Pigmentvlekken in je hals? Dit is de oorzaak en zo kan je ze behandelen

Heb je één of meerdere grillige pigmentvlekken in de halsregio of achter je oren? Daar zit je favoriete parfum misschien wel voor iets tussen. Hoe dat precies zit, vertelt dermatoloog Thomas Maselis hieronder.

Verschillende oorzaken

1. Fotocontactdermatitis

“Er kunnen verschillende oorzaken zijn van zo’n pigmentvlek in je hals. Soms gaat het om fotocontactdermatitis, wat vaak voorkomt bij parfumgebruik,” weet dermatoloog Thomas Maselis. “Ziet je vlek eruit als een halsband met pareltjes, dan ligt ‘berloque dermatitis’ (wanneer bergamot-olie in contact komt met uv-stralen) waarschijnlijk aan de oorzaak. Dit ingrediënt vermijden is dan stap nummer één.”

2. Ontsteking + zon

“De meest frequente oorzaak van pigmentvlekken achter de oren, is het ontstaan van een ontsteking,” aldus Maselis. “Dat kan door een allergische reactie, na eczeem, een wondje... Zulke ontsteking geneest bij blootstelling aan zonlicht als een donkerverkleuring als je jezelf niet goed beschermd tegen uv.”

3. Melanoom

“Waar bovenstaande oorzaken vrij onschuldig zijn, moet je bij melanoom oppassen,” waarschuwt Maselis. “Als je pigmentvlek van vorm verandert of één van deze tekenen vertoont, raadpleeg je best je dermatoloog. Ook bij grillig gevormde pigmentvlekken in het gelaat (lentigo maligna) ga je best langs bij de huidarts.”

Hebben bepaalde huidtypes meer kans?

“Mensen met een droge of eczeemhuid hebben vaak sneller last van irritatie en bijhorende verkleuringen,” volgens Maselis. “Verder loopt een donkere huid meer risico. Mensen met een donkere huid hebben een efficiëntere werking van de pigmentcellen waardoor deze snel veel pigment aanmaken eenmaal ze geprikkeld worden.”

De juiste behandeling

1. Smeer zonnecrème

Voor huidkwaaltjes is er altijd één remedie: zonnecrème. Ga – zéker bij een ontsteking – progressie van het donker pigment tegen door een flinke laag SPF te smeren, verschillende keren per dag. De halszone wordt hierbij vaak vergeten dus sla dit zeker niet over! Opgelet: kies een zonnebeschermer zonder parfum.

2. Vermijd skincare met parfum en bewaarmiddelen

In je zomerroutine zou je twee ingrediënten moeten schrappen of minimaliseren: parfums (vermijd geparfumeerde producten op de huid in de zon) en bewaarmiddelen (net iets moeilijker te vermijden). Bij deze twee dingen is de kans op een allergische reactie groter. Check dus altijd de ingrediëntenlijst van je product (Geraniol, Linalool, Citronellol en D-limonene zijn geurstoffen die vaak in verzorging worden gebruikt).

3. Spray parfum enkel op haar en kledij

Wil je toch parfum gebruiken in de zomer, spray het dan op kleren of in je haar. De meeste mensen hebben de gewoonte hun geurtje achter de oren en in de hals aan te brengen maar dat doe je dus beter niét.

4. Behandel met opblekende crèmes

Pigmentvlekken veroorzaakt door parfum en zon kan je vervagen met opblekende crèmes op basis van hydroquinone of vitamine A zuur (enkel op voorschrift).

5. Probeer een peeling in de winter

Ook bepaalde peelings en lasers kunnen pigmentvlekken vervagen. Let op: deze behandelingen doe je het best in de koudste maanden van het jaar.

Meer tips van de dermatoloog

Openingsbeeld: Getty Images. 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content