Een slimme meid is op alles voorbereid, ook op een onverwacht doktersbezoek of zwembeurt. Genoeg van irritatie en ingegroeide haren door een mesje? Of zorgde je epileertoestel alweer voor rode bultjes? Dankzij permanente ontharing zwaai je die uitslag voorgoed gedag.

Permanente laserontharing in het salon

De beste oplossing om ingegroeide haartjes en irritatie definitief te voorkomen, is een medische laserontharing in het salon. Dit is wat je moet weten:

Hoe werkt het?

Een laser met lage golflengte is geschikt om definitief te ontharen. Het pigment (de zwarte kleur) van je haartjes neemt de energie van de laser op, die wordt omgezet in warmte die vervolgens aan de haarwortel wordt afgegeven. Als de warmte hoog genoeg is en de laserstraal tot de correcte diepte kan doordringen, verschroeit het de haarwortel definitief.

Voordelen?

Je haarwortel wordt permanent vernietigd. Al na de eerste behandeling zijn je haartjes duidelijk dunner en bleker. Bovendien verdwijnen problemen als ingegroeide haren al na 1 of 2 behandelingen.

Herfst en winter zijn de beste seizoenen om jouw definitieve laserontharing te starten.

Nadelen?

Permanente ontharing vraagt tijd. De huid mag niet gebruind zijn en het duurt meerdere sessies (gemiddeld 6 à 10 met telkens anderhalve maand ertussen) voor je definitief haarvrij bent. Enkel haartjes in de actieve fase kunnen behandeld worden; een haar heeft immers enkel pigment tijdens de groeifase. Op volgroeide haren of haren in de rustfase heeft de laser geen effect. Bij de eerste sessie zijn dus lang niet alle haren aanwezig omdat sommigen hun rustfase hebben waardoor ze niet reageren op de pulsen. Die haargroeicyclus duurt zo’n 4 tot 6 weken, waardoor je dus moet terugkomen.

Oh ja, en misschien een nadeel voor fashionista’s: er moet een bril op vooraleer er geflitst kan worden 😉

Wanneer starten?

Het is belangrijk om blootstelling aan de zon te voorkomen voor en na een laserontharingsbehandeling omdat dit anders permanente verkleuring van de huid en irritatie kan veroorzaken. Herfst en winter zijn dus de beste seizoenen om jouw laserontharing te starten. Als je er rond oktober mee begint, betekent dit dat je van een gladde huid kan genieten tegen dat het weer warmer wordt.

Pijn?

Ja, toch wel. Bij sommige haren voel je het amper, bij andere voelt het aan als een rubberen band die tegen je huid ketst. Hoe donkerder het haartje hoe pijnlijker, aangezien er meer energie naar de follikel moet worden gestuurd, waardoor het heel wat oncomfortabeler aanvoelt. Gelukkig wordt de pijn verzacht door een ventilator die koude wind over de behandelde zone laat waaien.

Bezint eer ge begint

Doe je huiswerk en check de referenties en opleiding van de dermatoloog of specialist, je wilt immers geen risico lopen op brandwonden en littekens. Vraag hoe nieuw het apparaat is: recente toestellen zijn doorgaans efficiënter, maar voor kleinere instituten is het financieel niet haalbaar om steeds het laatste nieuwe in huis te hebben. Kies niet per definitie voor het goedkoopste aanbod, maar kijk zeker ook naar iemands ervaring en materiaal. Bij Carpe Clinic in Antwerpen maken ze bijvoorbeeld gebruik van NDYag Fotona en Soprano Ice toestellen. Die zijn veilig en kunnen dankzij een golflengte van 1064 nm ook diepe haren, zoals die van je bikinilijn, elimineren.

Prijs?

Permanente ontharing is niet goedkoop. Je betaalt tussen € 40 en € 400 per sessie, afhankelijk van de zone.

Thuis flitsen kan ook

Het bekendste flitstoestel voor thuis is ongetwijfeld de Lumea van Philips; kort samengevat: professionele IPL-technologie voor thuis, ontwikkeld in samenwerking met dermatologen. De SmartSkin-sensor en SenseIQ-technologie zorgen voor een ontharingsprogramma op maat.

Hoe werkt het?

IPL (Intense Pulsed Light) – ook wel: zachte lichtpulsen die naar de haarwortel worden gestuurd – stimuleren het haarzakje om naar een rustfase te gaan. Het toestel heeft een SmartSkin-sensor die je huidskleur detecteert en de beste lichtinstelling (in totaal 5 verschillende) voor jou bepaalt. Na herhaling neemt de hoeveelheid haar die teruggroeit geleidelijk aan af. In het opzetstuk voor het gelaat zit een geïntegreerde UV-filter die de delicate gezichtshuid extra bescherming biedt.

Na 12 behandelingen kan je tot wel 6 maanden genieten van een haarloze, gladde huid.

Voor wie niet?

Ook bij IPL moet er contrast zijn tussen het pigment in de haarkleur en het pigment in de huidskleur en daarom kan Lumea (net als bij andere IPL-behandelingen) niet worden gebruikt om wit, grijs, lichtblond of rood haar te behandelen. Ook voor de zeer donkere huid is-ie niet geschikt.

Voordelen?

Uniek aan dit toestel? Je kan er zowat alle zones mee aanpakken; van zodra je de intelligente opzetstukken – eentje voor oksels (2,5 min.), bikinilijn (2 min.), lichaam (8,5 min.) en gezicht (1,5 min.) – op het apparaat plaatst, start er een bijhorend behandelingsprogramma op maat (= SenseIQ-technologie). Je kan het apparaat zowel mét als zonder snoer inzetten en in de Lumea IPL-app volg je alle stappen op de voet.

Nadelen?

Ook voor thuiswerk heb je best wat geduld nodig. De eerste 4 behandelingen worden uitgevoerd om de twee weken, de volgende 8 behandelingen om de vier weken. Na 12 behandelingen kan je tot wel 6 maanden genieten van een haarloze, gladde huid. De ontharing is dus niét permanent.

Prijs?

Voor het Philips Lumea Prestige IPL ontharingsapparaat betaal je € 449,99.

Meer beautytips