Foto: Liesbet Peremans.

Strakker zonder snijden: Brigitte straalt weer uit hoe ze zich voelt dankzij fillers

Lise Milbou

Esthetische geneeskunde zit al langer in de lift en tegenwoordig komt daar zo min mogelijk een scalpel aan te pas. Hoe je gelaat op een zachte manier strakker en jonger wordt, lees je in dit up-to-date dossier.

Strakker zonder snijden

Mooi ben je, en blijf je. De dermatoloog, het schoonheidsinstituut en hightech cosmetica kunnen je echter wel helpen ouderdomskwaaltjes tegen te gaan. Lees hier alle artikels uit onze Strakker Zonder Snijden-gids.

Je huid elke avond reinigen, een zonnecrème overdag, genoeg water drinken én… een spuitje om de zes maanden. Steeds meer vrouwen houden hun gezicht strak door een mini-cosmetische ingreep zo nu en dan, want zelfs voor langetermijnresultaten hoef je tegenwoordig niet meer onder het mes.

Het grote voordeel van zo’n niet-invasieve behandeling is dat je huid amper beschadigd wordt en je dus dezelfde dag gewoon weer kunt werken (wat bij een klassieke facelift of ooglidcorrectie vaak niét het geval is). “Veruit de populairste behandelingen zijn nog altijd spierontspanners en fillers,” zegt esthetisch arts Pamela Willekens van Da Vinci Clinic in Beerse. “De laatste jaren is dat veel minder een taboe geworden. Zelf vind ik wel: less is more. Kleine beetjes maken het verschil en je blijft er toch ‘natuurlijk’ uitzien.” Volgens plastisch chirurg Vassiliki Laina – ze heeft een praktijk in Brussel (drvlaina.be) – zijn bij jonge vrouwen vooral lipfillers met hyaluron heel populair.

Hoeveel patiënten er specifiek voor het gelaat komen? Bij plastisch chirurg Clement Coenen, verbonden aan het AZ Sint Augustinus in Wilrijk, is dat ongeveer één derde van de dames die hij over de vloer krijgt. De helft daarvan vindt een niet-invasieve ingreep aantrekkelijker, vaak omdat de kosten lager zijn. “Helaas moet je zulke behandelingen herhalen”, zeg Dr. Coenen. “Een niet-invasieve ingreep is dan ook vaak de voorloper van een facelift, of geschikt voor mensen die na een operatie nog verder willen perfectioneren.”

Brigitte (44) wilde een lievere blik voor haar patiënten

Na de geboorte van mijn kinderen kreeg ik last van een mager en ingevallen gezicht. Als therapeut heel vervelend, want hoewel ik me langs binnen empatisch opstelde, straalde ik iets compleet anders uit. Ontspande ik mijn gezicht, dan kwam er een serieuze en boze blik tevoorschijn, niet echt toegankelijk. Anderhalf jaar geleden kwam ik voor het eerst in contact met plastische chirurgie, toen ik op een beurs met een dokter sprak. Tot dan kende ik alleen maar mensen van televisie met een gladgestreken gezicht dus dacht ik dat er enkel zo’n opvallende ingrepen bestonden. Dankzij niet-invasieve technieken behoud je een natuurlijke look, het verzacht je gezicht maar je hebt nog steeds lijntjes. Ik straal nu weer uit hoe ik me voel en dat vind ik belangrijk!”

Dermatoloog Piet De Merlier van The Loft Clinic gaf Brigitte spierontspanners van Merz Aesthetics in de frons, mondhoeken en kraaienpootjes én ging voor een happy lift, waarbij hydroxyapatiet fillers werden verdeeld over beide wangen. Om de mondhoeken extra te liften werd hier nog wat hyaluronzuur bijgespoten. 

Niet-invasieve behandelingen tegen volumeverlies

Hyaluronzuur-fillers: vollere contouren, minder rimpels

Wat? Een filler op basis van hyaluronzuur vult rimpels op, herstelt het gezichtsvolume en rehydrateert de huid. De volumetoename na injectie is te danken aan het volume dat de gel inneemt, maar ook aan de hoeveelheid water die de gel vasthoudt.

Zone? Voornamelijk voor de onderste helft van je gezicht: kaken, hals, decolleté, onder je ogen en in de temporale holtes (boven je wenkbrauwen).

Hoe? Hyaluronzuur kan verschillen in dikte (de concentratie hyaluron) én keten (korte, lange of een mix) en wordt het vaakst ingezet voor lippen, of in de traangoot. Verder is er het buitenbeentje hydroxyapatiet. Waar je hyaluron kunt vergelijken met ‘cement’, kun je hydroxyapatiet inschakelen als ‘beton’, de échte ruuwbouw voor het uitgezakte, vermoeide gezicht.

Hoelang in de stoel? Een lipfiller kan al op 10 minuten worden gezet, andere behandelingen duren zo’n 20 minuten.

Herstel? Geen roodheid of andere ongemakken.

Resultaat op de lange termijn? De duur van het effect van een filler is afhankelijk van vele factoren: de hoeveelheid die geïnjecteerd wordt, de diepte waarop gespoten wordt, de plaats waar geïnjecteerd wordt, het soort hyaluronzuur dat gekozen wordt. Een hyaluronfiller blijft gemiddeld 9 maanden (in je lip) tot een jaar. Hydroxyapatiet blijft zo’n jaar tot 18 maanden.

Prijs? Voor een lipfiller met hyaluron betaal je zo’n € 120, hydroxyapatiet heb je vanaf € 280.

Lipofilling: gevuld met lichaamseigen vet

Wat? Als fillers met hyaluronzuur niet meer helpen, kun je (meestal rond je 40ste) overschakelen op vulling met eigen vet. Deze behandeling is minimaal invasief, omdat je er een kleine liposuctie voor nodig hebt: er wordt een sneetje van 2 mm gemaakt in je buik of dij.

Zone? Oogleden, jukboog, plooi tussen wang en mond, bovenlip, blauwe kringen onder je ogen. Lipofilling wordt ook aangewend bij littekens in het gezicht.

Hoe? Het vet wordt eerst uit je dij of buik gezogen en dan door een tunneltje gejaagd waardoor er nanovet overblijft. Dat gaat nog eens door een tunneltje met naaldjes zodat ook het bindweefsel en bloedvaatjes eruit worden gefilterd. Die emulsie met eigen stamcellen wordt met een naald onder de huid geinjecteerd.

Hoelang in de stoel? Omdat het vet nog behandeld moet worden, ben je er zo’n halve dag mee kwijt.

Herstel? Je huid kan een beetje gezwollen zijn, maar dat herstelt zich meestal binnen de week.

Resultaat op de lange termijn? Wat na 4 maanden blijft, blijft voor altijd. Je huid zal ook zichtbaar verbeteren.

Prijs? Voor je volledige gezicht tussen € 1.000 en € 1.500.

Make-up na een ingreep

Loose Mineral Foundation

Loose Mineral Foundation

Loose Mineral Foundation

Cent pur Cent
€ 36,99 – Shop het hier

Liquid Mineral concealer

Liquid Mineral concealer

Liquid Mineral concealer

Cent pur Cent
€ 24,99 – Shop het hier

Mascara Noir

Mascara Noir

Mascara Noir

Cent pur Cent
€ 24,99 – Shop het hier

Mineral Lipstick

Mineral Lipstick

Mineral Lipstick

Cent pur Cent
€ 24,99 – Shop het hier

Wil je jezelf meteen weer kunnen opmaken en eventuele blauwe plekjes verbergen na de behandeling? “Aangezien je huid wat gevoeliger is na zo’n cosmetische ingreep kies je best voor producten met zo weinig mogelijk ingrediënten,” tipt Caroline Rigo van het Belgische Cent pur Cent. Het minerale make-up merk bevat poeders met lichaamseigen stoffen, denk aan zink, ijzer en titanium. Hierdoor is de kans op een reactie véél kleiner én de producten werken naast camouflerend ook nog eens verzorgend. “Als een poeder niet genoeg is om blauwe plekjes te verdoezelen, kan je een dekkendere vloeibare concealer inschakelen,” raadt Caroline aan. “Liet je jouw ogen corrigeren, leg je mascara dan even aan de kant of koop er een nieuwe zodat-ie zeker vrij is van bacteriën.”

Lees nog meer artikels uit onze Strakker zonder snijden-gids:

Partner Content

Gesponsorde content