

3. Weinig product werkt beter

Een tip die ik van Ines Borgonjon – Senior Make-Up Artist bij M.A.C – ooit kreeg: een minimum aan product geeft maximum resultaat. Het is vaak mooi om met verschillende crèmetexturen te werken en die in elkaar te laten blenden. Voel je dat je toch ergens teveel hebt aangebracht? Haal dit dan simpelweg weg met een tissue.

4. Highlighter op je cupidoboogje zorgt voor vollere lippen

Het hartje van je bovenlip noemen we het cupidoboogje (mooi, toch?) en door hierboven wat highlighter aan te brengen, lijken je lippen optisch voller. Waar je de highlighter mag weglaten? “Aan de onderkant van je wenkbrauwen, want dat is echt wel passé,” zo fluisterde Lucia Pica – Global Creative Makeup and Color Designer bij Chanel – mij in het oor.

5. Wenkbrauwen maken je look

Ines Borgonjon zei me onlangs ook dat de kracht van een goeie wenkbrauw wordt onderschat. Zéker in maskertijden zijn ze cruciaal voor je blik. Dat betekent niet noodzakelijk: microbladen, powder brows, dat soort dingen. Een gekleurde wenkbrauwmascara of goed penseeltje als je wat haartjes mist, leveren doorgaans het meest naturelle effect.

Le Gel Sourcils (Chanel, € 34) – Wenkbrauwpen (Bourjois, € 27,90).

6. Doe ‘de mascara wiggle’

Klontert je mascara, dan ligt dat doorgaans aan twee dingen: of je hebt de foute mascara, of je aanbrengtechniek zit nog niet helemaal juist. Als je een mooi waaiereffect wil creëren, zonder klittende wimpers, start je aan de wortel en wiegel je het borsteltje naar boven toe. Probeer vlak voor je het einde bereikt weg te trekken om te voorkomen dat sommige wimpers aan elkaar gaan kleven.

7. Lipstick die blijft? Lik aan je glas!

Een goeie tip die ik van onze ‘huisartiest’ Rudi Cremers meenam: als je niet wil dat jouw lippenstift aan je tas of glas blijft kleven, lik er dan eerst aan! Verder hoorde ik dat ook je duim in je mond steken nadat je alles aanbracht, kan helpen. Zelf nog nooit getest maar het proberen waard!

Rouge Hermès (€ 64 via hermes.com).

Meer beautytips

Openingsbeeld: & Other Stories.