Vraag aan de dermatoloog: “Hoe voorkom je ‘s ochtends wallen onder je ogen?”

Omdat we ons afvroegen met welk beautyprobleem jullie écht zitten, vroegen we onlangs via Instagram naar jullie kwaaltjes. Eentje die vaak terugkwam: “Hoe voorkom je wallen onder je ogen in de ochtend?” Dermatoloog S. Bracke van De Huidkliniek weet raad.
Hoe ontstaan wallen?
“Er bestaan verschillende oorzaken voor wallen of donkere kringen onder de ogen. In de meeste gevallen zijn wallen onder de ogen goedaardig en het gevolg van genetica (erfelijkheid), zonblootstelling en veroudering. Zelden zijn medische problemen de oorzaak. Sommige levensstijlfactoren dragen bij aan donkere kringen of wallen rond de ogen zoals te weinig slaap, overmatig alcohol gebruik, zoutrijke maaltijden en roken.”
“Er bestaan veel soorten wallen maar als ze voornamelijk in de ochtend zichtbaar zijn, zijn het waarschijnlijk vochtwallen of -ophopingen,” zegt Bracke. “Dit heeft meestal te maken met levensstijl (denk aan onregelmatige slaap, alcohol, teveel zout…). Naarmate je ouder wordt, komt het meer en meer voor. Verder neemt het collageen in de huid door veroudering af, waardoor de huid minder elastisch wordt en gaat hangen. Vocht trekt in het huidoverschot dat ontstaat en dat leidt tot vorming van wallen of zakken onder de ogen.”
“Sommige levensstijlfactoren dragen bij aan donkere kringen of wallen rond de ogen zoals te weinig slaap, overmatig alcohol gebruik, zoutrijke maaltijden en roken.”
“Als je plat ligt, kan vocht zich makkelijker opstapelen ter hoogte van de dunne huid rond de ogen. Wat kan helpen, is een extra hoofdkussen bij mensen die er vaak last van hebben. Maar genetica speelt hierbij ook een rol en daar kan je weinig aan veranderen.”
“Een extreme vorm van vochtwallen zijn ‘festons’. Dit is combinatie van veroudering en genetica. Dit soort wallen is héél moeilijk te behandelen, zelfs niet met chirurgie. Verder zijn er naast vochtwallen ook vetwallen die worden veroorzaakt door uitpuilend vet als gevolg van veroudering en verandering van de oogkassen (botresorptie). Het bindweefsel wordt namelijk zwakker en het vet zakt hierdoor wat naar beneden. Enige optie: transconjunctivale blefaroplastie, chirurgie dus.”
Wat is het verschil tussen blauwe en bruine kringen?
“De huid onder de ogen is het dunst van het hele lichaam,” weet Dr. Bracke. “Deze dunne en bijna transparante huid biedt weinig camouflage voor de onderliggende bloedvaten en spier (orbicularis oculi). Blauwachtige kringen ontstaan door doorschemering van de onderliggende bloedvaten en zijn vaak de uiting van deze dunne huid.”
“Blauwachtige kringen ontstaan door doorschemering van de onderliggende bloedvaten. Bruine kringen zijn dan weer het gevolg van een verhoogde productie van pigment.”
“Bruine kringen (hyperpigmentatie) zijn dan weer het gevolg van een verhoogde productie van pigment. Een eerdere inflammatie rond de ogen (zoals na eczeem) kan hiervan de oorzaak zijn maar het kan ook een genetische oorzaak hebben of ontstaan door overmatige zonblootstelling.”
“Verder kunnen donkere kringen ook veroorzaakt worden door een schaduweffect dat ontstaat door vochtwallen, vetwallen, de anatomie van het gezicht (bijvoorbeeld bij diepliggende ogen) of volumetekort onder de ogen. Het volumetekort ter hoogte van de wangen/donkere kring, soms op jonge leeftijd al aanwezig, neemt geleidelijk toe bij het ouder worden. Dit komt doordat het zygoma/oogkas/wangbot verandert bij het ouder worden en er (vet) volume verloren gaat. De beste oplossing voor dit probleem is het (terug) aanvullen van volume onder de ogen met hulp van fillers of vetinjecties (nanofat). Met oogcrèmes worden deze kringen niet beter.”
Wat kan je ertegen doen?
“Helaas bestaan er geen wonderproducten voor wallen of donkere kringen onder de ogen.
Kleurcorrigerende concealers kunnen gebruikt worden om verkleuringen aan de onderste oogleden te corrigeren. Bij bruine kringen kunnen ook crèmes met depigmenterende ingrediënten ingezet worden, zoals vitamine C, niacinamide en zuren (glycolzuur, polyhydroxyzuren en/of tranexaminezuur).
“Wat kan helpen, is een extra hoofdkussen”
Bij hardnekkige donkerverkleuring kan een crème op voorschrift op basis van hydroquinone veel beterschap geven. Bij blauwe kringen kunnen crèmes met vitamine K ingezet worden. Vitamine K versterkt de bloedvatwand en vermindert de zichtbaarheid van de onderliggende bloedvaatjes.
Vochtwallen verdwijnen vaak in de loop van de dag. Aanpassen van de levensstijl is hierbij de belangrijkste factor.”
De dermatoloog tipt:
Meer tips van de dermatoloog
- Vraag aan de dermatoloog: “Wat kan ik doen tegen volwassen acne?”
- Azelaïne of salicyl? Dit zuur werkt het best, volgens een dermatoloog
- Vraag aan de dermatoloog: “Welke shampoos werken het best tegen roos?”
Openingsbeeld: IMaxTree.