Elk jaar worden er tijdens de maand juni wereldwijd talrijke events, prides en andere activiteiten georganiseerd om de LGBTQ-community positief en ondersteunend in de kijker te zetten. Aan die positieve beeldvorming rond Lesbians, Gays, Transgenders en Queers, wilden ook de Duchess en Duke of Sussex dit jaar duidelijk hun steentje bijdragen.

Op hun Instagram-account kondigden de kersverse ouders dan ook aan dat hun profiel deze maand volledig in teken van de community zou staan: “Zoals we eerder al aangaven, kiezen we ervoor om het aantal accounts dat we volgen, maandelijks te laten roteren. Voor de maand juni kiezen we ervoor ‘to proudly shine a light on pride‘”, zo stelde het koppel.

Love is Love

Deze maand zullen er via het ‘following’-knopje van het Royal Sussex-profiel dan ook vooral accounts te vinden zijn die zich openlijk inzetten voor of steun betuigen aan de LGBTQ-community. Want, zo klinkt het bij Meghan en Harry: “Because it’s very simple: love is love“. Mooi, toch?

Hier staat ingevoegde content die informatie op uw apparaat wil opslaan en/of openen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Tussen de verschillende prentjes in hun post overigens niet alleen beelden van de ‘pride proud‘-accounts die ze nu volgen, maar ook een beeld van Diana. Het koppel wil naar aanleiding van de Pride Month ook graag hulde brengen aan Harry’s overleden moeder, the late Princess of Wales, omdat die zich tijdens haar leven ook al inzette voor lesbian and gay-rights.

De iconische foto die het koppel opnam in hun collage, is er eentje van Diana op bezoek bij een van de patiënten in het Aids hospice London Lighthouse.

Lady Di for Gay rights

De historische foto werd genomen in oktober 1996, minder dan een jaar voor Diana’s overlijden dus. Het beeld toont op een prachtige, maar bescheiden manier aan hoe Lady Di haar enorme publieke platform gebruikte om het sociale stigma dat toen nog rustte op HIV en Aids, te doorbreken.

Het meest gedenkwaardige misschien nog wel dat Diana in dat opzicht deed, was het oprichten van een speciale HIV-unit in het London Middlesex Hospital. De afdeling was meteen ook de eerste HIV-specifieke unit in het Verenigd Koninkrijk.

Op een ander iconisch beeld – dat stamt uit 1987 al – zien we trouwens hoe Diana voor het oog van de camera’s, vrij ostentatief en expliciet, de hand van een andere HIV-patient schudt – zonder handschoenen aan. Niks nieuws onder de zon zou je denken, maar in die tijd een subtiel gebaar om duidelijk te maken dat het wel eens tijd werd dat het toenmalige bijgeloof dat de ziekte zich kon verspreiden via aanraking, voor eens en voor altijd de wereld uitgeholpen werd.

Like mother-in-law, like daughter-in-law? Daar ziet het alvast wel naar uit. Go, go Meghan en Harry!

Lees ook:

SOURCE: Elle.com/uk