Heel wat onder ons hebben het: witte vlekken op de nagels. Er wordt vaak gezegd dat dit het gevolg is van een tekort aan calcium of zink in je bloed, maar dat is niet helemaal waar. Hoe ze er dan wél komen en hoe je ervan afgeraakt? Zo!

Luchtbel

De medische term voor zo’n vlekjes is leukonychia punctata en meestal verdwijnen ze vanzelf met de groei van je nagel. Vaak worden ze gelinkt aan een tekort aan calcium maar dat is niet correct. Net als je haren zijn nagels opgebouwd uit keratine en niet uit calcium dus, zoals je botten.

Witte vlekjes zijn dan ook simpelweg het gevolg van schade aan je nagel (die je in de vroegste groeifase hebt opgelopen, ongeveer 6 weken voordat ze verschijnen aan je vingertop). Je nagelplaat bestaat uit 3 lagen: de hoornlaag (die bij droogte loskomt en splijt), de keratinelaag (houdt voeding, vocht en vet vast) en de epitheellaag (aan de zijkant, om alles te bevestigen). Als je jouw voetnagel tegen iets stoot of met je vinger ergens tussenzit, komt er lucht tussen die verschillende laagjes te zitten. Hierdoor ontstaat een bel, die er na een tijdje vanzelf weer uitgroeit.

Verzorg je nagelriemen

Ook uitdroging van je nagel kan witte vlekken veroorzaken. Droogte ontstaat als je heel vaak nagellak of gelnagels zet. Als dit de oorzaak is, krijg je het vaak weg door voorzichtig te vijlen of buffen (met een zacht blokje), een hydraterende basecoat te leggen voor je lakt én te verzorgen met een nagelriemolie. Dat laatste is de beste manier om witte vlekken op je nagels te voorkomen omdat het je nagels hydrateert en versterkt. Ze bestaan tegenwoordig ook in handige pennetjes voor on the go.

Cuticle Care Pen

Deze nagelriemverzachter op basis van granaatappel en boordevol antioxidanten zal je huidvernieuwing stimuleren. Ideaal om de droge huid te behandelen en het zal de elasticiteit van je nagelriemgebied verbeteren. Vervang de tip indien nodig met de vervangingstips in de pen (€ 12,70 voor 4,5 ml via shop.pronails.com).

Nail & cuticle oil to go

Een voedende en snel absorberend nagelriemolie die beschermt, vernieuwt en versterkt. De vochtbalans van je nagels wordt hersteld dankzij de cupuaçu boter en een avocado lipide complex. Rijke maar lichte oliën zoals druivenpit-, kukuinoot- en zonnebloemolie zorgen voor de ultieme hydratatie. Daarbovenop zijn de nagels beschermd tegen vrije radicalen dankzij een extract van witte thee (€ 17,30 voor 7,5 ml via opi-shop.be).

Cuticle oil pen met vitamine E

Deze vitamine E nagelriemoliestift helpt bij scheuren, peeling en schilfering van de huid. Breng minstens 2 keer per dag aan en masseer voorzichtig in de huid (Nails Inc, € 14,95 voor 1,6 ml via Zalando Beauty).

Andere oorzaken van witte vlekken

Ook andere oorzaken zijn vrij onschuldig, denk aan een allergische reactie op nagellak, nagelbijten, je nagels te vaak en onvoorzichtig knippen en vijlen of agressieve schoonmaakproducten.

Hoewel witte vlekken niet gelinkt zijn aan een voedingspatroon, kan je jouw nagels wel sterker maken door proteïnerijk voedsel te eten als vis, noten, zaden en bonen. Het proberen waard!

Meer over je nagels