© Laïs Van Gestel (via @lindemerckpoel)

Komen Eten met Linde Merckpoel: “Ik zou Ottolenghi vragen een uurtje vroeger te komen”

Ze serveerden het afgelopen jaar het ­beste van zichzelf op nationale tv, hier zetten ze op het menu: een diner in eigen regie. Vandaag dekt Linde Merckpoel de tafel voor een kok, een actrice en filmproducent, een basketlegende en een hilarische tv-maker.

De gastvrouw: Linde Merckpoel

Was afgelopen jaar te zien in VRT MAX-­reeks Los het op (en te horen in het g­elijknamige radioprogramma op Studio Brussel) en won Celebrity­ MasterChef (Play4).

De gasten

© Serge Baeken

Yotam Ottolenghi, Israëlisch-Britse kok en ­auteur van kookboeken

“Ik loop al jaren hoog op met Ottolenghi. Ze zeggen ­weleens ‘never meet you heroes’, maar… I met him, en hij stelde verre van teleur. Ik heb Ed Sheeran al mogen interviewen, ­Matthew Bellamy en Josh Homme, maar voor deze culinaire rockster had ik pas écht zenuwen. Omdat ik heel bang was dat hij een kakgast zou blijken, en dat ik nooit meer met zoveel liefde zijn gerechten zou kunnen klaarmaken. Het ­tegendeel bleek waar: hij was zo lief, zo grappig, zo attent ook; een interviewee die ook in de interviewer geïnteresseerd is. Dat geeft me nog meer vertrouwen om voor dit gezelschap iets uit zijn kookboeken te durven klaarmaken. Sterker, ik zou hem vragen een uurtje vroeger te komen voor een wijntje aan ons kookeiland terwijl ik nog bezig ben. Sinds ­MasterChef weet ik hoe leuk het is een masterclass te krijgen, dat hij me gerust nog wat tips geeft!”

Reese Witherspoon, Amerikaans actrice en filmproducent

“Ik heb Reese Witherspoon lang geleden leren kennen als de clichématige bimbo in Legally Blonde (2001, red.). Maar waar ze volgens dat scenario een getalenteerde advocaat bleek, bewees ze in het echte leven ook veel meer in haar mars te hebben dan haar stereotiepe imago. Ze heeft pionierswerk verricht voor de versterkte positie van vrouwen in Hollywood, ging zelf actief op zoek naar verhalen die ze zo vrouwelijk mogelijk kon invullen. En dat zonder haar ­eigen vrouwelijkheid te verloochenen. Ik hoop wel dat ze ook het Amerikaanse archetype van de moeilijke eter ontkracht. Ik zal voor de zekerheid toch ook een vegan, zuivel­vrij, ­glutenarm, koolhydraatvermijdend alternatief voorzien.” (lacht)  

Wat dit gezelschap bindt, is dat ze allemaal de show stelen zonder dat per se te willen

Emma Meesseman, Belgische ­levende ­basketlegende

“Ik heb al een paar video’s mogen maken met de ­Belgian Cats, en zo heb ik Emma Meesseman ontmoet, als de fantastische, lieve, slimme sportvrouw die ze is. Ik weet dat Emma iemand is die heel begaan is met de wereld, die ook over maatschappelijke thema’s een standpunt durft in te nemen. Toen ze in Amerika speelde (voor de ­WNBA, red.), bijvoorbeeld, sprak ze zich openlijk uit over de ­issues waarmee haar zwarte teamgenoten worstelden. En tegelijk is ze geen tafelspringer, ze is gewoon extreem goed in wat ze doet. Toen onze Cats vertrokken naar het EK van 2023 in Tel Aviv, had ik voor hen een ontbijtbox van Antwerps-Israëlisch restaurant Boker Tov mee. ­Anders dan Julie Van Loo, die op zoek ging naar een sandwich met kaas (lacht), was Emma wél getriggerd. Komt dus helemaal goed.”

Jonas Geirnaert, comedy- en televisiemaker, ­striptekenaar en regisseur

“Ook Jonas steelt de show zonder dat hij de show wil ­stelen – wat ik machtig vind om te zien. Ik heb Over De Oceaan gebinged en dat was grotendeels voor hem. Dat was ­pure schoonheid, hem op die boot bezig zien. Ook in tv-programma Boris was hij een katalysator van hoe de dingen daar zijn besproken. Omdat hij zo egoloos, geïnteresseerd en warm is. Vaak willen grappige mensen vooral zelf heel grappig zijn, wat best intimiderend kan overkomen, ik kan er echt van dichtklappen. Jonas daarentegen is in staat om andere mensen te doen ­shinen, gunt iedereen rond hem het voetlicht. Een genereuze tafelgast, dat doet smaken.”

Het verloop

“Als ik niet deed wat ik doe, zou ik heel graag maître d’hôtel zijn van een chic restaurant. Ik vind het gewoon heel leuk om mensen te ontvangen. Het is me met de paplepel ingegoten: mijn ouders hadden een fotografiezaak, erachter was ons woonhuis. Er was weinig voor nodig om klanten mee aan tafel uit te nodigen – er at vaak iemand zoete-invalgewijs mee.”

“Perfectionistisch opruimen zit er met twee kleine kinderen niet meer in. Ik ga ze wel wegbrengen om de hele dag ongestoord in de keuken te kunnen staan voor de bereiding van een Indiaas buffet met schotels vol curry’s en co., waarmee ik de tafel mooi en rijkelijk kan vullen. Een ­ovale tafel trouwens, dat past perfect bij dit gezelschap: ­iedereen is gelijkwaardig, er is geen hoofd. En zo verloopt de avond ook: minzaam en gemoedelijk, gezellig – een z­alvende, zondagse playlist met mooie stemmen op de achtergrond. Ik ben nogal een controlefreak en hou niet zo van avonden die ontsporen. Het zotste wordt de opgerolde meringue van Ottolenghi als dessert, een ware uitdaging, maar een straf staaltje showcooking als die lukt. En dan – gezien mijn levensfase – op tijd mijn bed in. Met een vaatwasser die draait en een smetteloze keuken.”  

Meer lezen

Illustratie © Serge Baeken. Openingsbeeld: Los Het Op, VRT.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content