Getty Images

Van slugging tot facelift tape: een expert beoordeelt de populairste skincare TikTok-trends

‘Slugging’, ‘henna freckels’ en ‘dermaplaning’; dankzij de immens populaire TikTok-app weten wij wat deze skincare hypes inhouden. Toch leerden wij ook dat niet alles wat we online lezen (of bekijken) waarheid is. Dr. Samira Baharlou neemt de meest populaire skincare TikTok-trends onder de loep.

Doen of niet doen?

De verzorging van je huid is uiterst individueel. Crèmes tegen acne en droge plekjes. Of serums die een healthy glow op je gezicht toveren en zelfs veroudering tegengaan. Zo maar skincare raad opvolgen van al wie een video kan uploaden op een app lijkt dus in theorie niet dé beste strategie. En toch worden we maar al te makkelijk verleidt advies van influencers als waarheid te interpreteren en snellen we elke week naar de apotheek of beautyshop voor een nieuw populair product dat wonderen beloofd.

Ook de manier waarom je mascara aanbrengt wordt foor TikTokkers in twijfel getreden, net zoals er vlijtig geëxperimenteerd wordt met stylingtools, bruinen zonder zon en ... tape. Maar zijn deze nieuwe technieken en toepassingen wel zo’n goed idee. Wij vroegen het aan kliniekhoofd en ­esthetisch dermatoloog aan het Universitair Ziekenhuis Brussel, Samira Baharlou.

Dit zegt de expert

#skincycling (478,1 miljoen views)

Wat is het? Actieve ingrediënten met rustdagen in je routine integreren om huidirritaties en exfoliatie te vermijden.

Baharlou: “Goed idee, want het garandeert een ­voorzichtige routine, waarbij je actieve ingrediënten afwisselt voor een optimaal resultaat zonder irritaties.”

#slugging (184,8 miljoen views)

Wat is het? Een dikke laag occlusieve crème (zoals ­vaseline) aanbrengen boven op een ­hydraterend serum om het vocht in je huid vast te houden.

Baharlou: “Dat kan werken voor de lippen, bij irritaties of soms voor een droge, rijpere huid. Maar de huid afsluiten met vaseline is geen aanrader voor een (jonge) huid die (te) veel talg aanmaakt. Dan raken de poriën verstopt, met ontstekingen en puistjes als gevolg. Voor intense hydratatie werk je beter met meerdere dunne laagjes dan één dikke.”

#sunscreencontour (11,5 miljoen views)

Wat is het? Het contouren van je gezicht door bepaalde delen niet in te smeren met een uv-bescherming.

Baharlou: “Absoluut geen goed idee, want de zon beschadigt de huid. Het is veel veiliger om bruinen zonder zon of make-up te gebruiken.”

Tape op je gezicht kleven is geen goed idee. De lijm kan de huid irriteren en je kunt een deel van de opperhuid strippen wanneer je de tape eraf haalt

#facelifttape (20,5 miljoen views)

Wat is het? De huid glad trekken door bepaalde zones van je gezicht vast te plakken met tape.

Baharlou: “Bepaalde slaaphoudingen kunnen rimpels bevorderen in je gelaat of decolleté. Maar tape op je gezicht kleven is geen goed idee. De lijm kan de huid irriteren en je kunt een deel van de opperhuid strippen wanneer je de tape eraf haalt. Dan kun je beter je katoenen kussensloop inwisselen voor een zijden exemplaar.”

#hennafreckles (609,2 miljoen views)

Wat is het? Het natekenen van sproetjes met henna.

Baharlou: “Natuurlijke bruine henna is oké, maar andere kleuren kunnen zware contacteczeem veroorzaken, met zelfs littekens als gevolg. Nog veiliger is ze natekenen met een potlood of bruinen zonder zon.”

#pimplepopping (18,6 miljard views)

Wat is het? Puistjes uitknijpen.

Baharlou: “Puistjes uitknijpen kan de huid beschadigen en littekens veroorzaken. Dat laat je het best over aan een schoonheidsspecialist of dermatoloog. Als je het toch zelf probeert, doe het dan na een douche, als de huid zachter is. Was je handen, wees voorzichtig en gebruik een steriel scalpel om de top van de puist te openen, zodat je niet te hard moet drukken en de pus naar binnen duwt. Nadien wel ontsmetten en een herstellende crème aanbrengen.”

Door je mascara met een haardroger te drogen kunnen je wimpers afbreken en je ogen ontsteken

#aspirinmask (1,5 miljoen views)

Wat is het? Een gelaatsmasker van geplette aspirine­tabletten, soms aangelengd met water­peroxide om acné te behandelen. ­

Baharlou: “Absoluut een slecht idee. ­Acetylsalicylzuur (niet hetzelfde als salicylzuur!) is veel te zuur voor de huid en lost niet volledig op. Waterstofperoxide werkt antibacterieel en talgremmend, maar mag niet puur gebruikt worden.”

#blowdrylashes (61,8 miljoen views)

Wat is het? Het drogen van je mascara met een haardroger voor extra krul.

Baharlou: “Je hoeft geen oogarts te zijn om te beseffen dat dit geen goed idee is. De mascara kan gaan korrelen en uitdrogen, waardoor je wimpers kunnen afbreken en je ogen geïrriteerd en zelfs ontstoken raken. Een beter idee is om een wimperkruller te verwarmen met de haardroger en dan pas je mascara aan te brengen.”

#diydermaplaning (6 miljoen views)

Wat is het? Het wegschrapen van dode huidcellen en donshaar van je gezicht met een scheermesje.

Baharlou: “Dit is een goed idee als een specialist het doet, want zo’n mechanische exfoliatie maakt je huid erg glad en zorgt dat je make-up mooier oogt. Maar het is erg moeilijk om het zelf correct te doen. Je kunt jezelf gemakkelijk snijden of te veel huid wegnemen. Dat doe je het best ook niet met een gewoon scheermesje. Deze behandeling is te agressief voor een droge huid of acné.”

Meer beauty

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content