Ook woorden die via het internet verspreid worden kunnen heel veel pijn doen. Het Rode Kruis roept op om respect te hebben voor vluchtelingen. In een pakkende video laten ze kinderen op de vlucht gemene reacties voorlezen. Hartverscheurend.

“Nooit eerder waren er zo veel vluchtelingen. Velen zijn op de vlucht voor conflict en geweld en maken (noodgedwongen) de moeilijke keuze om huis en haard te verlaten op zoek naar veiligheid voor zichzelf en hun gezin. Een reis met onbekende bestemming. Langs levensgevaarlijke vluchtroutes. Na dagen of weken van onzekerheid en uitzichtloosheid kom je dan aan in Nederland. En daar word je door sommigen welkom geheten met dit soort teksten”, klinkt het op de website van Rode Kruis.

“Lelijke dingen”

En hoewel veel reacties hartverwarmend en gastvrij zijn, zijn er ook heel wat gemene reacties bij. Kinderen spreken enkele van de reacties uit in de video. “De kinderen vonden het vooral heel spannend en interessant om mee te werken. De kleinere kinderen waren zich minder bewust van de lading van de teksten; de oudere wisten precies wat ze zeiden. Een meisje zei: “Ik wil laten weten dat we niet gevaarlijk zijn. We willen gewoon een toekomst.” En een ander: “Ik ben blij dat ik heb kunnen helpen door mee te doen, want ik wil niet dat mensen lelijke dingen zeggen”, klinkt het.

De boodschap is duidelijk: heb respect en denk vooral twee keer naar vooraleer je een boodschap op sociale media plaatst.

Meer nieuws over maatschappij