SOS veroudering: wat kan je doen tegen volumeverlies, verslapping en rimpels?

Sofie Albrecht

Mooi ben je, en blijf je. De dermatoloog, het schoonheidsinstituut en hightech cosmetica kunnen je echter een handje helpen wanneer je last krijgt van ouderdomskwaaltjes zoals rimpels, volumeverlies en verslapping van de huid. Ontdek hieronder welke verzorgingen, behandelingen en ingrepen ervoor bestaan.

De oorzaak

“Naarmate je ouder wordt, verlies je aan vetweefsel, spiermassa en zelfs botstructuur”, legt dr. Ingrid van Riet van esthetische kliniek Carpe uit. “De isolatielaag tussen huid en spieren wordt steeds dunner, waardoor je al rond je dertigste volumeverlies begint te zien aan de slapen en onder de ogen. Deels verplaatst/ zakt het vet zich soms ook, bijvoorbeeld van het midden van het gezicht naar de wangen. Dat geeft de zogenoemde hamsterwangen.”

Huidverslapping is vaak, maar niet altijd, een gevolg van volumeverlies, meent dr. Van Riet. “De stevigheid van je huid hangt immers af van je collageen, die als een stevige bindweefsellaag de bovenste ‘dode’ huidlagen ondersteunt.” Vanaf 25 verliezen we elk jaar gemiddeld 1 % collageen, waardoor de dermis of ‘het levend deel’ van de huid telkens een beetje dunner, fragieler en slapper wordt. Zo kunnen ook rimpels ontstaan.

De verzorging

“Volumeverlies, huidverslapping en rimpels zijn grotendeels genetisch bepaald, maar een gezonde lifestyle en een goede huidverzorging volgens je huidtype kunnen een verschil maken”, weet dr. Van Riet. “Met antioxidanten en uv-filters om je huid tegen celschade te beschermen, vitamine C of A en regelmatig een peeling of een scrub om de celvernieuwing te stimuleren.” Huidverzorging raakt niet tot bij het collageen in de dermis, maar sommige stoffen (bijvoorbeeld peptiden) kunnen wel de communicatie tussen de cellen in de verschillende huidlagen beïnvloeden. Dat is althans de ambitie van het nieuwe Collagène Originel-serum van Biologique Recherche, om zo indirect de aanmaak van collageen te stimuleren.

“Een gezonde lifestyle en een goede huidverzorging kunnen een verschil maken” – Dr. Van Riet van esthetische kliniek Carpe

“Er bestaan 28 verschillende types collageen”, legt dr. Philippe Allouche, hoofd R&D Biologique Recherche, uit. “Daarvan zijn types I, III, IV en VII de belangrijkste voor de huid.” Zijn onderzoekers hebben een ‘oercollageen’ in een primitief planktonorganisme gevonden waarmee ze een complex ontwikkelden dat inwerkt op collageentypes IV en VII om de verbinding tussen de dermis en epidermis te verstevigen. Sojaglycopeptiden en groene microalgen stimuleren collageentypes I en III om het steunweefsel compact te houden, zodat de huid stevig, glad en vol blijft, en rimpels van binnenuit ‘uitgedeukt’ worden.

De behandeling

In het schoonheidsinstituut kun je terecht voor een bindweefselmassage. Bij het Brusselse Labelchic geven ze de KobiLift, geïnspireerd door de Japanse kobidomassage. Labelchic founder Océane Taquoi legt uit: “Door de massage stimuleren we de bloedsomloop, het lymfestelsel en in de diepte het collageen en de spieren. Dat geeft een mooie glow, en op termijn een stevigere, vollere huid, als een natuurlijke facelift.” Gelijkaardige behandelingen vind je via naturalfacelifting.be en in de vorm van de 3D Lift bij Lightfalls Clinic.

KobiLiftmassage (60’): € 100, labelchicbrussels.com  

De ingreep

Volumeverlies kun je laten corrigeren met fillers. De huid verstevigen doe je door de collageenaanmaak te stimuleren. “Door de huid bijv. gecontroleerd te ‘prikkelen’ met warmte, door lasers (bv. de fractionele CO2-laser of de Erbium-laser) of ultrasound (Sofwave). Of met skinboosters. Expressierimpels kun je behandelen met tijdelijk spierverlammende stoffen zoals botulinetoxine.”

Sofwavebehandeling: vanaf € 550, carpe.be

Ons favoriete product

Collagène Originel Serum – verstevigend serum

Collagène originel serum Biologique Recherche

Biologique Recherche, prijs op aanvraag

Meer beauty en skincare

Partner Content

Gesponsorde content