Voor jou getest: de betaalbare ‘smart serums’ van Routinely

Lise Milbou

Zo’n jaar geleden maakte Routinely furore met hun ‘slimme serums’, op maat van de klant. Het Belgisch-Nederlandse beautylabel werkt met een quizje, waarna je jouw persoonlijke producten voorgeschoteld krijgt. Het allerleukste? Dat is de prijs, want voor het bedrag van één doorsnee serum heb je er bij Routinely drie! Onze redactrice deed de test.

Slimme vragen

Routinely is een cosmetica start-up die zich specialiseert in smart skincare. Het label biedt 13 effectieve serums (daar komen binnenkort een cleanser en crème bij) en een gratis app, die jouw serumroutine aanpast op basis van je ‘steeds veranderende levensstijl’. Welgekomen in tijden van een ‘ingrediënten-overload’ en omdat dit nogal revolutionair is, onderwierp ik zowel app als serum aan een test.

“Ik deel m’n geboortejaar en geef aan dat ik voornamelijk thuis werk, vlakbij een raam. Ik rook niet, slaap meer dan 7 uur per nacht en woon in Antwerpen (dat laatste is belangrijk om de luchtkwaliteit in te schatten).”

Ik vul de vragenlijst in op routinely.com en geef aan dat ik mijn onzuiverheden en grote poriën wil aanpakken, m’n hyperpigmentatie door acne graag wegwerk én droom van een dagelijkse glow. Verder deel ik m’n geboortejaar en geef ik aan dat ik voornamelijk van thuisuit werk, vlakbij een raam. Ik rook niet, slaap meer dan 7 uur per nacht en woon in Antwerpen (dat laatste is belangrijk om een inschatting te maken qua luchtkwaliteit).

Het verdict

Het verdict volgt via mail: mijn serums moeten vooral dode huidcellen verwijderen, een ongelijkmatige teint egaliseren, vrije radicalen bestrijden, ontstekingen remmen, de huidbarrière versterken en celvernieuwing stimuleren. Bij elke kwaal staat bovendien een kort woordje uitleg over hoe het ontstaat. Vervolgens volgt deze set serums die voor mij het werk zullen doen:

05 – GOLDEN VITAMINE C SERUM

05 - GOLDEN VITAMINE C SERUM

05 – GOLDEN VITAMINE C SERUM

Wat?

Een beschermend en tonifiërend vitamine C-serum, samengesteld met een gepatenteerd trio van gouddeeltjes, glutathion en ascorbinezuur met vitamine C-stabiliserende eigenschappen.

Belangrijkste bijdragen:

 • Verfijnt een ongelijkmatige teint.
 • Stimuleert de collageenproductie.
 • Werkt ontstekingsremmend.
 • Bestrijdt vrije radicalen.
 • Versterkt de huidbarrière.
 • Verstevigt de huid.

Bevindingen?

Ik hou van vitamine C (hello, glow!) en dus ga ik overdag instant aan de slag met deze. Hij houdt m’n ontstekingen meteen goed onder controle en glijdt heerlijk over mijn gezicht; ik heb er maar een paar druppels van nodig. De gelachtige formule voelt fijn en het serum absorbeert snel. Mijn favoriet van de drie, vooral qua textuur!

13 – BARRIER BOOST B3 SERUM

13 - BARRIER BOOST B3 SERUM

13 – BARRIER BOOST B3 SERUM

Wat?

Een serum met niacinamide en ceramiden die de huidbarrière versterken, poriën zichtbaar verkleinen en een ongelijkmatige teint verfijnen.

Belangrijkste bijdragen:

 • Vermindert en reguleert de talgproductie.
 • Verfijnt een ongelijkmatige teint.
 • Stimuleert de collageenaanmaak.
 • Werkt ontstekingsremmend.
 • Bestrijdt vrije radicalen.

Bevindingen?

Het serum met niacinamide is een beetje melkachtiger en plakt harder dan het vitamine C serum. Ik hou wel van het egaliserende, glowy effect en ook mijn onzuiverheden blijven onder controle.

07 – 360° AZELAIC ACID SERUM

07 - 360° AZELAIC ACID SERUM

07 – 360° AZELAIC ACID SERUM

Wat?

Een multi-tasking serum dat op meerdere fronten werkt door exfoliatie te combineren met antibacteriële, ontstekingsremmende en verzachtende eigenschappen.

Belangrijkste bijdragen:

 • Verfijnt een ongelijkmatige teint.
 • Stimuleert de celvernieuwing.
 • Werkt ontstekingsremmend.
 • Verwijdert dode huidcellen.
 • Vermindert de talgproductie.
 • Werkt antibacterieel.

Bevindingen?

’s Nachts gaat het serum met azaleïnezuur op mijn huid en ik ben dol op het ingrediënt: het vermindert mijn puistjes en mee-eters want werkt ongelofelijk goed tegen verstopte poriën. Minpunt? Deze plakt het hardst van de drie: mijn gezicht blijft aan m’n kussen kleven (echt!) en ook ’s ochtends ligt er nog een plakkerig laagje op mijn huid. Als ik onder de douche kruip, voel ik het serum zelfs nog van mijn gezicht glijden. Pluspunt? Het ingrediënt wordt goed verdragen door gevoelige huidjes en kan veilig gebruikt worden tijdens zwangerschap en borstvoeding (een goed alternatief voor retinol!).

Prijs van dit alles? € 89,70, een bedrag dat je doorgaans voor maar één serum betaalt. Als je weet dat ik met elk serum zo’n 5 weken toekwam – ik smeerde nogal rijkelijk – vind ik dat waar voor je geld. Omdat ook mijn ogen wat opfrissing kunnen gebruiken, testte ik meteen ook het Awakening Ferment Eye Serum; de textuur is waterachtig en trekt snel in (handig voor je make-up!) al vind ik ‘m behoorlijk moeilijk te doseren. Zelf gebruik ik liever een oogcrème met koele kop erin verwerkt, maar dat is vast persoonlijk.

De app

In de Routinely-app – die je makkelijk aan je e-mailadres koppelt – vind ik mijn hoogstpersoonlijke serumroutine terug. Vanaf dag één houdt-ie je dagelijkse gebruik bij zodat hij perfect kan aangeven wanneer je de eerste resultaten mag verwachten. Dagelijks zie je de buitentemperatuur, vochtigheidsgraad en uv-index in jouw buurt én geef je aan hoe het met je gaat. Zo wil Routinely graag weten of er de laatste dagen iets gebeurde wat impact kan hebben op je huid. Was het slecht weer, had je veel blootstelling aan de zon, zat je in de airco, heb je gereisd, staken hormonale veranderingen de kop op, ging je naar een feestje, gebeurde er iets ingrijpends of at je ongezond...?

“Dagelijks zie je de buitentemperatuur, vochtigheidsgraad en uv-index in je buurt en geef je aan hoe het met je (huid) gaat.”

Vervolgens deel je jouw progressie op je vooropgestelde doelen, bij mij waren dat ‘een stralende huid boosten’, ‘onzuiverheden verminderen’, ‘post-inflammatoire pigmentvlekken elimineren’ en ‘zwarte puntjes tegengaan’. Ik leer dat elk kwaaltje een verschillende tijdspanne nodig heeft om opgelost te worden. Afhankelijk van je leeftijd vervangt je huid om de 28 dagen dode huidcellen door nieuwe en elk actief ingrediënt heeft een verschillend aantal cyclussen nodig om het beste resultaat te boeken. Zo merk je glow en minder breakouts al na een maandje op. Op minder pigmentvlekken en zwarte puntjes is het zo’n twee maanden wachten.

Onderaan voeg ik de serums toe die ik kocht waarna er een ochtend- en avondroutine verschijnt. Ook de vraag hoe je alles correct aanbrengt, is Routinely te snel af; in de app vind je een videootje waarin alles prima wordt getoond. Mijn persoonlijke routine? ’s Ochtends reinigen, gevolgd door 2 druppels oogserum en evenveel druppels azaleïnezuur, vitamine C en B3. Vervolgens dien ik alles in te sluiten met een moisturizer en top ik alles best af met een zonnecrème. ’s Avonds wordt me hetzelfde aangeraden maar dan zonder de SPF.

Kleine bedenking? Volgens de app moet je dus alle serums élke dag op elkaar leggen, waardoor het idee dat je huid op verschillende momenten iets anders nodig heeft wat verloren gaat. Het zou fijn zijn moest de app ook aangeven wanneer ik meer hydratatie nodig heb, of wanneer ik best extra antioxidanten smeer omdat ik pakweg lang in de zon lag. De app veronderstelt ook dat je jouw eigen huid goed kent en dat is soms niet het geval (ga in dat geval eens langs bij een expert). Nog wat ruimte voor verbetering dus maar in general: petje af voor dit betaalbare, lokale label.”

Meer beauty uitgetest

Partner Content

Gesponsorde content